Običaji na vjenčanju: Skidanje podvezice

skidanje-podvezice-na-vjencanju

Različiti su običaji na svadbama, no jedan kojeg često viđamo na njima jest skidanje podvezice. Taj običaj potječe iz 14. stoljeća, iz Europe, a ono što je zanimljivo je to što podvezica tada nije imala isto značenje kao danas. Naime, tada se vjerovalo da dijelovi mladenkine odjeće donose sreću pa su se zbog toga kidali s mlade, dok pa su podvezice služile za pridržavanje čarapa koje je mladenka nosila. Budući da takav prizor i nije bio baš najugodniji, s vremenom su djevojke posegnule za alternativom bacanja buketa te podvezica.

U nekim pak se krajevima vjerovalo da skidanjem podvezice mladoženja skida „čistoću“ mladenke, a poznato je i to da su mladenke dobivale podvezice od sretno udanih žena koje su nakon vjenčanja poklanjale neudanim kako bi im donijele sreću .

Kako izgleda skidanje podvezice na današnjim svadbama?

Dakle, mladoženja skida podvezicu s mladenkine noge dok ona sjedi na stolici, najčešće zubima ili rukama. Nakon njenog uspješnog skidanja baca se svim neoženjenim muškarcima, a osoba koja uhvati podvezicu obično je zadužena za ples s djevojkom koja je uhvatila buket.

Stara tradicija kaže da bi mladenka na svom vjenčanju trebala nositi nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno te nešto plavo. Kako plava boja simbolizira vjernost i odanost, upravo je ta boja česta za podvezice.

Na koju se nogu stavlja podvezica?

Ne postoji određeno pravilo na kojoj bi nozi mlada morala nositi podvezicu, stoga ju možeš staviti na onu nogu na kojoj će ti njezino nošenje biti ugodnije. Obično se preporučuje podvezicu nositi iznad koljena jer je to najuži dio noge pa tako ona neće smetati prilikom hodanja ili plesanja. Kod pripijenih pak se vjenčanica preporučuje nabaviti čim jednostavniju i tanju podvezicu kako se ne bi nazirala ispod nje.

Mora li se podvezica bacati na vjenčanju?

Odluka o bacanju podvezice na samim je mladencima pa tako odlučite li se podvezicu zadržati to je sasvim u redu. U svakom slučaju, uvijek možeš nabaviti i dodatnu podvezicu koja će biti bačena, a glavnu zadržati za uspomenu.

Ako pak si od onih mladenki koja će se osjećati neugodno prilikom samog čina skidanja podvezice, možeš i sama predati podvezicu mladoženji nakon čega će ju on baciti.

Za kraj ti još savjetujemo da ju svakako isprobaš prije samog vjenčanja kako u posljednji tren ne bi shvatila da se u njoj osjećaš nelagodno ili da te stišće.

skidanje-podvezice
Photo by Mídia from Pexels

Izvor naslovne fotografije: Chalo Garcia on Unsplash

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se