Znate li kome i gdje se obratiti za rastavu braka?

Učinili ste sve što je u vašoj moći da spasite brak, no on i dalje ne funkcionira kako bi trebao?

Iako je rastava braka teška i bolna za partnere, nitko ne bi trebao pristati na nesretan i nelagodan život. Imajte na umu da je svaki kraj samo prilika za novi početak.  

Ako ste donijeli konačnu odluku da je vašem braku kraj, sigurno se pitate kome i gdje se obratiti. Zato smo vam odlučile uskočiti u pomoć i pripremiti vam potrebne informacije.

Rastava braka bez zajedničke maloljetne djece

Prema Središnjem državnom portalu moguća su dva načina rastave braka:

  • sporazumna rastava braka (oba supružnika predlažu rastavu braka temeljem sporazuma)
  • rastava braka tužbom (podnosi ga jedan od supružnika ako se ne može doći do sporazuma)

Ne možete li se međusobno dogovoriti i sporazumno zahtijevati rastavu braka, onda sudjelujete u izvanparničnom postupku i sudu dostavljate prijedlog za sporazumnu rastavu braka.

U slučaju da jedan od supružnika ne želi pristati na rastavu braka, onda se rastava braka može pokrenuti tužbom u parničnom postupku.

I jedno i drugo podnosi se sudu na području vašeg zajedničkog prebivališta ili boravišta.

sporazumna-rastava-braka

Rastava braka sa zajedničkom maloljetnom djecom

Imate li zajedničku maloljetnu djecu, prvi korak je da se obratite Centru za socijalnu skrb koji se nalazi na području vašeg prebivališta ili boravišta.

Centar za socijalnu skrb uputit će vas najprije na obvezno savjetovanje gdje vas upoznaje s mogućnošću bračnog savjetovališta, pravnim i psihosocijalnim posljedicama rastave braka te vas upućuje na dobrobit djeteta prilikom donošenja odluka u postupku rastave braka.

Osim toga, uputit će vas na izradu zajedničkog plana o roditeljskoj skrbi.

Uz zahtjev za obvezno savjetovanje koji ne smije biti stariji od 6 mjeseci od pokretanja postupka rastave braka, potrebno je priložiti i vjenčani list, rodni list maloljetne djece te pristojbu u državnim biljezima u iznosu od 20 kuna.

Do završetka obveznog savjetovanja potrebno je donijeti Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

Ako ga niste donijeli jer se niste uspjeli međusobno dogovoriti, potrebno je sudjelovati u postupku obiteljske medijacije.

Svrha medijacije je donošenje zajedničkog Plana roditeljske skrbi i prvi je susret obavezan. Plan stječe svojstvo ovršne isprave ako ga sud na prijedlog supružnika u izvanparničnom postupku odobri.

U postupku medijacije možete pokušati postići suglasnost čak i ako ste pokrenuli parnični postupak.

No ako nakon prvog susreta nije došlo do dogovora, sud nastavlja parnični postupak ako je on već započet ili vi možete pokrenuti tužbu za rastavu braka.

Eto, nadamo se da smo vam barem malo pomogli oko rastave braka i učinili vam je mrvicu lakšom.

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se