Mladenci, odsad možete prijaviti svoje građansko vjenčanje online!

e-prijava-vjencanja

Da, došlo je vrijeme u kojem možete svoje vjenčanje prijaviti i online. Ministarstvo uprave Republike Hrvatske konstantno radi na digitalizaciji svojih usluga pa ni ne čudi što je nastala i usluga e-Prijava vjenčanja.

Kako biste znali što vam je činiti prilikom prijave građanskog vjenčanja putem ove usluge, pripremile smo vam detaljne informacije. 😊

Što omogućava usluga e-Prijava vjenčanja?

Cilj usluge e-Prijava vjenčanja je omogućiti mladencima da podnesu prijavu o namjeri sklapanja građanskog vjenčanja putem interneta. Naravno, to se odnosi na sklapanje građanskog braka u službenim prostorijama namijenjenih u te svrhe.

Usluga e-Prijava vjenčanja uključuje plaćanje upravnih pristojbi putem usluge e-Pristojbe gdje postoje razne mogućnosti plaćanja tih pristojbi. Tako se one mogu platiti karticom, metodom „slikaj i plati“, uplatnicom ili internet bankarstvom.

Dakle, usluga e-Prijava vjenčanja omogućava punoljetnim državljanima RH prijavu sklapanje građanskog braka u bilo kojoj službenoj prostoriji na području Hrvatske. Dovoljno je to učiniti 30-45 dana prije vjenčanja i to bez odlaska u matični ured.

prijava-gradanskog-vjencanja-online

Što je sve potrebno za prijavu vjenčanja online?

Za početak, potrebna je vjerodajnica minimalno značajne razine sigurnosti ili razine 3, primjerice mToken ili pak korištenje pristupnih podataka internet bankarstva koji su uključeni u sustav e-Građani.

Postoji i preduvjet za korištenje ove usluge, a to je da mladenka i mladoženja imaju otvoren Osobni Korisnički Pretinac (OKP) u sustavu e-Građani. U slučaju da mladenci nemaju otvoren OKP, sustav će ih upozoriti i omogućiti im njegovo otvaranje.

Ne žele li mladenci otvoriti OKP, tada prijavu namjere sklapanja braka mogu nastaviti u matičnom uredu.

Ono što je još važno naglasiti jest da je sam proces podnošenja zahtjeva za brak moguće započeti od strane mladenke ili mladoženje. Nakon što jedan od njih podnese prijavu, ona će biti dostupna drugom te ga on može zatim pregledati, popuniti do kraja i potvrditi.

prijava-vjencanja-internet

Nakon što su oboje potvrdili prijavu, ona odlazi na odobrenje u nadležni matični ured prema lokaciji koju ste odabrali.

Može li matičar odbiti prijavu?

Matičar može prihvatiti zapisnik i dodatno omogućiti budućim mladencima da putem usluge e-Pristojbe plate pristojbe potrebne za sastavljanje zapisnika i samo vjenčanje. Status prijave mladenci mogu pratiti putem usluge e-Prijava vjenčanja. Svi dokumenti biti će im poslani u OKP.

Matičar prijavu može odbiti, a ako se to dogodi, mladenci će u OKP dobiti poruku koji je razlog odbijanja te što učiniti dalje.

I, što vi mislite o ovoj novoj usluzi? Slobodno podijelite s nama svoje mišljenje u komentaru ispod članka. 😊

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se