Zbog pandemije sklopljeno najmanje brakova u posljednjih 70 godina

brakovi-pandemija

Pandemija i epidemiološke mjere glavni su razlog zašto je u 2020. godini sklopljeno najmanje brakova ikada u Hrvatskoj. One svadbe koje su bile planirane za proljeće, odgodile su se na jesen, dok su se s jeseni ponovno odgađale na iduću godinu.

Prema podacima Ministarstva uprave, prošle je godine svoje „sudbonosno da“ izreklo 15 163 parova, a ta je brojka najmanja u posljednjih 70 godina.

Nikad manje sklopljenih crkvenih brakova

Zanimljiv je i podatak da je broj građanskih vjenčanja u velikoj mjeri nadmašio broj brakova sklopljenih u crkvi. Iako je još od ulaska Hrvatske u Europsku uniju zabilježen trend rasta građanskih brakova te je u 2019. godini udio građanskih brakova za dlaku pretekao vjerske, malo tko je očekivao ovakav pad vjerskih brakova u 2020. godini.

Konkretno, prošle je godine zabilježeno 8666 građanskih i 6497 vjerskih brakova. Jedino je mladencima u Splitsko-Dalmatinskoj županiji bilo draže izgovoriti svoje „sudbonosno da“ pred svećenikom. Tamo je bilo sklopljeno 939 crkvenih i 918 građanskih brakova.

Naime, u južnoj Dalmaciji vjerski brak ima izniman značaj. Tradicijski razlozi osobito su izraženi u Dalmatinskoj zagori koji za sobom povlače moralnu obavezu sklapanja braka u crkvi. Ta praksa bila je prisutna i u Slavoniji koja je do 2020. godine prednjačila po broju crkvenih brakova.

Ovom strelovitom padu crkvenih vjenčanja svakako je doprinijela pandemija, buduću da takva vjenčanja uglavnom podrazumijevaju slavlje s više uzvanika.

veliko-vjencanje

Izvor fotografije: ruffledblog.com

Hoće li po završetku pandemije situacija biti drugačija?

S obzirom da su se prethodne godine mnogi mladenci vjenčali pred matičarem i odgodili  crkveno vjenčanje i proslavu dogodine, po završetku pandemije očekuje se mnogo veći broj crkvenih brakova. Osim u slučaju da pandemija još dugo potraje pa mladenci zbog iscrpljenosti odustanu od svih planova.  

Kakvo će biti stanje u 2021. godini, teško je predvidjeti. Za sada će 2020. godina ostati zabilježena po najmanjem broju sklopljenih brakova. Naime, u Hrvatskoj se u normalnim okolnostima prosječno sklopi od 19 000 do 20 000 brakova godišnje.

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se