Povijest pozivnica za vjenčanje: Svi koji su čuli obavijest o vjenčanju, bili su na njega pozvani

Povijest pozivnica za vjenčanje: Svi koji su čuli obavijest o vjenčanju, bili su na njega pozvani

Nedavno smo ti pisale o povijesnim razlozima ulaska u brak, kao i o izgledu vjenčanica u prošlosti. Danas je došao red na povijest pozivnica za vjenčanje!

Sigurne smo kako ne misliš da su nekada postojale digitalne pozivnice ili pozivnice ukrašene čipkom ili perlama. Ovaj članak bit će ti pravo otkriće o izgledu pozivnica čak i prije pojave tiskarskog stroja!

Pozivi za vjenčanje prenosili su se usmenim putem

Do 15. stoljeća, odnosno do otkrića prvog tiskarskog stroja, poziv za vjenčanje obavljao se usmenim putem. I ne, nisu to činili mladenci. Primjerice, u Engleskoj je to činio gradski glasnik, osoba zadužena za prenošenje vijesti stanovnicima grada.

Taj ja glasnik svakodnevno hodao po ulicama i glasno izgovarao vijesti, među kojima su bile i vijesti o vjenčanju. Svi stanovnici koji su čuli obavijest o vjenčanju, bili su pozvani na njega.

Srednji vijek – pojava prvih pisanih pozivnica za vjenčanje

Zahvaljujući sve većoj pismenosti ljudi, u srednjem su se vijeku pojavile prve pisane pozivnice za vjenčanje! Naravno, još uvijek nisu svi bili pismeni, a takve pozivnice mogli su si priuštiti samo bogatiji pojedinci.

Oni su plaćali tadašnjim redovnicima da umjesto njih pišu pozivnice jer su bili vješti u kaligrafiji – umjetnosti lijepog pisanja.

pozivnice-vjencanje
Izvor fotografije: freepik

Pojavom prvog tiskarskog stroja, pisane pozivnice za vjenčanje više nisu bile dovoljno dobre. Osim toga, promijenio se i način objave vjenčanja. Umjesto glasnog vikanja vijesti po ulicama, sada se vjenčanje najavljivalo u novinama.

Ludwig von Siegen – pokretač modernih pozivnica za vjenčanje

Najveći preokret u izgledu pozivnica za vjenčanje i načinu objavljivanja vjenčanja donio je njemački slikar i graver Ludwig von Siegen. Naime, on je jednom prilikom zadužio svog majstora da ručno ugravira tekst za pozivnicu na metalnu ploču. Taj se tekst zatim štampao na papir i slao uzvanicima vjenčanja. Upravo je zahvaljujući njemu takva vrsta pozivnica postala dostupna svima, a popularna je još i danas – u 21. stoljeću.   

A kakve ćeš ti pozivnice imati na svom vjenčanju? Klasične ili možda digitalne? Želiš li, slobodno nam ostavi sliku svoje pozivnice u komentaru članka.

Izvor naslovne fotografije: Canva

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se