Najdetaljniji vodič za vjenčanu kumu

vodic-vjencana-kuma

Nakon godina i godina maštanja, došao je i taj trenutak. Tvoja najbolja prijateljica napokon se udaje! I, naravno, želi da joj baš ti budeš vjenčana kuma.

Uloga vjenčane kume zaista je neprocjenjiva. No, za sobom nosi i brojna pitanja i odgovornosti. Kako bi ti pomogle da sve prođe u najboljem mogućem redu, pripremile smo ti odgovore na sva pitanja koje si se ikad pitala. 😊

 1. Uloga vjenčane kume
 2. Kako odbiti kumstvo?
 3. Treba li kuma platiti djevojačku večer?
 4. Što pokloniti mladenki za djevojačku večer?
 5. Pravila odijevanja na svadbama koje sigurno želiš znati
 6. Kako sastaviti sjajan govor kume za vjenčanje?
 7. Što pokloniti mladencima?
 8. Dužnosti kume na dan vjenčanja
 9. Uloga vjenčane kume nakon vjenčanja

Uloga vjenčane kume

Ako si se ikad pitala koja je zapravo uloga vjenčane kume, evo odgovora. Mladenka uglavnom za svoju vjenčanu kumu bira najbolju prijateljicu. To ujedno znači da bira osobu u koju ima povjerenja, na koju se uvijek može osloniti, s kojom bez problema dijeli sve lijepe, ali i one malo manje lijepe trenutke.

Od vjenčane kume se očekuje da sudjeluje u izboru vjenčanice i cjelokupnog vjenčanog looka,  pomaže u organizaciji djevojačke večeri, ali i vjenčanja. Naravno, sve to u dogovoru s mladenkom. Vjenčana kuma brine da sve bude na svom mjestu na dan vjenčanja pa tako mladenki pomaže kod oblačenja, brine da mladenka ne zaboravi ponijeti važne stvari, odnosno misli na sve ono što bi mladenka u svadbenom ludilu mogla zaboraviti.

vjencana-kuma-podrska

Izvor fotografije: casacomidaeroupaespalhada.com

Kako odbiti kumstvo?

Mnogi kažu kako je nepristojno odbiti kumstvo. No postoji mnogo razloga zbog kojih ti ne bi trebalo biti neugodno niti bi ti itko trebao zamjeriti odbijanje.

Primjerice, prijateljica s kojom već godinama nisi u kontaktu želi da budeš njena vjenčana kuma. Mnogi tada iz pristojnosti pristaju na tu ulogu. No u dubini sebe osjećaju kako to uopće ne žele.

Ako si se i ti našla u toj situaciji, imaj na umu da je OK odbiti ulogu kume. Posebice ako uopće nisi bliska s ljudima koji žele da im budeš kuma ili smatraš da te žele za kumu iz krivih razloga (ako smatraš da se kumstvo svodi samo na novac).

Naravno, postoje i brojni drugi razlozi zbog kojih bi se mogli naći u situaciji da odbiješ kumstvo. Primjerice, ne možeš dobiti slobodan dan na poslu, nisi u financijskoj mogućnosti i sl.

Što tada učiniti?

Savjetujemo ti da jasno, bez okolišanja kažeš razlog odbijanja. Ako je riječ o osobi s kojom godinama nisi bila u kontaktu, možda se nakon vjenčanja više nećete vidjeti ni čuti. A takvo kumstvo zapravo nitko ne želi. Ako pak je razlog odbijanja financijske prirode, budi iskrena. Možda tvoja prijateljica ne očekuje od tebe skupe poklone, već jednostavno želi da budeš uz nju i da najljepše trenutke svog života provede upravo s tobom. Ako ti i sama jasno da do znanja da novac uopće nije bitan, razmisli o tome da je ipak ne odbiješ.

Bez obzira na razlog odbijanja, najvažnije je da prijateljicu obavijestiš na vrijeme.

Treba li kuma platiti djevojačku večer?

Pravilo je da pravila nema. Cijena djevojačke zabave, a i tko će platiti, ovisi o vrsti zabave. Naravno, trošak zabave u vlastitom stanu i trošak vikend putovanja u daleku destinaciju nije jednak. Planove i trošak trebalo bi prilagoditi uzvanicima kako bi svi mogli priuštiti sudjelovanje.

djevojacka-zabava-outfit

Izvor fotografije: etsy.com

Ako si već bila u ulozi vjenčane kume, onda znaš kako financiranje vjenčanja iziskuje pravu malu ušteđevinu. Nakon što platiš šminku, frizuru, kupiš haljinu i cipele, još treba izdvojiti za poklon. Nikako nije fer svaliti sav trošak na jednu osobu. Zato kuma ne bi trebala platiti djevojačku večeru osim ako to isključivo želi.

Što pokloniti mladenki za djevojačku večer?

Naravno, sljedeće pitanje koje se sigurno pitaš je što pokloniti mladenki za djevojačku večer. Ako si financirala djevojačku večer, onda je to i više nego dovoljno dobar poklon. Naravno, uvijek možeš pokloniti neku sitnicu za uspomenu. U slučaju da mladenka financira djevojačku večer, tada se možeš poigrati s poklonom. Savjetujemo ti da to bude nešto originalno, nešto što će joj ostati kao trajna uspomena, poput knjige uspomena s gomilom zajedničkim fotografija ili personalizirane tenisice za vjenčanje. A možeš i sudjelovati u zajedničkom poklonu s ostalim djevojkama.

Pravila odijevanja na svadbama koje sigurno želiš znati

Opće je poznato kako je bijela boja rezervirana samo za mladenke. Nije lijepo odjenuti bijelu haljinu i tim odabirom zasjeniti mladenku. Ipak je to njen dan i ona mora biti zvijezda večeri. Naravno, osim ako mladenka sama ne izrazi želju da odjeneš haljinu bijele boje.

Osim toga, izbjegavaj haljinu crne boje. Zašto? Zato što je ta boja povezana s tugom i žalovanjem, a vjenčanje je sve samo to ne. Dan vjenčanja rezerviran je za ljubav i sreću. Ipak, ako si već pripremila predivnu crnu haljinu, svoj cjelokupni look obogati cipelama i modnim dodacima u drugoj boji. Izgledat će veselije!

Odabereš li pak bluzu i suknju od kojih je samo jedan odjevni komad crne boje, tada cijela odjevna kombinacija neće izgledati toliko tmurno i u svakom slučaju bit će puno bolji izbor. Zapravo, za vjenčanje je poželjno odabrati haljinu veselih boja no nemoj pretjerati s intenzivnim nijansama.

Također, zaboravi na izuzetno kratku haljinu jer njoj nije mjesto na svadbi. Što se tiče dužine haljine, za crkvenu ceremoniju, a i za svadbeno slavlje primjereno je odabrati dužinu haljine iznad koljena. Prije odlaska u crkvu pokrij otvorene dijelove tijela, poput dekoltea, leđa ili ramena. Ako si odabrala predivnu haljinu otvorenih leđa samo preko nje prebaci lagani šal ili sako.

Što pak se cipela tiče, ne pomišljaj na vrtoglave potpetice u kojima nećeš moći hodati, a kamoli plesati. Ako već želiš, uzmi ih na fotografiranje ili ceremoniju vjenčanja, a kasnije ih zamijeni udobnijom varijantom.

vjencana-kuma-odjeca

Izvor fotografije: stylemepretty.com

Kako sastaviti sjajan govor kume za vjenčanje?

Da, da, kao kuma na vjenčanju morat ćeš održati govor. Znamo da govori znaju biti pomalo stresni i nelagodni. Ipak su sve oči uperene u tebe očekujući što ćeš reći.

Kako bi te ohrabrile u ovom velikom pothvatu, pripremile smo nekoliko korisnih savjeta za savršen govor kume na vjenčanju.

Kako do savršenog govora?

Iako si vjenčana kuma, možda te svi gosti ne poznaju. Zato ti savjetujemo da se na početku govora predstaviš, ali i pozdraviš sve prisutne. Zatim možeš nastaviti s pričom kako si upoznala mladenku ili koliko se dugo poznajete.

Primjerice, tvoja priča može započeti ovako. Upoznale smo se u drugom razredu srednje škole u svlačionici prije zajedničkog sata tjelesne kulture. Kako nisam imala sportsku majicu, a profesorica nije dopustila ulazak u dvoranu bez opreme, bila sam prilično zabrinuta. Bez majice nisam mogla na sat, a to bi značilo da ću dobiti četvrti minus, odnosno neopravdani sat. To si nikako nisam mogla priuštiti jer sam bila odlična učenica. A i kako bih to objasnila svojim roditeljima? U tom trenutku me spasila moja draga prijateljica i od tog smo dana nerazdvojne!

Uvodni tekst možeš nadopuniti riječima zahvale, poput „hvala ti što si me spasila tog dana i što si svoj najljepši dan u životu odlučila podijeliti sa mnom“. Nakon toga kreni na onaj ozbiljniji dio. Pažnju usmjeri na mladenku jer ipak je to njen dan. Istakni koliko si sretna što je pronašla muškarca iz svojih snova s kojim će dijeliti ostatak svog života.

govor-kume-vjencanje

Izvor fotografije: popsugar.com

Slobodno možeš pohvaliti i njen predivan izgled kojim je očarala ne samo tebe, već i sve prisutne. Naravno, sve to ispričaj na ležeran, a ne uštogljen način. To može zvučati ovako nekako: „Draga moja, znala sam da ćeš i danas oduševiti sve prisutne i ukrasti najviše pogleda, baš kako je to bilo i kod svih naših zajedničkih izlazaka. Sjećaš se?“

Na samom kraju pak zamoli za zdravicu kojom ćeš uputiti lijepe želje mladencima. Nešto poput, „neka vas sreća, ljubav, povjerenje i razumijevanje koje osjećate ovog dana prate cijeli život. Živjeli mladenci!“

zdravica-vjencanje

Izvor fotografije: featheredarrowevents.com

Još nekoliko detalja za tip-top govor kume na vjenčanju

Kad je riječ o govoru kume na vjenčanju, imaj na umu i sljedeće stvari:

 • ne okolišaj, već se drži teme
 • govor mora biti kratak i jasan (neka traje između 3-5 minuta)
 • uskladi ga sa stilom vjenčanja
 • budi smirena i opuštena (ako imaš tremu, savjetujemo ti da prilikom govora stojiš mirno i ne mašeš pretjerano rukama)
 • ubaci umjerenu dozu humora
 • govor vježbaj pred ogledalom ili pred drugima

Dopušten je i podsjetnik

Naravno, i ti kao vjenčana kuma imaš hrpu obaveza pa nije čudno da zaboraviš dio govora. Moraš znati kako te nitko neće kamenovati ako ćeš koristiti mali podsjetnik. Bolje je da se podsjetiš nego da zablokiraš i sav tvoj trud padne u vodu.

Iako si napamet naučila govor, savjetujemo ti da ipak velikim slovima i u kratkim crtama na papirić napišeš ono važno što si htjela reći.

Što pokloniti mladencima?

Kad je riječ o poklonu za mladence, razgovaraj sa svojom prijateljicom i pitaj je što bi voljela dobiti. Možda joj treba neka stvar za kuću pa joj možeš kupiti to. Ako pak tek ona i njen dragi štede novac za kuću, tada će joj najbolje doći upravo novac. Jednostavno sjednite i porazgovarajte što će biti najbolje za nju. Ako pak ne želi reći ništa o poklonu, znaj da s novcem jednostavno ne možeš pogriješiti. Naravno, uvijek možeš pokloniti i sitnicu za uspomenu, poput njihovog portreta, seta personaliziranih čaša i sl.

Dužnosti kume na dan vjenčanja

Stigli smo i do tog, vrlo važnog dijela. Ako si se pitala koje su tvoje dužnosti na dan vjenčanja, slijedi odgovor.

Haljina, šminka i frizura

Mladenka računa na to da ćeš joj pomoći oko odijevanja i sređivanja. Zato budi uz nju da je podupireš i pomogneš popraviti ili promijeniti nešto s čime ne bude zadovoljna. Prilikom oblačenja dobro pazi na vjenčanicu kako ne bi došlo do gužvanja ili, u najgorem slučaju, trganja nekih osjetljivih dijelova.

duznosti-vjencane-kume

Ako se dogodi da frizura nije dobro napravljena i raspadne se pola sata prije vjenčanja, budi tu s ukosnicama da riješiš ovu kriznu situaciju. Bilo bi dobro da poneseš iglu i konac, čisto za svaki slučaj. Nikad ne znaš što se može dogoditi.  

Hrana i piće

Svakako se pobrini za to da mladenka ne dehidrira na dan svog vjenčanja. Ili da ne padne u nesvijest jer cijeli dan nije ništa jela! U svoj toj silnoj zbrci može se dogoditi da jednostavno zaboravi na to. Zato budi tu s bocom vode kroz sve pripreme. I s laganim obrocima koji će je napuniti energijom tijekom cijelog dana.

Vjenčani buket

Može se dogoditi da mlada zaboravi vjenčani buket. Zato je podsjeti na to, ali i podijeli djeverušama bukete ako je to potrebno.

Gosti na vjenčanju

Tvoj zadatak je da pomogneš gostima ako imaju problema ili nesporazuma. Primjerice, rodbini koja nije iz grada pomogni da nađe salu ili riješi nesporazume oko vegeterijanskih menija (vjeruj nam, tu uvijek bude nesporazuma). Trudi se pratiti situaciju i ako vidiš nekoga tko je izgubljen ili nešto ne ide po planu, uskoči!

Što nakon vjenčanja?

Nakon svadbe se pak pobrini se da sve poklone i stvari koje pripadaju mladencima poneseš na neku sigurnu lokaciju na kojoj će im biti dostupni. Moguće je da mladenka nakon iscrpnog dana ostavi svoju vjenčanicu na podu kad se bude presvlačila u nešto udobnije. Tvoj je zadatak da je uredno složiš i zaštitiš od prljavštine. Crno vino nije lako isprati pa bolje da to učiniš što prije.

Uloga vjenčane kume nakon vjenčanja

Nakon vjenčanja mnogi se mladenci i kumovi prestanu družiti. Ne dopusti da se to dogodi i tebi. Uvijek pronađi vremena za kavu ili neko druženje sa svojom najboljom prijateljicom. Sjednite zajedno, listajte fotografije s vjenčanja i veselite se ponovnom prisjećanju na dan vjenčanja. Ili pak na vaše zajedničke trenutke prije vjenčanja.

Eto, nadamo se da smo ti ovim savjetima barem malo olakšale ulogu vjenčane kume na vjenčanju. Želimo ti mnogo sreće i divnih trenutaka na dan vjenčanja! 😊

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se