Martina Rakić iz Weddings in Croatia: Posao organizatora vjenčanja doživljavao se kao hobi, a ne kao ozbiljno zanimanje. Zato smo pokrenuli Akademiju

Martina Rakić iz Weddings in Croatia, usudile bismo se napisati, jedna je od najiskusnijih organizatorica vjenčanja na domaćem terenu. Zato smo upravo nju zamolile da nam ispriča kako se sa svojim dream teamom nosi s ovom sezonom vjenčanja, koja je već davno trebala krenuti.

I njih je zaustavila korona. No Martinin tim nije mirovao za vrijeme samoizolacije, već su radili na edukacijama za organizatore vjenčanja te na pripremi nekoliko novina.

PRINCEZA: Draga Martina, krenimo odmah „u sridu“. Realno gledano, event industrija, u koju svakako spadaju i vjenčanja, je među branšama na koje je korona najviše utjecala. Je li sezona vjenčanja za ljeto 2020. skroz propala ili ima nade? Odgađaju li mladenci ili otkazuju vjenčanja? Koje nove datume uzimaju?

MARTINA: Gledano iz kuta agencije Weddings in Croatia, naša ovogodišnja vjenčanja su prebačena na 2021. godinu. S obzirom da surađujemo isključivo s parovima iz inozemstva, krajem travnja smo donijele internu odluku da mladencima sugeriramo odgodu vjenčanja.

Kako je situacija za jesen i dalje neizvjesna, a strancima je destinacijsko vjenčanje i svojevrstan odmor, vjenčanja su prebačena na otprilike isti datum, ali iduće godine. Svima, i mladencima i profesionalcima iz industrije vjenčanja, je u interesu da se vjenčanja ne odgađaju. Iz tog smo razloga pokrenule akciju #postponedontcancel, odnosno #odgodineotkazuj i zaista možemo reći da ni jedni od naših mladenaca nisu u potpunosti otkazali svoje planirano vjenčanje.

PRINCEZA: Znači li to da ćete iduće godine imati pune ruke posla, s obzirom na to da će se održavati vjenčanja koja su već zakazana, ali i vjenčanja koja su trebala biti održana ove godine?

MARTINA: Iduća godina po broju vjenčanja i prihoda svakako neće biti realna, jer će to biti spoj dvije sezone. Osim parova koje su svoje vjenčanje redovno planirali za 2021. godinu, sada tome treba pridodati i sva odgođena vjenčanja od ove godine. To znači da se datumi, posebno petci i subote, jako brzo popunjavaju, pa tko planira za iduću godinu… savjetujemo da se požuri kako bi čim prije rezervirali željene izvođače.

weddings-in-croatia
Autor fotografije: Mihoci Studios

PRINCEZA: Kako planirate preživjeti razdoblje bez vjenčanja? Radite li možda na kakvim novim uslugama i proizvodima?

MARTINA: Osim agencije Weddings in Croatia, istovremeno smo pokrenuli i brand, odnosno akademiju Organizator vjenčanja koja je verficirana od strane Ministarstva, što znači da se zanimanje upisuje u radnu knjižicu. To je projekt kojim se zbog prirode posla inače bavimo na jesen, po završetku sezone vjenčanja, a ove ćemo godine vjerojatno otvoriti više termina.

PRINCEZA: Dakle, „višak vremena“ zbog manjka posla preusmjerili ste na drugi projekt.

MARTINA: Da, taj drugi projekt smatramo jednako važnim, ali se zbog velike količine posla prije nismo stigle baviti time koliko smo željele.

PRINCEZA: Prije nego li vas pitamo više o akademiji Organizator vjenčanja, možete li nam ukratko ispričati o standardizaciji vjenčanja u Hrvatskoj i koliko ste općenito zadovoljni stanjem branše vjenčanja u Hrvatskoj?

MARTINA: Na edukaciju smo se odlučili gotovo istovremeno s pokretanjem agencije, upravo zato što smo primijetili da se posao organizatora vjenčanja doživljava kao hobi, a ne kao ozbiljno zanimanje.

Naš je cilj pokazati da se vjenčanjima može (i treba!) baviti profesionalno i da je to zanimanje koje zahtjeva spoj teorije i prakse… Nije dovoljno organizirati svoje vjenčanje ili pomoći prijateljici prilikom njenog, prozvati se organizatorom vjenčanja i naplaćivati te usluge od mladenaca. Po pitanju situacije u branši, moram reći da se primjećuje veliki napredak u odnosu na situaciju od prije desetak godina. Ali – uvijek se može bolje 😉

martina-rakic-vjencanja
Autor fotografije: Mihoci Studios

PRINCEZA: Vratimo se, dakle, na akademiju Organizator vjenčanja. Kome je Akademija namijenjena i koliko dugo traje? Što sve osoba može naučiti na Akademiji?

MARTINA: Akademija broji petu generaciju polaznika i ponosni smo što smo educirali šezdesetak organizatora vjenčanja u našoj zemlji. To je jedina edukacija na tu temu, verificirana od strane Ministarstva, nakon koje polaznici dobivaju uvjerenje o osposobljavanju i zanimanje upisuju u e-radnu knjižicu. Naši polaznici su zbilja raznoliki, od studentica koje nisu zadovoljne odabranim fakultetom, do polaznica s dvadesetogodišnjim radnim iskustvom koje su se ohrabrile na životnu i poslovnu promjenu i odlučile napraviti zaokret u svojoj karijeri.

Akademija se odvija kroz 120 sati teorije i prakse, a kroz stilizirano snimanje polaznici sa svojim timom kreiraju „malo vjenčanje“, odnosno imaju realan uvid kako to izgleda u praksi.

PRINCEZA: Također organizirate i radionice o kaligrafiji ili lijepom pisanju i cvjetne radionice. Zašto ste se odlučili za toliku širinu usluga?

MARTINA: Mi nikada ne mirujemo i stalno tražimo nove načine za upotpuniti usluge, a ovisno o potražnji s tržišta. Vjerujemo da je znanje moć i zato svake godine želimo uvesti neke novine u edukaciju, neovisno o tome radi li se o podizanju razine postojećih edukacija ili kreiranje potpuno novih tečajeva. Hrvatska obiluje stručnjacima iz različitih područja koji su spremni dijeliti svoje znanje i iskustvo.

organizator-vjencanja-akademija
Autor fotografije: Mihoci Studios

PRINCEZA: Imate li neku poruku za organizatore vjenčanja u Hrvatskoj, koju biste im ovim putem rado poslali? 🙂

MARTINA: Kako uvijek volimo istaknuti – #zajednosmojaci. Nalazimo se u izazovnoj situaciji, situaciji bez presedana kakva se događa jednom (ili nijednom) u životu pojedinca. Vjerujemo da zajednički možemo prebroditi ovu krizu. Vjerujemo u zajedništvo i nesebično dijeljenje znanja i iskustva!

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se