1 dan, a 100 mišljenja – kako se nositi s gomilom savjeta za planiranje vjenčanja?

savjeti za planiranje vjenčanja

Autor: Jasenka Čerin

Svaka se mladenka susrela (ona koja još nije, zasigurno hoće) sa zamornim savjetima za planiranje vjenčanja koje zapravo nije ni tražila. Čuti tuđa iskustva može biti korisno: može ti pomoći da izbjegneš neke pogreške ili propuste. No pokušati uvažiti baš svaku sugestiju koju ti daju obitelj, prijatelji i poznanici brzo postane naporno.

Moj osobni stav kad su u pitanju mišljenja i savjeti za planiranje vjenčanja koje drugi imaju o tvom vjenčanju je jasan: dan vjenčanja je dan mladenaca. Uvijek napominjem svojim mladencima da je taj poseban dan samo njihov i savjetujem im da ga isplaniraju, ukrase i odrade kako god to oni žele. Gosti se moraju osjećati ugodno na vjenčanju, da – no mladenci se ionako trude napraviti najbolje i najljepše što mogu za sve uključene, zar ne?

Izvor fotografije: Freepik.com

Važno je i lijepo biti dobar domaćin, ali ne i sluga tuđih ambicija

Učiniti sve da se gosti osjećaju ugodno je svakako važno, no robovati svakom savjetu (a nekad čak i emocionalnoj ucjeni) je besmisleno. Znamo da su mame i buduće svekrve uzbuđene oko tvog vjenčanja i da žele dati svoj doprinos toj svečanosti. No ponekad će pretjerati i umiješati ti se u organizaciju u toj mjeri da se čitav događaj pretvara u njihov dan. Tako se lako zakuha sukob, a iz sukoba netko uvijek ode povrijeđen.

Pa kako se nositi s tim? Kako uspješno balansirati između vlastitih želja te želja i osjećaja bližnjih?

U takvim je situacijama najpametnije ostati hladne glave. Važno je uvažiti svaki savjet, jer često se ni ne radi o savjetu nego o emociji koja izlazi iz tebi bliskih osoba. Zahvali i produži dalje. Ako je savjet koristan, iskoristi ga, no ako nije, samo ga zanemari. Najgore od svega je inzistirati na svojim principima kad za tim nema potrebe i izazivati bujicu emocija.

Hvala na savjetima za planiranje vjenčanja; dalje mogu sama

No na kraju dana, ipak je najvažnije da zadržiš svoj stav. Jer ako si poslušala, uvažila te eventualno i prihvatila tuđe savjete za planiranje vjenčanja, zahtijevaj i ti razumijevanje za činjenicu da imaš vlastite želje i planove – jer je vjenčanje koje se planira ipak prvenstveno tvoje.

Vjenčanje se ne organizira kako bi se zadovoljili društveni kriteriji ili pokazalo obilje, nego kako biste ti i tvoj mladoženja zauvijek pamtili dan kad ste rekli sudbonosno DA uz ljude koje najviše volite.

Jasenka Čerin vlasnica je Jessie’s Event Experience obrta za organizaciju događaja i vjenčanja, koji brine da vaš važan dan bude savršen. Ne baš točno onako kako ste to zamislili, već bolje, na načine na koje ni zamisliti niste mogli. Kod Jessie ćete pronaći usluge simbolične ceremonije te radionice pisanja zavjeta. Naći ćete i mogućnost dogovora konzultacija za pomoć oko svih pitanja koja imate u vezi organizacije vjenčanja ili simbolične ceremonije. Saznajte više o Jessie’s Event Experience, a onda škicnite Jessie u akciji na Instagramu ili Facebooku.

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se