Želiš li vjenčanje u Las Vegasu? Evo sve što moraš znati

vjenčanje u las vegasu

Da da, svi znamo Las Vegas kao mjesto ludih provoda, svjetla stotina casina, ali i (ne)zaboravnih momačkih zabava. Pa tako i vjenčanje u Las Vegasu zvuči poput scene iz filma. Ovakve obrede gledamo na TV-u, čitamo o njima, a nisu im odoljele ni zvijezde poput Britney Spears, Jennifer Lopez, Kourtney Kardashian ili pak Franka Sinatre. Vjerojatno svaka mladenka pomisli na brzinsko Vegas vjenčanje kao idealan izlaz iz kaosa planiranja velikog događaja, ali sve je više i onih koji takvo „ekspresno“ vjenčanje planiraju od samog početka.

Nakon što je 2021. godine SAD ukinuo vizu za hrvatske državljane, Vegas vjenčanje postalo je svima lakše dostupno.

Razmišljaš li i ti o nečem takvom? Donosimo ti sve što moraš znati!

Od Vegasa nekad…

Las Vegas je oaza kockanja, poroka, svjetlosti i zabave koja se nalazi usred pustinje u američkoj saveznoj državi Nevada. Kako i zašto su uopće izgradili takvo nešto usred pustinje? Zar je to zbilja bilo isplativo?

Ako si ljubiteljica krimi filmova, vjerojatno si već negdje čula kako je Las Vegas izgradila mafija. I tome je donekle tako. Iako su sam grad osnovali rančeri još 1800-ih godina, počeo je živjeti punim plućima početkom 20. stoljeća, kad je krenulo otvaranje (ilegalnih) kasina i klubova s plesačicama.

Četrdesetih godina u igru se uključila mafija, koja je gradila kasina i hotele (i u njima prala novce) te na taj način stvorila ovo blještavo odredište kakvo imamo danas. No, mafiju su zamijenili fondovi i korporacije, tako da danas ne moraš brinuti o tome.

Još početkom 20. stoljeća znalo se kako je Vegas mjesto kamo se moraš uputiti ako želiš brzu rastavu – naime, drugdje se na nju čekalo zbilja dugo i bilo ju je općenito teško dobiti. Pa su mještani Vegasa pomislili, zašto ne bismo onda ljudima omogućili i brzinska vjenčanja? Na ovaj način pokrivamo oba segmenta!

I tako je i bilo. Prva se kapelica na Stripu otvorila 1942. godine pod nazivom Little Church of the West, a danas ih ima pedesetak, no tome moramo dodati i još stotine drugih mjesta za vjenčanje u Las Vegasu.

vjenčanje u las vegasu
Izvor fotografije: Canva

… do Vegasa danas

  • Oko 40 milijuna posjetitelja godišnje dođe u Las Vegas.
  • Poznat je kao i gastronomski raj SAD-a.
  • Zahvaljujući milijunima svjetla, smatra se najsjajnijom točkom na Zemlji.
  • U njemu se nalazi više od 150 kasina i oko 150.000 hotelskih/motelskih soba.
  • Dnevno se u gradu sklopi oko 300 brakova.

Zvuči zanimljivo, zar ne? Jesi li spremna onda za vjenčanje u Vegasu?

Krenimo s planiranjem!

Karta i smještaj

Naravno, ne postoji direktan avionski let od Zagreba do Las Vegasa. Oni obično uključuju barem jedno stajanje (koje je prijeko potrebno zbog tankiranja – ne bi bilo zgodno ostati bez goriva usred oceana) i ukupna vožnja traje oko 15 sati. Iako postoje posebne akcijske cijene, klasične povratne karte iznose oko 10.000 kuna.

Naravno, postoji i opcija leta iz nekog od susjednih aerodroma poput onog u Budimpešti, Ljubljani ili Beču, iz kojih karte mogu biti još i jeftinije. Najbolje će vam sve objasniti Skyscanner.

Ponuda smještaja u Las Vegasu je zbilja bogata, raznolika i sigurni smo da će od gore spomenutih 150.000 soba jedna odgovarati tvojim (odnosno vašim) potrebama. Ako se odlučiš za hotel, možeš biti sigurna da će u predvorju biti i kasino (uostalom, aparati za kockanje se nalaze čak i na aerodromu), a među bogatom ponudom možeš birati i uvijek zabavne tematske hotele.

Papirologija

Što se papirologije, svima najzabavnijeg dijela tiče, možemo reći da je procedura čak jednostavnija nego kod nas. U Hrvatskoj moraš izvaditi potrebnu papirologiju (izvode iz matične knjige rođenih i potvrde o slobodnom bračnom stanju) te ih prevesti na engleski (kod sudskog tumača).

Ured za vjenčanja okruga Clark, nadležan za izdavanje dozvola za brak u Las Vegasu, ima opciju online prijave za takvu dozvolu. Dovoljno je ispuniti formular i potom se pojaviti sa svojom boljom polovicom na adresi Clark Ave. 201 E, gdje se nalazi središte tog ureda. Tamo će vas dočekati stotine drugih turista sa svih strana svijeta te službenice koje lupaju pečate k’o od šale.

Vjerojatno vas ni neće pitati za one dokumente koje ste preveli, već samo za putovnicu.

Jednom kad dobijete svoju potvrdu (za koju morate izdvojiti oko 60 dolara), spremni ste za posljednji korak.

Izvor fotografije: Canva

Mjesto vjenčanja

Odabir mjesta, odnosno načina vjenčanja u Vegasu vjerojatno je najteža opcija. Jer mogućnosti je ZBILJA MNOGO.

Od klasičnog Elvis vjenčanja, do geek vjenčanja, vjenčanja u vožnji helikopterom, vjenčanja u ružičastom do vjenčanja na rubu Grand Canyona. Možete čak imitirati i scenu spuštanja po stepenicama u Titanicu, vjenčati se u tornju na 170 metara visine, ili pak u laganoj vožnji automobilom kroz drive-in. Tako je, ozbiljni smo, i to postoji.

Ovisno o aranžmanu, izdvojit ćete oko 150 do 1000 dolara – klasičan Elvis vjerojatno vam je jedna od jeftinijih opcija, a kod onih malo boljih dobit ćete i prijevoz iz i do hotela, svjedoka za vjenčanje te vjenčani buket. Dakle, nemate brige, samo dođi, stani tamo i reci da.

I za kraj…

Jednom kad ste dobili svoju američku potvrdu o sklopljenom braku i vratili se u Hrvatsku, morate nekako dokazati našoj birokraciji da ste zbilja bili toliko otkačeni i odlučili se na vjenčanje u Las Vegasu. Zato u matičnom uredu pokažite svoj vegasovski vjenčani list kako bi vaš brak bio ozakonjen i u Lijepoj Našoj.

I to je to!

Izvor naslovne fotografije: Canva

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se