Povijest prve bračne noći: Mladenke su spužvama natopljenima krvlju lažirale svoju nevinost

prva-bracna-noc

Već smo vam nekoliko puta pisale o povijesti različitih običaja na vjenčanju, poput skidanja podvezice, bacanja vjenčanog buketa, rezanja torte, nošenja vela i drugih.

No za danas smo vam pripremile zanimljivosti vezane uz povijest prve bračne noći, odnosno popisale smo najneobičnije običaje povezane s prvom bračnom noći.

Mladenke su šivale svoje genitalije

Svima je jako dobro poznato kako u prošlosti mladenci nisu spavali zajedno sve do prve bračne noći.

Ipak, među djevojkama je postojalo izuzetaka koje su s muškarcima spavale i prije vjenčanja, zbog čega su tijekom prve bračne noći lažirale svoju nevinost.

laziranje-nevinosti

Izvor: shentyapin.ru

Pojava takozvanog „lažiranja nevinosti“ posebice je bila izražena u 19. stoljeću u Europi. Kako bi pred svojim novopečenim suprugom sakrile činjenicu da više nisu nevine, djevojke su šivale svoje genitalije.

Neke od njih su posegnule za manje drastičnim pothvatima pa su svoju nevinost pokušale prikriti spužvama natopljenima krvlju iz ribljeg mjehura.

Mladenka je tijekom prve bračne noći trebala spavati sa svim muškarcima

Ovo je zasigurno jedan od najbizarnijih običaja vezanih uz prvu bračnu noć. Naime, proslava vjenčanja započela je tradicionalno, pjesmom i plesom, a završila tako što je mladenka spavala sa svim muškarcima na vjenčanju.

I ne, nije najprije spavala s mladoženjom, već s najstarijim muškarcem na vjenčanju. Ovaj običaj prakticirao se na Markižanskom otočju u Francuskoj Polineziji.

Novac za nevinost

U nekim zemljama, a posebice u afričkoj zemlji Benin, mladenke su od svojih majki dobivale novac za nevinost. Ako je do svoje prve bračne noći bila nevina, tragovi krvi na plahtama trebali su to dokazati.

Budući da neke od njih ipak nisu bile nevine, lažirale su svoju nevinost kako bi dobile novac.

nevinost-novac

Izvor: weddingchicks.com

Plaćanje poreza kao spas za djevičanstvo

Još jedan vrlo neobičan običaj bio je pravo plemića na nevinost novopečene mladenke. Plemić je mogao spasiti nevinost mladenke samo u slučaju da plati porez. Ovaj se običaj prakticirao u Srednjem vijeku, u Europi.

Prva bračna noć uz svjedoke

U Japanu je mladoženja preko praga prenosio mladenku kako ona ne bi pala. U slučaju da mladenka padne, to bi značilo nesreću u njihovom braku.

Nakon toga bi odabrani uzvanici, najčešće nekolicina rođaka i prijatelja, zajedno s mladencima ušli u spavaću sobu kako bi svjedočili njihovoj prvoj bračnoj noći.

A što je s prvom bračnom noći danas?

Običaj prve bračne noći danas je gotovo iščeznuo. Velik broj parova mjesecima ili godinama prije samog braka već žive zajedno.

Kako se u tom periodu već vrlo dobro poznaju, prva bračna noć im nije toliko bitna. Nakon iscrpne organizacije, ali i samog dana vjenčanja, današnjim je mladencima prije svega važno da se dobro odmore. 😊

Share on facebook
Share on whatsapp

Posljednje objave

Kategorije

Tagovi

Oglasi

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se