Povijest vjenčane torte: Za dug i sretan život, torta se mrvila nad glavom mladenke

Povijest vjenčane torte: Za dug i sretan život, torta se mrvila nad glavom mladenke

Vjenčana torta nezaobilazan je, ali i najslađi dio svake proslave vjenčanja.

No jesi li se ikad pitala kada je i zašto torta postala dio vjenčanja?

Upravo ti donosimo odgovore na ova i još mnoga pitanja vezana uz povijest vjenčanih torti. 😊

Mladenke su posipali zrnjem pšenice

Prije nego što su se torte počele pojavljivati na vjenčanjima, postojao je jedan drugačiji, vrlo zanimljiv običaj. Kao simbol blagostanja, mladenke su posipali zrnjem pšenice.

S vremenom su u Rimu počeli izrađivati male torte od pšenice koje su se posluživale na vjenčanjima. Međutim, običaj posipanja mladenke pšenicom nije nestao nego se samo malo promijenio.

Mladoženja bio pojeo komadić torte, a ostatak razmrvio nad glavom mladenke. Vjerovalo se kako će im to osigurati dug i sretan zajednički život. Ostatak torte se, naravno, dijelio gostima.

bacanje-rize-vjencanje
Izvor fotografije: dailymail.co.uk

Još neki običaji vjenčanih torti

U Srednjem vijeku su gosti donosili na vjenčanje torte od pšenice i pomoću njih stvorili toranj. Smatralo se da će mladencima biti život pun blagostanja ako se uspiju poljubiti preko tornja bez da ga sruše.

Tek u 17. stoljeću je jedan francuski kuhar uočio tradiciju slaganja torti i uobličio vjenčanu tortu onakvom kakvom je mi danas znamo.

vjencana-torta
Photo by Thomas William on Unsplash

Vjenčana torta je u prošlosti predstavljala luksuz. Što je torta bila veća, to je i društveni status bio viši.

Također, kao što bijela boja vjenčanice predstavlja nevinost i čistoću, i vjenčane su torte iz istog razloga bile bijele boje. No s vremenom su takve torte postale prošlost, a zamijenile su ih torte različitih boja.

A što je s običajem rezanja vjenčane torte?

S godinama se voće počelo smatrati simbolom plodnosti pa se iz tog razloga počelo stavljati u vjenčane torte. Također se vjerovalo da će mladenki donijeti plodnost ako sama nareže tortu i podijeli je s gostima.

No kako su se sve više počele izrađivati velike torte pa čak i torte na više katova, mladenki je bila potrebna pomoć. Tako je nastao običaj zajedničkog rezanja i dijeljenja torte mladenaca.

rezanje-vjencane-torte
Photo by Wedding Photography on Unsplash

Uskoro su se mladenka i mladoženja međusobno počeli hraniti tortom što je značilo da će se u braku brinuti jedno o drugom.

Nadamo se da vam je sada jasnije odakle potječu i što znače običaji vezani uz vjenčane torte te da ćete još više uživati u njima ako se odlučite njegovati ih. 😊

Izvor naslovne fotografije: Canva

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se