U vrtlogu vjenčanja – poslastica za sve ljubitelje vjenčane fotografije, bez obzira s koje strane profila stajali

knjiga-u-vrtlogu-vjencanja

Kada nam je poštom stigla knjiga U vrtlogu vjenčanja – Isplivajte kao bolji fotograf, prvo što smo primijetile bile su debljina i težina knjige. Zar iza vjenčanih fotografija zaista stoji cijela znanost, pitale smo se?

A onda smo prionule čitanju prvijenca Vedrana Tolića kako bi nas razuvjerio.

Nepravda treba biti ispravljena

Vedran Tolić fotograf je s iskustvom koje se danas broji dvoznamenkastim brojem. U uvodnom dijelu već nam otkriva da je knjiga nastala kao odgovor na nedostatak domaće fotografske literature orijentirane na vjenčanje. Fotografija je izuzetno primamljiv medij, osobito u današnjoj kulturi, čija je čini se temeljna zapovijed ovjekovječiti sva iskustva kroz leću fotoaparata. Društvene mreže tome su svakako doprinijele i baš zbog te izloženosti javnosti, odjednom svi žele biti zabilježeni u svom najboljem izdanju.

Zbog trenda koji je fotografiju učinio pristupačnim medijem, „rađa se“ sve više generacija mladih fotografa, koji se žele probiti u poslu fotografiranja vjenčanja. No kako početi? Kako što manje griješiti? Puno je raznih pitanja, a Tolić kroz čak 12 poglavlja iskreno progovara o tome kako je do današnjeg statusa prošao puno toga i putem napravio puno pogrešaka.

Zato je u knjizi objasnio kako proći što bezbolnije i izgraditi održivo poslovanje.

Ispisao je na papiru zanat i podijelio ga sa svijetom

Već nakon nekoliko redaka knjige shvatit ćete kako autor sa čitateljima nesebično dijeli baš sve; sve što znam o vjenčanjima i kako radim na njima nalazi se pred vama. I upravo ta autorova rečenica odlično opisuje nit vodilju ove knjige, a ta je da svatko tko je zainteresiran u ovu umjetnost uz knjigu postepeno može naučiti kako fotografirati vjenčanja, bez naglih preskakanja stepenica.

Listajući stranice knjige čitatelj dolazi do spoznaje da je za kvalitetnu vjenčanu fotografiju potrebno mnogo više od kvalitetnog fotoaparata i malo igre u Photoshopu. Za početak, potrebno je znati kako odabrati opremu, pozicionirati se na tržištu da biste došli do mladenaca, a onda je potrebno i savladati dogovore o fotografiranju s mladencima. Važno je poznavati i vjenčane običaje u Hrvatskoj i svijetu (ako planirate fotografirati i strance), a također se i dobro razumjeti u protokole u sali.

Mislite li da je to sve, ipak se varate. Na putu ka odličnim vjenčanim fotografijama, pola posla napravit ćete znate li trikove za opuštanje mladenaca. Tek tada dolaze na red fotografiranje i obrada fotografija.

Kao poslasticu na kraju knjige autor je dao još nekoliko vrlo važnih savjeta kroz poglavlje „Dobro je znati“, što će svakako pomoći onima koji su tek krenuli u posao fotografiranja vjenčanja, ali i čvrsto odlučili da je to njihov životni poziv u kojem teže biti najbolji što mogu.

Zaključak? Prvijenac Vedrana Tolića fotografska je Biblija koju bi baš svaki fotograf naturščik trebao imati u svojoj knjižnici, a poželjno je štivo i za sve ostale ljubitelje i kreativce u vapaju za okidanjem fotografija punih emocija, koje će se pamtiti generacijama.

Izvor naslovne fotografije: privatna arhiva

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se