Odabir savršene dekoracije na vjenčanju jednako je važan koliko i odabir savršene vjenčanice.
Ako si tip osobe koja voli živo cvijeće i tražiš način da ga ukomponiraš u svoje vjenčanje, kokedame su idealan izbor za tebe.
Pitaš se što je to?
Nastavi čitati članak i upoznaj se s ovom zaista zanimljivom tehnikom oblikovanja biljaka.
Što je kokedama?
Kokedama je naziv za staru japansku tehniku oblikovanja biljaka u kuglama od mahovine. Drugim riječima, kokedama je kugla zemlje prekrivena mahovinom u koju su zasađene jedna ili više biljaka.
Ovakav način oblikovanja biljke bez posude stvara potpuno jedinstven i rijetko viđen prizor koji će oduševiti sve uzvanike, a posebice ljubitelje biljaka.
Biljka u kokedami nikad neće izrasti velika nego će zbog uvjeta u kojima raste zadržati minijaturni oblik.
Kokedame se mogu koristiti za gotovo sve vrste biljaka koje se inače uzgajaju u posudama za cvijeće pa čak i mnogima omiljene orhideje.
Od njih se mogu napraviti i viseći vrtovi koji se mogu postaviti na različite podloške i na taj način usavršiti tvoju vjenčanu dekoraciju.
Izradi sama kokedame za svoje vjenčanje
Uživaš li u sadnji i brigi o cvijeću, savjetujemo ti da sama izradiš kokedame za svoje vjenčanje.
Osim što ćeš uživati u procesu, tvoji će uzvanici zasigurno biti oduševljeni njima, a što je najbolje kasnije će ti ostati kao ukrasi za dom.
Također, možeš svojim kumovima, roditeljima i braći pokloniti svakome po jednu kokedamu.
Za izradu kokedame najprije nabavi sobnu biljku manjeg rasta, visine od deset do petnaest centimetara. Možeš u jednoj kokedami kombinirati i više različitog cvijeća.
U posudi izmiješaj treset, vrtnu ilovaču i pijesak u omjeru 5:1,5:3,5 i po potrebi dodaj vode.
Smjesu za kokedamu možeš dobiti i miješajući 70 posto treseta i 30 posto akadame ili pak 50 posto treseta, 15 posto pjeskovite gline i 35 posto granula gline.
Ukloni višak zemlje s korijena biljke, stavi je u mješavinu zemlje i oko njezina korijena oblikuj kuglu.
Umotaj kuglu u mahovinu i učvrsti je koncem. Loptu potpuno uroni u vodu i pusti je tako desetak minuta da upije dovoljno vode. Istisni višak vode i to je to, tvoja kokedama je gotova!
P.S. imaj na umu da je kokedame potrebno češće zalijevati nego biljke u posudama.
Nadamo se da smo te inspirirale na ovaj pothvat i jedva čekamo da svoje radove podijeliš s nama!
Izvor naslovne fotografije: Canva