Povijest zaruka: Muškarac bi svoju odabranicu vezao za ruku ili nogu kako bi ostala uz njega

povijest-zaruka

Trenutak u kojem muškarac klekne pred svoju odabranicu i daruje joj zaručnički prsten, najromantičniji je čin u životu svake žene. Time jasno daje do znanja da upravo sa njom želi provesti ostatak svog života.  

No baš poput svih običaja, i zaruke imaju svoju povijest. Ako ste se pitali odakle potječu i kako su zaruke nekada izgledale, pripremile smo vam odgovore na ova i još mnoga slična pitanja. 😊

Umjesto zaručničkog prstena, vrpca oko prsta

Zaruke potječu još iz prapovijesnog doba kada bi muškarac vezao svoju odabranicu za ruku ili nogu. U slučaju da ona nije željela pobjeći, svezao bi joj vrpcu oko prsta kao znak da odsada pripada njemu.

S druge strane, običaj darivanja zaručničkog prstena potječe iz 15. stoljeća kada je rimski osvajač Maximillian I. dao Mariji od Burgundije dijamantni prsten kao zaručnički poklon.

zarucnicki-prsten

Izvor: zazzle.com

U povijesti se smatralo kako zatvoreni krug prstena simbolizira besmrtnu, vječnu ljubav. Također, i prstenje se izrađivalo od trajnih metala kako bi se dodatno naglasila neraskidivost.

Čak i prst na kojem se zaručnički prsten nosi, dobio je svoje značenje u prošlosti. Smatralo se da se na četvrtom prstu nalazi vena „amoris“, odnosno ona vena koja vodi do srca – ljubavna vena.

Klečanje kao simbol poštovanja i ljubavi

Kako su nekada brakovi bili unaprijed dogovoreni, nije bilo potrebe za činom prosidbe. No u slučajevima gdje nije bilo dogovora, muškarci bi se na razne načine udvarali ženama koje su im se sviđale. Svoje odabranice smatrali su superiornima pa bi često kleknuli pred njima.

Čin klečanja tako je predstavljao poniznost, poštovanje, ali i potpunu predaju ženi koju vole. Budući da je tada fizički kontakt bio gotovo nemoguć, klečanje je bio jedini iskaz odanosti i ljubavi.

Klečanje na jednom koljenu tijekom prosidbe smatra se nešto modernijim običajem. Prvi puta zabilježeno je tek početkom 19. stoljeća.

zaruke-klecanje

Izvor: brides.com

Kako zaruke izgledaju danas?

Današnje zaruke ipak su nešto drugačije od nekadašnjih. Muškarac najčešće priređuje romantičan ugođaj te bira vrijeme i mjesto koje za njih dvoje ima neko posebno značenje.

Primjerice, prosidba za vrijeme šetnje parkom u kojem su se upoznali, romantična večera na datum početka njihove veze ili pak prosidba na egzotičnoj destinaciji uz zalazak sunca.

S druge strane, običaji darivanja dijamantnog zaručničkog prstenja kao i klečanje na jednom koljenu ostali su još i danas. Također, običaj stavljanja zaručničkog prstena na četvrti prst ruke također se njeguje još i danas.

A kako su izgledale vaše zaruke? Slobodno podijelite svoju priču s nama u komentaru ispod članka. 😊

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se