Najdetaljniji vodič za odabir savršenog zaručničkog prstena

zarucnicki-prsten

Romantičan trenutak u kojem par donosi odluku da će provesti ostatak života zajedno, gotovo je uvijek popraćen stavljanjem zaručničkog prstena na prstenjak desne ruke. Jer na tom se prstu nalazi vena amoris – vena koja vodi do srca.

Zbog svoje duge povijesti i simbolike koju nose, zaruke glase za jedan od najemotivnijih trenutaka u životu. Zato ne čudi što im se posvećuje posebna pažnja – bira se idealan zaručnički prsten, ali i savršeno mjesto za prosidbu.

Razmišljate li o tome da zaprosite svoju bolju polovicu, ovdje pronađite odgovore na sva pitanja koja ste se ikad pitali. 😉

 1. Povijest zaruka
 2. Trebate li uopće zaručnički prsten?
 3. Gdje kupiti zaručnički prsten?
 4. Koliko biste trebali potrošiti na zaručnički prsten?
 5. Kako odabrati savršen zaručnički prsten?
 6. Određivanje veličine zaručničkog prstena
 7. Što učiniti ako vam se ne sviđa zaručnički prsten?
 8. Kreativni načini kako zaprositi djevojku
 9. Kreativni načini kako zaprositi dečka
 10. Kako očistiti zaručnički prsten?

Povijest zaruka

Zaruke potječu još iz prapovijesnog doba kada je muškarac vrpcom vezao svoju odabranicu za ruku ili nogu. U slučaju da se ona nije protivila braku, muškarac bi joj istu vrpcu vezao oko prsta. To je bio znak da ona od tog trenutka pripada samo njemu. Darivanje zaručničkog prstena prvi se puta pojavilo tek u 15. stoljeću kada je rimski osvajač Maximilian I. poklonio Mariji od Burgundije dijamanti prsten.

No zašto baš prsten?

Prsten nije slučajno odabran kao komad nakita kojim se obećava ljubav, pripadnost i vjernost. Krug od najdavnijih vremena u mnogim kulturama označava neprekidnost, neraskidivost, nešto što nema početak ni kraj. I simbolika prsta na kojem se zaručnički prsten nosi potječe iz davne prošlosti. Naime, tada se vjerovalo da se na četvrtom prstu nalazi vena „amoris“, odnosno vena koja vodi do srca.

Kako su u prošlosti brakovi bili uglavnom dogovoreni, nije bilo potrebe za činom prosidbe. No u slučajevima kada dogovora nije bilo, muškarci su se na razne načine udvarali ženama koje su im se sviđale. Svoje odabranice smatrali su superiornima pa bi često kleknuli pred njih. Čin klečanja predstavljao je poniznost, poštovanje i potpunu predaju ženi koju vole.

Današnje zaruke izgledaju nešto drugačije od nekadašnjih. Posebna pažnja posvećuje se romantičnom ugođaju kao i mjestu i vremenu koje za par ima posebno značenje. Ipak, darivanje zaručničkog prstena, čin klečanja i stavljanje prstena na četvrti prst ruke, običaji su koji se njeguju još i danas.

Trebate li uopće zaručnički prsten?

Ako se pitate trebate li imati zaručnički prsten, odgovor je vrlo jednostavan – ne. Iako zaruke imaju svoju dugu povijest i simbolično značenje, one nisu uvjet za kvalitetnu vezu ili sretan brak. Možda želite novac uložiti u kupnju kuće ili stana ili pak na egzotično putovanje i stvaranje nezaboravnih uspomena. To je sasvim u redu. Važno je da slušate sebe.

Gdje kupiti zaručnički prsten?

Prije nego što krenete u potragu za savršenim zaručničkim prstenom, savjetujemo vam da najprije odredite koje ćete sve zlatarne posjetiti. Kako bismo vam olakšale odabir, popisale smo nekoliko poznatih zlatarni na području Hrvatske.  

U Prahir zlatarnici pronaći ćete velik izbor ručno rađenog zaručničkog prstenja, a vrsni stručnjaci pomoći će vam u izboru onog idealnog. Prahir zlatarnica djeluje već dugi niz godina, a posjetiti je možete na više lokacija u Zagrebu i Velikoj Gorici. 

Kvaliteta zaručničkog prstenja sinonim je za Zlatarnu Križek koja djeluje već 80 godina. Poslovnice Zlatarne Križek nalaze se u Velikoj Gorici, Dubrovniku i Zagrebu, a zaručnički prsten možete kupiti i online.

Dominik zlatarnice možete posjetiti na nekoliko različitih lokacija: Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu i Koprivnici. U Dominik zlatarnicama ćete pronaći velik izbor zaručničkog prstenja za svačiji ukus.

U ZAKS zlatarni nalazi se zaručničko prstenje različitih stilova, od elegantnog minimalizma, prstenja s upečatljivim raskošnim dijamantom pa sve do prstenja optočenog s više dijamanata. Osim klasičnog zaručničkog prstenja, ovdje možete pronaći i unikatno zaručničko prstenje koju je za ZAKS zlatarnu dizajnirala modna kuća eNVy room. Poslovnica ZAKS zlatarne nalazi se u Zagrebu.

Osim kvalitetnog, cjenovno pristupačnog i estetski privlačnog nakita, u Zlatarni Marić možete pronaći i ekskluzivne unikatne modele te mogućnost izrade nakita prema vašim željama. Zlatarna Marić nalazi se na nekoliko različitih lokacija u Zagrebu.

zarucnicki-prsten

Izvor fotografije: sarahojewelry.com

Koliko biste trebali potrošiti na zaručnički prsten?

Nema jedinstvenog pravila niti pravog odgovora na pitanje koliko biste trebali potrošiti na zaručnički prsten. No često se spominje kako bi zaručnički prsten trebao stajati u visini od jedne do tri mjesečne plaće.

Ipak, prije nego se upustite u kupovinu zaručničkog prstenja, savjetujemo vam da razmislite što bi vaša bolja polovica željela. Žudi li za luksuznim prstenom ili radije bira minimalistički nakit?

Osim toga, sagledajte i svoju financijsku situaciju. Ako se mučite s podmirivanjem mjesečnih troškova, onda razmišljajte u smjeru onoga što si možete priuštiti. Izradite budžet za zaručnički prsten te razmislite o mogućnosti plaćanja na rate. Umjesto dijamantnog zaručničkog prstena, razmislite i o njegovim alternativama. A uvijek postoji i opcija da odredite budžet i zajednički odaberete zaručnički prsten. 

Kako odabrati savršen zaručnički prsten?

Kad je u pitanju dijamantni zaručnički prsten, važno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Jedna od njih svakako je boja dijamanta koja gradira na skali od D (bezbojan) do Z (svijetlo žut). Najpopularnije boje dijamanata za zaručnički prsten su plava, žuta i ružičasta no postoje i dijamanti rijetkih boja kao što su zeleni i crveni.

Druga stvar koju je važno znati je rez dijamanta. Kako je dijamant rezan, takav će biti i njegov sjaj. Rez dijamanta može biti dublji ili plići. Onaj dijamant koji ima dobar rez, imat će iznimno svijetao sjaj te će bez problema reflektirati svjetlost. Birati možete između dijamanata u obliku suza, srca, ali i one okrugle, kvadratne i sl. Također možete birati između poliranog i sjajnog kamenja. Imajte na umu da rez dijamanta nema veze s njegovim oblikom.

Pažnju obratite i na čistoću dijamanta. Tu se prvenstveno misli na to koliko dijamant ima nepravilnosti. Te su nepravilnosti vidljive jedino pod povećalom, a formiraju se u zemljinoj kori kada se dijamant kristalizira.

A što je s karatima? Budući da karat predstavlja težinu dijamanta, upravo se na temelju njega određuje vrijednost prstena. Što je karat veći, veća je i vrijednost prstena. Konačno, tu je i oblik dijamanta. Hoće li to biti jedan veliki dijamant ili možda nekoliko manjih, izbor je na vama.

Niste li sigurni u odluku oko zaručničkog prstena, uvijek možete pitati bliske prijatelje vaše bolje polovice. 

Određivanje veličine zaručničkog prstena

Postoji nekoliko opcija određivanja veličine zaručničkog prstena. U slučaju da vaša bolja polovica nosi prsten na prstu na kojem se nosi zaručnički prsten, pomoću ravnala izmjerite njegov promjer u milimetrima. Mjeri se samo promjer unutarnjeg dijela prstena, bez ruba.

Iako ova metoda nije sto posto pouzdana, bitna je namjera. A prsten ionako možete naknadno skratiti ili proširiti. Još jedna opcija za određivanje veličine prstena je mjerenje obujma prsta pomoću krojačkog metra.

Za lakše određivanje veličine zaručničkog prstena uzmite u obzir i sljedeće savjete:

 • Ujutro su prsti tanji nego navečer. Kako se bliži noć i postajemo sve umorniji, obujam prsta se povećava. Zato je najbolje veličinu prstena odrediti navečer ili kasnije popodne jer ćete tada biti sigurni da će vašoj boljoj polovici prsten odgovarati u svako doba dana
 • Na obujam prsta utječe i temperatura. Kada su ruke hladne, prsti su tanji, a kada vam je vruće, oni su deblji. Zato je veličinu najbolje mjeriti na optimalnoj temperaturi, odnosno na kraju dana
 • Za zaručnički prsten šireg dizajna ili onog s većim kamenom uvijek odaberite jednu veličinu zbog udobnosti
 • U slučaju da je zglob na prstu izraženiji, tada izmjerite obujam zgloba i podnožja prsta te odaberite veličinu prstena između tih dviju veličina
 • Postupak mjerenja ponovite više puta kako bi bili sigurni da ste odredili točnu veličinu  prstena

Što učiniti ako vam se ne sviđa zaručnički prsten?

Ako vam se zaručnički prsten ne svidi na prvu, pričekajte dan-dva jer na nezadovoljstvo prstenom može utjecati vaše trenutno raspoloženje. Također, prije nego svojoj boljoj polovici kažete da vam se prsten ne sviđa, dobro ispitajte situaciju jer je možda riječ o starom bakinom prstenu koje za nju ima posebno značenje.  

U slučaju da vam se prsten ne sviđa ni nakon nekoliko dana, kažite to otvoreno. Sigurne smo da će vaša bolja polovica cijeniti iskrenost. Smatrate li da bi je vaše priznanje ipak moglo povrijediti, uvijek se možete izvući na to da je prsten prevelik ili premalen, da vam boja dijamanta nije sjela ili pak da je dijamant prevelik za vaš ukus. Tada će zamjena biti jedino pravo rješenje.

Još jedna opcija je da zaručnički prsten nosite samo do vjenčanja, a nakon vjenčanja na to mjesto stavite vjenčani prsten. Danas to rade brojne mladenke.

Naravno, uvijek možete predložiti boljoj polovici da sami birate zaručnički prsten.

No bez obzira na sve zapamtite da je važna namjera, a ne zaručnički prsten te da je vaša bolja polovica odabrala najbolje što je znala.

zaruke

Izvor fotografije: stylemepretty.com

Kreativni načini kako zaprositi djevojku

Postoji zaista velik broj načina kako zaprositi djevojku. Samo nebo je granica. No u slučaju da nemate inspiraciju, pripremile smo vam nekoliko kreativnih ideja.  

Prosidba u pijesku ili snijegu

Ako ste jedna od onih osoba koja se nikako ne vidi u izgovaranju riječi „Hoćeš li se udati za mene?“, savjetujemo vam da ih tada ispišete u pijesku ili snijegu. U tu svrhu mogu vam poslužiti i naljepnice u obliku zvijezda koje ćete nalijepiti na zid vaše spavaće sobe.

Zaigrana prosidba

A što kažete da zaručnički prsten sakrijete u Kinder jaje? Nama zvuči veoma zabavno. Još jedan način da prosidbu učinite zabavnom je da svojoj boljoj polovici šaljete poruke s tragovima na putu kući koji će je odvesti do najdražeg mjesta. A tamo ćete je pričekati vi s prstenom.

Romantična prosidba

Ima li išta romantičnije od toga da zaprosite svoju bolju polovicu na mjestu vašeg prvog spoja? Ili na onom mjestu na kojem ste izmijenili prvi poljubac? Bez obzira je li to restoran, park ili nešto sasvim treće, iskoristite to i oboje se prisjetite trenutka u kojem ste se zaljubili i odlučili biti zajedno.

romanticne-zaruke

Izvor fotografije: greenweddingshoes.com

Kreativni načini kako zaprositi dečka

Tko kaže da dečki trebaju zaprositi djevojke? Danas sve više djevojaka odlučuje zaprositi dečke! Ako si jedna o onih koje razmišljaju o prosidbi svog dečka, nastavi čitati jer slijedi nekoliko kreativnih ideja. 😉

Prosidba nakon utakmice 

Gotovo da i nema dečka koji nema svoj omiljeni sport. Zato vam savjetujemo da svog dečka odvedete na utakmicu njegovog omiljenog kluba i u prigodnom trenutku kažete ono što želite. Najljepši trenutak u životu uvijek će pamtiti jer će ga istovremeno podsjećati na utakmicu omiljenog kluba.

Avanturističke zaruke

Ako ste oboje strastveni avanturisti i jednostavno uživate u uzbuđenju koje donosi novo iskustvo, zašto to ne bi iskoristila za zaruke? Svake se godine možete ponovno vraćati na isto mjesto prisjećajući se tog predivnog trenutka i uživati u stvaranju novih uspomena.

Zaruke uz omiljeno jelo

No savršene zaruke mogu biti i uz večeru. Pripremite njegovo omiljeno jelo ili ga odvedite u omiljeni restoran i jednostavno razgovarajte. Recite mu sve što mislite i osjećate i to je to! Sigurne smo da će ispasti odlično. 😉

Kako očistiti dijamantni zaručnički prsten?

Jedan od načina kako očistiti dijamantni zaručnički prsten je da u posudu s toplom vodom stavite blago sredstvo za pranje suđa te uronite prsten u vodu na 20 do 40 minuta. Za skidanje tvrdokorne nečistoće možete upotrijebiti mekanu četkicu za zube, a potom dijamant isprati mlazom tople vode.

Osim sredstva za pranje suđe, možete koristiti i šampon, sapun ili gel za tuširanje. Izbjegavajte korištenje acetona, sredstva koja sadrže klor, sodu bikarbonu, pastu za zube i izbjeljivač jer navedena sredstva mogu oštetiti prsten. Prsten osušite mekanom krpicom od pamuka ili ga ostavite da se osuši prirodnim putem. Čišćenje dijamantnog prstena preporučuje se jednom tjedno, a poželjno ga je jednom godišnje odnijeti na čišćenje kod profesionalnog draguljara.

Nadamo se da su vam ove informacije bile korisne. Imate li još pitanja u vezi zaruka i zaručničkog prstenja, pišite nam u komentaru ispod članka. Rado ćemo odgovoriti na njih. 😊

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se