Nedostaje ti strasti i intime u braku? Evo nekoliko savjeta kako ih oživjeti

Kako oživjeti strast u braku

 Sasvim je normalno da nakon nekog vremena u braku ili dugotrajnoj vezi strast jednostavno „presuši“, a intima se izgubi. Razgovori postaju rutinski, baš kao i obavljanje kućanskih poslova, fokus im se prebacuje na djecu, financije ili „što ćemo jesti za ručak“.

I onda se prisjećaš onih divnih početnih dana kad se niste mogli odvojiti jedno od drugog. Ona vremena kad je živa u termometru skakala kad biste se našli u istoj prostoriji. Kad je najveća briga bila „kamo ćemo na putovanje“. Kad ste bili toliko prisni da ste mislili kako ćete se stopiti jedno s drugim.

Postoji li način kako oživjeti strast u braku, na koji možeš vratiti to ushićenje i bliskost?

Stručnjaci kažu da ima! Evo nekoliko savjeta koji ti mogu pomoći.

Odvojite vrijeme samo za vas

Pritom mislimo: daleko od briga, roditelja, djece, prijatelja, posla, TV-a ili računala. Ugasite mobitele. Jedan od glavnih „crpitelja“ strasti iz svakog odnosa je – stvarni život. Zahvaljujući ovakvim svakodnevnim obavezama i zadatcima jednostavno nemate vremena jedno za drugo, vremena u kojem ćete komunicirati, zbližiti se i nastaviti njegovati onu strast i prisnost kakvu ste nekad imali.

Ako imate djece, zamoli roditelje da ih pričuvaju. Ako imaš poslovnih obaveza, znaj da ti one nikad neće zamijeniti ljubav bolje polovice. Ako misliš kako moraš pogledati onu seriju, možeš je pronaći online kasnije. Ništa drugo osim vas ne postoji i nije važno – svijet može pričekati, no vi ne možete!

Izvor fotografije: Canva

Komunicirajte svoje emocije

Ako ste već pronašli vremena za sebe, vjerojatno ga nećete provesti tako da sjedite i buljite jedno u drugo. Razgovarajte i neka ton komunikacije bude pozitivan. Nemojte se žaliti na život i na ono što nema veze s vašim odnosom, nemojte predbacivati probleme jedno drugom, a nikako nemojte ni partnera kriviti za to što vam trenutno nedostaje strasti.

Neka vaša komunikacija izražava što biste voljeli promijeniti, što druga polovica radi odlično; možete se prisjetiti prošlih vremena i odrediti što vam je onda pomoglo. Svaka strast proizlazi iz emocionalne povezanosti i prisnosti. Kako biste je ponovno postigli, budite otvoreni, empatični i uvažavajte međusobna mišljenja i stajališta.

Hormon ljubavi

Znanstvenici su ustanovili kako je u ranim fazama veze naš organizam prepun „hormona ljubavi“, oksitocina, odnosno da ga u prvih šest mjeseci veze nalazimo u povećanim količinama. Luči ga žlijezda hipofiza, i to za vrijeme intimnog kontakta. Naime, oksitocin najviše razine u organizmu postiže kod ljubljenja, grljenja i orgazma.

Osim što je povezan sa seksualnim uzbuđenjem, oksitocin stimulira centre za ugodu, čime dovodi do pozitivnih emocija. Stoga, potrudi se što više održavati tjelesni kontakt s partnerom. Produži vrijeme grljenja, ljubljenja i maženja – ne samo da ćete tako poboljšati seksualni život, već ćete i dopustiti emocijama da ponovno ožive.

Izvor fotografije: Canva

Isprobajte nešto novo

Jedan od glavnih razloga zašto strast nestaje nakon nekog vremena je rutina. Budite se ujutro, perete zube, jedete doručak, odlazite na posao, jedete ručak, gledate TV, idete u krevet. Zvuči poznato? Jednom kad uđeš u ovu dnevnu kolotečinu, teško je iz nje izaći. No, promjena raspoloženja ili navika može učiniti čuda.

Otputujte negdje gdje još niste bili. Posjetite restoran u drugom gradu i priuštite si romantičnu večeru. Pokrenite neku novu, zajedničku aktivnost poput sporta ili raznih hobija. Uvedite nove seksualne igre u krevetu. Izlaskom iz rutine dobit ćete ono uzbuđenje zbog nečeg novog i drugačijeg, a ono se može odraziti i na vaš odnos.

Kako oživjeti strast u braku?

Kako biste ti i partner mogli popraviti stanje svog seksualnog života, potrebno je prvo osloboditi se stresova i briga svakodnevnog života. Oni dokazano smanjuju seksualnu želju i dovode do zatišja. A kako biste došli do oluje, izbacite žaljenje, rutinske razgovore, posao i obiteljske probleme iz kreveta i uvedite nešto novo!

Lagana večera i čaša vina uz omiljenu glazbu su savršena podloga za početak jedne divne, intimne večeri. A kako biste vratili izgubljenu strast, produžite vrijeme predigre (koje pomaže kod postizanja zadovoljstva), podijelite svoje želje i maštanja, eksperimentirajte s novim praksama u krevetu i mijenjajte vrstu seksualnih odnosa koje imate.

Brak je nešto što zahtjeva konstantnu posvećenost i rad na njemu. Ako ga redovito ne održavate, čitava se struktura može raspasti. Zato je važno da međusobno komunicirate, izražavate svoje potrebe i radite na svojem odnosu.

Stvari se mijenjaju i brak neće biti isti za deset godina i danas. No, to ne znači da je promjena loša. Mijenjate se, mijenjate svoje stilove života i prioritete – važno je samo da promjena odgovara i tebi i partneru.

Izvor naslovne fotografije: Canva

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se