Građanski brakovi sve popularniji od crkvenih. Koji je glavni razlog tome?

gradanski-brak

I dok su do prije desetak godina crkveni brakovi činili većinu ukupnog broja brakova, danas je situacija potpuno drugačija. Broj građanskih vjenčanja po prvi je puta nadmašio broj crkvenih vjenčanja.  

Jedan od razloga zasigurno je pandemija koronavirusa

Prema statističkim podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, od početka travnja pa do kraja lipnja u Hrvatskoj je sklopljeno ukupno 2545 brakova. Od tog broja, znatno je više bilo građanskih nego crkvenih. Tako se kod matičara vjenčalo čak 1557 parova, a u crkvi samo 988.

S druge strane, u prvoj polovici ove godine vjenčalo se ukupno 4513 parova, od kojih je bilo 3058 crkvenih i 1455 građanskih.

Budući da je ova godina vrlo specifična, takva situacija nimalo ne čudi. Za vrijeme korizme ionako nisu moguća vjenčanja u crkvi, a zabrana okupljanja za vrijeme karantene također je utjecala na smanjen broj crkvenih vjenčanja.

crkveno-vjencanje

katievonasek.com

Mladencima koji su u to vrijeme namjeravali stupiti u brak nije preostala druga mogućnost nego vjenčati se kod matičara, što su mnogi od njih i učinili.

Zbog pandemije koja još uvijek traje i raznih ograničenja kako bi se spriječilo širenje zaraze, mnogi od njih se i dalje odlučuju na intimna vjenčanja kod matičara.

Još neki razlozi povećanja broja građanskih brakova

Ipak, nije samo korona razlog povećanja građanskih brakova. Naime, u prvih šest mjeseci prošle godine vjenčalo se ukupno 8552 parova. Od tog broja 4516 brakova bilo je građanskih, a 4036 crkvenih. I dok je u 2018. godini još uvijek broj crkvenih vjenčanja bio veći, prošle godine došlo je do zaokreta.

gradanski-brak

Izvor: bhldn.com

Jedan od razloga je taj što mladi danas sve češće žive u izvanbračnim zajednicama i tek se nakon nekoliko godina zajedničkog života odluče na brak. Najčešće je u pitanju građansko vjenčanje jer je organizacija takvog vjenčanja jednostavnija i lakša. Crkveno vjenčanje ipak zahtijeva veći angažman.

Osim toga, u crkvi se mogu vjenčati samo jednom, dok kod građanskog vjenčanja to nije slučaj. I sam razvod braka je u crkvi mnogo kompliciraniji od onog sklopljenog u građanskom obliku.

Sve se manje štuju tradicijski i vjerski običaji te pozivaju na vjenčanja samo oni ljudi do kojih im je zaista stalo. To automatski znači i manje vjenčanje.

Vjenčanje na plaži, u vinogradu ili nekoj drugoj lokaciji moguće je samo uz prisustvo matičara.

Ne zaboravimo spomenuti i činjenicu da mladi danas ne žele trošiti mnogo novca na vjenčanje, što je još jedan razlog zbog kojeg se odlučuju na manja vjenčanja, i to kod matičara.

Share on facebook
Share on whatsapp

Posljednje objave

Kategorije

Tagovi

Oglasi

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se