Znate li koja je razlika između seksa i intime u braku?

Znate li koja je razlika između seksa i intime u braku?

Intima i seks pojmovi su koje često koristimo kada razgovaramo o partnerskim odnosima, a nerijetko ih koristimo i kao sinonime.

No jeste li ikad razmišljali postoji li razlika između ta dva pojma? Jesu li zaista seks i intima pojmovi koji isto znače?

Kako biste konačno saznali što znači intima, a što seks, nastavite čitati članak jer u nastavku slijedi odgovor.

Što je intima, a što seks?

Mnogi smatraju kako je intima zapravo druga riječ za seks. To zapravo i nije u potpunosti krivo. Intimnost može biti fizička i ona se manifestira povezivanjem kroz seks.

Dodiri, poljupci, zagrljaji, sve su to dijelovi fizičke intimnosti.

fizicka-intima-seks
Photo by Becca Tapert on Unsplash

No postoji i emocionalna intimnost koja je mnogo važnija od fizičke. Emocionalna intimnost u partnerskim odnosima omogućava nam da s voljenom osobom dijelimo svoje osjećaje, potrebe i želje.

Koliko ćemo biti intimni u vezi ili braku, ovisi koliko imamo povjerenja u svog partnera.

Emocionalna intima ključna je za sretan brak

Ne možemo biti intimni u odnosima ako se ne otvorimo. Emocionalno otvaranje čini nas ranjivima pa se partneri često zbog straha od povređivanja ne usude otvarati jedno drugom.

Ako su partneri već bili povrjeđivani, umjesto otvaranja okrenut će se samozaštiti. No takvi odnosi su uglavnom hladni i površni, a samim time i bolni pa ubrzo rezultiraju prekidom.

Samo onim osobama koje su osvijestile zbog čega je došlo do povrede u odnosima, intimno otvaranje neće biti teško.

Takve osobe svjesne su da je otvaranje drugoj osobi vrijedno rizika i da se jedino na taj način mogu dublje povezati sa svojim partnerom.

To u konačnici rezultira i boljim upoznavanjem sebe i emocionalnim sazrijevanjem.

emocionalna-intima
Photo by Kate Kozyrka on Unsplash

Bez kvalitetne emocionalne intime nema ni kvalitetne fizičke intime

Dakle, ako možete partneru reći sve svoje strahove, želje i potrebe, a on vas ne usuđuje već razumije, znate da imate kvalitetnu emocionalnu intimu.

To će rezultirati i većim povjerenjem u partnera što će se odraziti i na bolji seksualni život.

Ključ sreće kako u braku tako i u svim životnim segmentima leži u balansu. Balans između fizičke i intimne povezanosti utjecat će na zadovoljstvo obaju partnera.

I zapamtite, ranjivost nije slabost. Ranjivost podrazumijeva istinu i preuzimanje rizika, a to nikako nije slabost već ogromna hrabrost.

Eto, nadamo se da sada konačno shvaćate razliku između intime i seksa i da ćete u budućnosti njegovati najprije emocionalnu, a zatim i fizičku intimu. Želimo vam puno sreće!

Izvor naslovne fotografije: Canva

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se