Sa svadbenim jelovnikom treba biti oprezan.
Ne želiš da goste cijelu večer boli želudac ili da su toliko prenatrpani hranom da ne mogu ni zakoračiti na plesni podij. Zar ne?
Zato provjeri naš popis pet vrsta namirnica koje moraš prekrižiti sa svog menija.
1. Luk, češnjak ili druga hrana koja uzrokuje zadah
Češnjak je podjednako koban za vjenčanja koliko i za vampire.
Tvoji gosti sigurno neće biti oduševljeni kad osoba koja sjedi pokraj njih ima grozan zadah iz usta, a oni su prisiljeni razgovarati s njom čitavu večer!
Osim ako ne namjeravaš uz svaki tanjur staviti žvakaće gume, makni mladi luk s jelovnika.
2. Egzotika na tanjuru
Također na svadbi nije ni mjesto ni vrijeme da na vidjelo izađu tvoja potisnuta kulinarska umijeća.
Nisi Heston Blumenthal pa da je ono što liči na kuhano jaje zapravo zamaskirani mango s jogurtom.
Takve inovacije ostavi za druge prilike.
Činjenica je da većina ljudi više voli jednostavna jela i domaće, sezonske namirnice na tanjuru.
Potencijala za izazivanje divljenja ima na drugim mjestima. Sjeti se samo svoje vjenčanice i kako ćeš blistati taj dan pred svima.
3. Sirove namirnice
Sirova hrana na svadbi jednaka je katastrofi.
Sjeti se samo onih silnih novinskih članaka o trovanjima hranom, koja su se dogodila – pogađaš gdje? – na svadbama!
Sirovi špinat izbaci također.
Na fotografijama s vjenčanja gosti ne žele vidjeti svoje zubiće obojane u zeleno.
Osim ako ne želiš zapapriti svekrvi.
4. Zasitne i obilne porcije
Pretjerivanje u jelu koje teško sjeda na želudac za posljedicu će imati tromost tvojih gostiju.
Odjednom ćeš se osjećati kao u usporenome filmu. Kako bi to spriječila, na jelovniku ne bi trebalo biti previše masne i pržene hrane.
S druge strane, tu si na skliskome terenu i pazi da ne upadneš u suprotnu zamku.
Posluživanje minijaturnih porcija koje će gosti morati tražiti po tanjuri ili boriti se međusobno za zalogaje nije “in”, bez obzira na to što živimo u 21. stoljeću kada se u skupocijenim restoranima servira minimalizam.
5. Namirnice koje izazivaju alergiju
Naravno da nećeš svakog gosta pitati je li možda alergičan na neku vrstu sastojaka u hrani. No, bilo bi dobro da poslužitelje upozoriš na najčešće alergije, primjerice orašaste plodove ili mliječne prerađevine.
(Da, to bi trebala biti zapravo njihova zadaća, ali bolje spriječiti, nego kasnije liječiti.)
Također imaj spremno nekoliko menija, primjerice za svoje prijatelje vegetarijance.
Ako pak želiš i hranom pričati vašu priču, onda nećeš pogriješiti uključite li u jelovnik onu hranu koju ste dijelili na prvome izlasku. Ako ništa drugo, to će ti dati povoda za još jednu nezaboravnu anegdotu koju možeš podijeliti na vašemu slavlju.
Izvor naslovne fotografije: Canva