Kuća ili stan – što odabrati za svoju sigurnu bračnu luku?

kuća ili stan

Planiranje zajedničkog života ne znači samo planiranje vjenčanja.

Većina se parova odlučuje otići „na svoje“, maknuti se iz roditeljskih domova ili pak iz vlastitih (samačkih) stanova i kupiti nekretninu zajedno s partnerom.

No tu se nailazi na nekoliko problema: koji kvart odabrati, koji cjenovni rang smatrati prihvatljivim, i ono najvažnije, želite li živjeti u kući ili u stanu?

Kako biste oboje bili sretni i zadovoljni konačnim dogovorom, potrebno je sjesti i porazgovarati o ovim pitanjima. A kako bismo tebi i partneru olakšali odabir “kuća ili stan”, napravili smo pregled svih prednosti i nedostataka koje svaki od ovih tipova nekretnina ima.

Izvor fotografije: Canva

Koje su prednosti kuće?

Kuće su nekad bile najčešći odabir za mlade obitelji koje se žele širiti. Danas, zahvaljujući sve većoj urbanizaciji i stremljenju gradovima, pomalo gube svoje poklonike. Ipak, kuće ti daju neke prednosti koje jednostavno ne možeš pronaći kod klasičnih stanova.

 • vrt i okućnica nude mogućnosti poput vrtlarenja, igre za djecu, opuštanja u sjeni drveća
 • nalaze se u okolici ili na rubu gradova, pa je kvaliteta zraka bolja, a smanjena je i buka
 • veća privatnost nego u stanu
 • veći komfor i više prostora

Iako su suvremene kuće gradnjom nešto manje nego što su to nekad bile, primarno zbog promjene načina života, sa sobom još uvijek nose neke nedostatke.

 • veća početna cijena, kao i mjesečni izdatci za režije
 • troškove održavanja snosite sami (u zgradi sudjeluju svi sustanari u pričuvi)
 • veće brige oko košenja trave, popravaka, više čišćenja i brige o okućnici

Dakle, možemo zaključiti kako vam kuće daju tu neku slobodu i komfor koje nam stanovi jednostavno ne mogu. Ipak, morate biti spremni na veće financijske izdatke i veće brige kod održavanja.

Izvor fotografije: Canva

Zašto odabrati stan?

Ako ti i partner živite klasičnim, modernim stilom života, stanovi su vjerojatno bolja opcija za vas. Oni koji rijetko pronalaze slobodnog vremena i koji ovise o gradskoj vrevi u njima će pronaći sve što im je potrebno.

 • manji troškovi režija, pogotovo u novim zgradama s odličnom izolacijom
 • manje briga oko održavanja (nema vanjskog dijela ni okućnice)
 • blizina važnijih sadržaja u gradu ili mjestu

Ipak, moraš imati na umu da ako s partnerom planiraš imati troje djece, dva psa i tjedne roštilje s prijateljima, stanovi možda nisu baš najbolja opcija.

 • manji komfor i manje opcija za uređenje
 • moraš poštivati kućni red zgrade i održavati dobre odnose sa susjedima
 • najčešće se nalaze na prometnim lokacijama, pa je povećano zagađenje bukom i smanjena kvaliteta zraka

Moramo napomenuti i kako neke nedostatke stanova možete lako riješiti vanjskim sadržajima. Na primjer, vrtovi se danas mogu iznajmiti u većim gradovima, dvorište može zamijeniti dječje igralište ili park, a postoje i brojne lokacije koje možeš iznajmiti za veća okupljanja ljudi.

Izvor fotografije: Canva

Kuća ili stan – što odabrati?

U konačnici, možemo zaključiti da konačan odabir između kuće i stana morate donijeti po nekoliko točaka: kolike su vaše financijske mogućnosti (za kupnju i mjesečne troškove), koliko slobodnog vremena imate (za potrebe održavanja, dodatnih sadržaja i čišćenje) te kakav stil života želite prakticirati. Uz to, važno je misliti i na budućnost obitelji – želite li imati više djece ili kućnih ljubimaca? Što će njima biti važno, odnosno što im sve morate omogućiti?

Naravno, kupnja nekretnine nikad nije finalna. Uvijek je možete prodati i odlučiti se za onu koja bolje odgovara vašim potrebama. Postoji nešto neopisivo ispunjavajuće kad imate svoj prostor za opuštanje i uživanje. Prostor koji će se podrediti vašim potrebama, a ne vi njegovim.

Izvor naslovne fotografije: Canva

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se