Zašto je vjenčanje zapravo toliko skupo?

Zašto je vjenčanje zapravo toliko skupo?

Nije tajna da se u Hrvatskoj dižu krediti da bi se pokrila vjenčanja.

Mnogima se to čini kao bacanje novaca, međutim većina parova nakon vjenčanja ne misli tako. Za njih je to bio poseban događaj koji su željeli podijeliti s najmilijima i zajedno proslaviti svoju ljubav, zbog čega smatraju da je bilo vrijedno novca koje su dali.

Mnogi se pitaju što je toliko skupo u organizaciji vjenčanja pa vam donosimo objašnjenje.
Naglašavamo da se budžetom koji imate može upravljati ukoliko odredite svoje prioritete.

Vjenčani buket i buket za frendicu

Svi misle da profesionalci koji se na bilo koji način bave vjenčanjima, kao što su fotografi ili katering, čim čuju riječ vjenčanje, dignu svoje cijene, ali s obzirom na kvalitetu usluge, zahtjeve, korištene materijale i slično, viša cijena je u potpunosti opravdana.

Ovo se najlakše može objasniti ovako.
Kada kupuješ buket za prijateljičin rođendan, u cvjećari odabereš nešto između ponuđenog cvijeća i nekih ukrasa i gotov je za nekoliko minuta. S vjenčanim buketom je ipak malo drugačije. Odnosno, potrebno je uložiti puno više truda.

odabir-vjencanog-cvijeca
Izvor fotografije: freepik

Primit ćeš više mailova, morat ćeš odraditi barem jedan sastanak s cvjećarem te će buket biti napravljen izričito prema tvojim željama i bit će ti i dostavljen na kućni prag ujutro prije vjenčanja.

Tako je i sa bilo kojim drugim djelićem vjenčanja.

Hrana, piće i torta

Zamisli da na piće zoveš sve svoje prijatelje, obitelj i kolege s posla?
Ili ih odvedeš na neku šminkersku večeru?

Vjerojatno ti se već sada vrti u glavi od zamišljenog računa.

pice-vjencanje
Izvor fotografije: freepik

Jednako je i s hranom i pićem na svadbi. Isto je i s vjenčanom tortom. Ona se mora uređivati nekoliko sati. Najlakše je ispeći tortu. Treba ju napraviti vizualno privlačnom i udovoljiti željama mladenaca.
Njezin izgled čini ju skupom.

vjencana-torta
Izvor fotografije: freepik

Fotograf na vjenčanju

Što se pak fotografa tiče, možda nam se čini da je njihov posao lagan, ali ljudi zaboravljaju da su oni ti koji sve te fotografije poslije trebaju urediti i odabrati najbolje.

Za to je potrebno 3 do 4 puta više vremena nego za samo fotografiranje.
Treba napomenuti da su se oni nekoliko puta morali sastati s mladencima ili ih kontaktirati preko maila, kako bi saznali njihove želje i zahtjeve.

fotograf-vjencanje
Izvor fotografije: canva

Odabir vjenčanice

Vjenčanice se šivaju najmanje šest mjeseci unaprijed jer su najčešće ručni rad zbog želja mladenki.
Naravno, sve opet ovisi o tvojim željama i koliko će biti zahtjevno izvesti tu želju. Više detalja i posebnija hrana, baš kao i u slučaju torte, znače više uloženog vremena, truda i pažnje. A time znače i više novaca.

Ne smije se zaboraviti da svaka osoba koja je na neki način sudjelovala u vjenčanju treba biti plaćena za ono što je odradila.

odabir-vjencanice
Izvor fotografije: canva

Pomoć bližnjih

Ti i dragi uvijek se možete osloniti na prijatelje i obitelj koja će uskočiti ako zatreba, ali oni nisu profesionalci. Ako vam je vjenčanje toliko bitno, unajmite profesionalce. Oni vam garantiraju profesionalnu uslugu. Plaćate njihovo iskustvo, vještinu i talent, ne samo odrađeni posao.
Ujna koja zna peći kolače ili bratić koji ima super fotić to vam ne mogu garantirati.

No, za kraj ćemo te malo i razveseliti.
Imate li ograničeni budžet, to ne znači da će vjenčanje biti loše.

Raspolažite realnim novcem, istražite što je uključeno u cijenu i koliko neka usluga košta. Odredite prioritete  i budite spremni na kompromise. Ako vam netko kaže da je imao sve najbolje od najboljeg za 10 000 kuna ( koliko košta samo usluga profesionalnog foto studija ), budite sigurni da tu nešto nije kako treba.

Ili su se nečeg morali odreći ili netko nije bio isplaćen, a pošteno je odradio svoj posao.

Izvor naslovne fotografije: Canva