10 savjeta za odabir savršenog svadbenog menija

Vjenčanica i vjenčano odijelo su spremni, a omiljeni prostor i bend rezervirani. Sada je red i da donesete odluku koje će delicije krasiti vaše stolove.

Upravo je hrana glavna tema tijekom i nakon svakog vjenčanja zato si osigurajte svadbeni meni koji će zadovoljiti sva nepca, i ona zahtjevna i ona malo manje zahtjevna.

Uz naše savjete, sve je moguće. Pa krenimo.

Odredite budžet za svadbeni meni

Stavite na papir koliko ste spremni izdvojiti za cjelokupno vjenčanje, a zatim istražite ili se posavjetujte sa stručnim osobama o vašim željama i cijenama hrane.

Sljedeći korak je postavljanje prioriteta. Odlučite koliko ćete potrošiti na određene stavke i što vam je najvažnije.

Primjerice, ne želite štedjeti na hrani, ali možete na nekim drugim stavkama kao što su pozivnice i zahvalnice, pokloni za goste, reveri

Krenite s pripremama na vrijeme

Kako biste bili zadovoljni odabirom svog svadbenog menija, važno je na vrijeme krenuti s pripremama.  

Isprobajte jela koja vam se sviđaju kako biste znali što će se naći na tanjurima vaših uzvanika na dan vjenčanja.

Isto možete učiniti i s vašom svadbenom tortom i kolačima.

Profil gostiju na svadbi

Jedan od vrlo važnih faktora kod kreiranja savršenog svadbenog menija je profil gostiju.

Djeca su veoma izbirljiva što se tiče hrane i više vole onu hranu koja im je poznata.

S druge strane, starije osobe su tradicionalnije pa imajte na umu da i za njih osigurate tradicionalna jela.

Što se mladih tiče, oni su vrlo fleksibilni i rado će isprobati razna nova jela.

Little Graze Company
Izvor fotografije: www.hitched.co.uk

Prilagodite svadbeni meni svim uzvanicima

Kod planiranja svadbenog menija raspitajte se postoje li među uzvanicima vegani, vegeterijanci ili osobe s nekim drugim oblikom prehrane.

Isto tako raspitajte se ima li onih koji su alergični na određene sastojke pa nastojte izbjegavati takve namirnice u svadbenom meniju.

Na taj ćete način biti sigurni da nijedan uzvanik neće otići sa svadbe gladan. Osim toga, zasigurno će zapamtiti i cijeniti vašu brigu o njima.

Način posluživanja svadbenog menija

Razmišljate o švedskom stolu na svom vjenčanju?

To može biti super ideja ako je broj uzvanika manji od sto. U slučaju da imate više od sto uzvanika, savjetujemo vam klasičan stil posluživanja gostiju kako ne biste svjedočili gužvama i čekanju u redovima.

Isto tako, švedski je stol dobar izbor ako je većina uzvanika mlađe dobi. Starijima će ipak biti draže ako hrana bude poslužena za njihovim stolom, posebice ako se teže kreću.

how-to-have-a-private-estate-wedding
Izvor fotografije: www.weddingchicks.com

Prilagodite svadbeni meni godišnjem dobu

Prilikom kreiranja svadbenog menija imajte na umu koje je godišnje doba.

Primjerice, izbjegavajte kolače prepune krema u ljetno doba kako ne biste svjedočili ružnim scenarijima na svadbenim stolovima.

Želite li uštedjeti, birajte sezonsko voće i povrće. Osim uštede, dobit ćete i raznovrsnost bogatstvo okusa.  

Spoj želje, teme vjenčanja i trendova

Želite li nešto potpuno drugačije i moderno u svom jelovniku, neka to bude torta.  

Možete ju prilagoditi i temi svog vjenčanja. Primjerice, ako ste se odlučili za vjenčanje u kojem vlada raskoš, neka i torta bude raskošna. Može biti ukrašena jestivim laticama ruža, mašnama ili pak čokoladnim listićima.

Tortu možete prilagoditi i godišnjem dobu pa tako u zimi može biti ukrašena jestivim pahuljama snijega, u ljeti suncokretima, a na jesen jesenskim lišćem.

Izvor fotografije: ideasdonuts.com

Ne pretjerujte s količinom hrane

Iako mnogi kažu „hrane nikad dosta“, budite pažljivi s količinom hrane na svom vjenčanju.

Iskusni ljudi već znaju koliko će otprilike trebati hrane za određeni broj ljudi tako da slušajte njih. Tu vam posebno skrećemo pozornost na kolače jer čak 70% ispečenih kolača se na svadbi na kraju ne pojede.

Sigurno se ne želite dovesti u napast da potrošite puno novca, a da na kraju bacate hranu.

Izbjegavajte ribu i sirove namirnice u svom svadbenom meniju

Sirova hrana i nije idealan izbor za vjenčanja. Posebice zbog toga što se većina vjenčanja održava u toplim mjesecima.

Osim toga, mnoge trudnice ne smiju jesti morske plodove i sirovu ribu. Za dobrobit svih gostiju, odustanite od tog nauma.

Ima mnogo hrane zbog koje nećete trebati brinuti hoće li kome štetiti.

Uskladite vino s vjenčanim jelovnikom

I za kraj, ne zaboravite uskladiti vina sa svojim vjenčanim jelovnikom. Pravo odabrano vino može značajno uljepšati i uravnotežiti igru okusa na vašem nepcu.

Ako niste sigurni u svoje znanje, razgovarajte sa stručnjakom ili rodbinom koja ima više znanja i iskustva u tome.

No ne zaboravite i na pivo. Vrhunski odabrano pivo na vjenčanju cijenit će mnogi zaljubljenici u to, njihovo omiljeno piće.

I to je to! Nadamo se da smo vam pomogle oko izbora vašeg savršenog svadbenog menija. Sretno s pripremama!

Izvor naslovne fotografije: Unsplash.com