Povijest vjenčanja: Mladenke su oblačile najljepše haljine iz svog ormara

Jesi li se ikad zapitala kako su izgledala vjenčanja i vjenčanice u prošlosti?

Misliš li da su oduvijek žene koračale prema svojim voljenim muškarcima u bijelim haljinama različitih oblika i materijala?

Morat ćemo te razočarati jer je sam pojam braka u prošlosti bio potpuno različit od današnjeg, a bijele vjenčanice postale su popularne tek u 19. stoljeću. No nećemo ti odmah otkriti sve – detalje saznaj u nastavku članka.

Saznaj koja je zapravo bila simbolika vjenčanica u prošlosti

Oblici, boje i materijali vjenčanica mijenjali su se kroz godine, ali jedno je ipak ostalo isto: mladenke su oduvijek na vjenčanju bile u svom najboljem izdanju.

Kako bi bile primijećene taj dan, oblačile su najljepše haljine koje su imale, a materijal i boja haljine ovisila je o njihovom imovinskom statusu.

Oni imućni nisu štedjeli novac, a oni čija su novčana sredstva bila ograničena, oblačili su se onoliko lijepo koliko im je to budžet dopuštao.

U antici i srednjem vijeku vjenčanja nisu bila dobrovoljna već se radilo o udruživanju dvije obitelji, dva posla ili čak dvije zemlje. Ipak, mladenke su bez obzira na to odabirale haljine jarkih boja kako bi svima pokazale svoju sreću.

povijest-vjencanice

Izvor: chicvintagebrides.com

Vjenčanica – najbolja haljina iz ormara

Sve do 19. stoljeća, odnosno do doba kraljice Viktorije, mladenke nisu kupovale nove haljine za vjenčanje, već im je za vjenčanicu poslužila najbolja haljina iz ormara.

Siromašne su djevojke umjesto vjenčanice odijevale haljine u kojima bi obično išle u crkvu.

Zanimljivo je i da je količina materijala utrošenog na vjenčanicu bila proporcionalna imovinskom statusu mladenke.

Što je vjenčanica bila duža, a njezini rukavi lepršaviji, mladenkina obitelj je bila bogatija.

Iz stoljeća u stoljeće, mladenke su se nastavile odijevati na način koji je pristajao njihovom imovinskom statusu.

povijest-vjencanje-vjencanice

Bijelu vjenčanicu prva je obukla kraljica Viktorija

U vrijeme engleske kraljice Viktorije, plava je boja simbolizirala čistoću i nevinost. Iz tog su razloga mnoge žene birale vjenčanice plave boje.

No kraljica Viktorija mnoge je tada iznenadila odjenuvši bijelu vjenčanicu. Nakon toga, žene u Europi i Americi počele su mahom kupovati nove haljine za svoje vjenčanje u bijeloj boji.

Tako ispada da je upravo kraljica Viktorija je u 19. stoljeću preokrenula svijet vjenčanja i unijela bijelu boju vjenčanica koja je još i danas prisutna.

A koju ćeš ti boju vjenčanice obući na svoje vjenčanje? Slobodno nam ostavi komentar ispod članka.

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se