U Hercegovini trenutno zabranjene svadbe. Čeka li i nas uskoro sličan scenarij?

zabrana-svadbi

U petak su u Bosni i Hercegovini zabilježena 364 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega su 84 osobe s područja Hercegbosanske županije. Budući da je navedena županija izrazito mala, razlog za brigu njihovoj je vlasti itetako opravdan.

Privremena zabrana svadbi u Hercegbosanskoj županiji

Kako u posljednje vrijeme svadbe predstavljaju najveći izvor zaraze koronavirusom, ne čudi što se nove mjere opreza odnose upravo na njih. Tako je i Krizni stožer Hercegbosanske županije donio odluku o privremenoj zabrani svadbi, ali i drugih proslava na 2 tjedna.

Osim svadbi, veliki izvor zaraze predstavljaju i noćni klubovi pa je i njihov rad obustavljen na isti period. Kako bi svjedočili što manjem broju novooboljelih, donesena je i odluka o zabrani okupljanja više od 5 osoba na svim zatvorenim i poluzatvorenim površinama na području Hercegbosanske županije.

U slučaju nepoštivanja novih mjera opreza za suzbijanje širenja zaraze, predviđene su i novčane kazne.

Ima li u Hrvatskoj razloga za brigu?  

Kad usporedimo brojke, shvatit ćemo kako ni kod nas situacija nije bajna. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u isto je vrijeme izvijestio o 256 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Baš kao i u susjednoj zemlji, i u Hrvatskoj su svadbe najveći izvori zaraze koronavirusom.

No iz Stožera su već nekoliko puta izvijestili kako im nije cilj zabraniti održavanje svadbi, ali da im je potrebna suradnja svih. Organizatori vjenčanja trebali bi voditi više računa o preporukama Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo kako bi se spriječilo širenje zaraze.

„Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.“ – stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Za sada su samo najavljene pojačane kontrole na svadbama, no ne počnemo li ozbiljnije shvaćati situaciju, moramo biti spremni na moguće nove mjere opreza ili u najgorem slučaju zabranu održavanja svadbi.

Share on facebook
Share on whatsapp

Posljednje objave

Kategorije

Tagovi

Oglasi

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se