Zaručnički prsten vs. vjenčani prsten: trebaš li oba?

zaručničko prstenje ili vjenčano prstenje

Sve maštamo o prekrasnom dragom kamenu koji će nas u trenutku prosidbe, ali i tijekom vjenčane ceremonije ostaviti bez riječi. Istina je dakle da prstenje kod pripadnica nježnog spola izaziva neopisiv osjećaj sreće, pogotovo u trenutku prošnje.

Prisjeti se samo trenutka kada te dragi zaprosio. Naravno, ako si već pristala! Ako pak još nemaš prsten na ruci, ali predosjećaš da bi ga mogla uskoro dobiti, pročitaj o razlici između zaručničkog i vjenčanog prstenja .  

Razlika između zaručničkog i vjenčanog prstenja

Zaručnički prsten obično sadrži kamen na vrhu ili je optočen s više vrsta dragog kamenja. Primjerice, većim kamenom na vrhu te manjim kamenjem oko njega, dok je vjenčani prsten najčešće bez kamena na vrhu.

Simbol svih zaruka je prsten pa tako kupnja i stavljanje zaručničkog prstena na prst voljene osobe označava povjerenje te pripremu za zajednički život. Vjenčano pak se prstenje stavlja tijekom službene ceremonije vjenčanja. Simbolizira vječnu ljubav i supružnici ga nose do kraja života.

zaručnički prsten ili vjenčani prsten
Izvor fotografije: Freepik.com

Kako se nosi zaručnički, a kako vjenčani prsten?

Kada je u pitanju nošenje zaručničkog i vjenčanog prstenja, različiti su narodi i običaji pa samim time i različite navike nošenja prstenja. Bilo kako bilo, u našoj se kulturi vjenčani prsten najčešće nosi na lijevoj ruci. Dakle, na četvrtom prstu, odnosno prstenjaku.

Zašto baš na prstenjaku? Prema starom kineskom vjerovanju smatra se da palac predstavlja roditelje, kažiprst braću, treći prst svog vlasnika, mali prst djecu, dok pak četvrti prst supružnike. Sklopiš pak li svoje dlanove i pokušaš li istovremeno odvojiti palac od palca ili kažiprst od kažiprsta tako da ostali prsti ostanu spojeni vidjet ćeš da se svi parovi prstiju mogu bez problema razdvojiti, osim prstenjaka. Kako oni ostaju spojeni, njihova neraskidivost povezuje se s brakom te nošenjem prstena upravo na tom mjestu.

Zaručnički se prsten također nosi na prstenjaku lijeve ruke, no neke ga djevojke nakon vjenčanja premještaju na prstenjak desne ruke ili ga stavljaju ispod vjenčanog prstena.

zaručnički prtsen i vjenčani prsten na ruci mladenaca
Izvor fotografije: Freepik.com

Trebaš li oba?

Zaručnički prsten, vjenčani prsten ili oba? Muči li i tebe isto pitanje, vjeruj nam, odgovor je samo na tebi te tvojim osobnim preferencijama.

Odlučiš li se samo za vjenčani prsten, imat ćeš jednu brigu manje u slučaju njegovog gubitka. Ipak ćeš tada brinuti o jednom prstenu manje, zar ne?

Također, nećeš razbijati glavu o tome slaže li se sa zaručničkim prstenom, a u tom slučaju možeš odabrati i nešto skuplji vjenčani prsten.

Bez obzira na to što odlučila, prsten ili prstenje na tvojoj ruci u svakom će slučaju izgledati predivno!

Izvor naslovne fotografije: Freepik.com