5 zanimljivosti o cipelama koje sigurno niste znale

cipele-zanimljivosti

Cipele su uz vjenčanicu, najvažniji dio vjenčanog outfita svake mladenke. Bilo da se radi o cipelama visoke ili niske pete, najvažnije je da su lijepe i, prije svega, udobne.

No jesi li znala da su u povijesti prve cipele s potpeticama nosili muškarci?

Iako zvuči pomalo nestvarno, to je zaista istina. Zato smo ti pripremile nekoliko zanimljivosti o cipelama koje će te jednako oduševiti kao i iznenaditi. 😊

Prve cipele s potpeticama nosili su muškarci

Prve čizme s potpeticama izrađene su u 10. stoljeću, a nosili su ih muškarci prilikom jahanja. Naime, visoka peta omogućavala je da im stopala ostanu u stremenu. Kako su tada konje imali samo bogate obitelji, cipele s potpeticom tako su postale simbol visokog društvenog položaja.

Još u Starom Egiptu se moglo po cipelama prepoznati tko pripada u koji društveni status, a taj se običaj na kraljevskom dvoru održao još stoljećima kasnije.

Svaka Amerikanka u prosjeku posjeduje 19 pari cipela

Za par novih cipela uvijek se nađe mjesta, zar ne?

U SAD-u tako gotovo svaka građanka posjeduje 19 pari cipela. Političarka Imelda Marcos, ujedno i druga najbogatija osoba na Filipinima 2011. godine, najpoznatija je prema ljubavi prema cipelama. Iako neki navodi tvrde da sveukupno ima 2700 pari, ona tvrdi da ih ipak ima manje – 1060. Imelda je 2001. godine otvorila muzej cipela u Manili.

cipele-zanimljivosti

Izvor: elizabethannedesigns.com

Najskuplje cipele koštale su 660 000 dolara

Kad nas neke cipele osvoje, nekad ni ne gledamo cijenu, zar ne?

No najskuplje cipele ikad prodane koštale su vrtoglavih 660 000 $. Riječ je o Ruby Slippers cipelama koje je Judy Garland nosila u filmu Wizard of Oz. Cipele su prodane na aukciji 2000. godine.

Lijeva i desna cipela izmišljene su tek u 19. stoljeću

Do 1818. godine nisu postojale lijeva i desna cipela. I za jednu i za drugu nogu, cipele su bile rađene po istom principu. Tek je početkom 19 stoljeća u Philadelphiji taj problem bio konačno riješen.

Jimmy Choo je svoje prve cipele izradio u svojoj 11 godini

Svjetski poznati modni dizajner, Jimmy Choo, od malih je nogu pokazivao svoj talent. Već u 11 godini svog života dizajnirao je prve cipele.

cipele-jimmy-choo

Izvor: weddingforward.com

Radio je u restoranu te kao čistač u tvornici cipela kako bi se uzdržavao i školovao. 1986. godine je završio školu i počeo kreirati dizajnerske cipele koje su ubrzo postale hit. Njegova obožavateljica bila je i princeza Diana.

Share on facebook
Share on whatsapp

Posljednje objave

Kategorije

Tagovi

Oglasi

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se