Apsolutni hit 2023: Simbolični matičar i simbolična ceremonija

simbolični matičar

 

Autor: Jasenka Čerin

 

Koncept simbolične ceremonije vjenčanja u posljednje vrijeme doživljava pravi uzlet. Bilo da su vjernici ili ateisti, mlađi ili stariji, sve više mladenaca bira simboličnu ceremoniju.

Zašto je to tako? Rado ću vam objasniti.

Kakva je to simbolična ceremonija?

Ako ste gledali američke filmove ili reality programe, simbolične su vam ceremonije sigurno poznate. Američka vjenčanja planiraju se na raznim lokacijama: u parkovima, na plažama i brodovima, u povijesnim zgradama, ali i u dvorištu doma ili vlastitoj dnevnoj sobi. Recite što želite o sladunjavim američkim filmovima, no ipak je američka industrija vjenčanja vodeća u svijetu! Popularnost njihovih nekonvencionalnih vjenčanja u Europi, a i Hrvatskoj, ne iznenađuje.

Simbolični matičar je europska inačica službenika koji personalizirana vjenčanja kojima se divimo u romantičnim filmovima pretvara u stvarnost.

Zašto ju zovemo simboličnom?

Simbolična ceremonija i simbolični matičar nemaju pravnu valjanost, stoga je mimo simbolične ceremonije potrebno sklopiti ugovor o braku u nadležnom matičnom uredu ili se vjenčati u crkvi. Hoće li mladenci sklopiti brak prije ili poslije službenog dana vjenčanja, nebitno je.

Ako se već moraju vjenčati u matičnom uredu ili crkvi, zašto onda mladenci za dan vjenčanja tako često traže simboličnog matičara? Jer simbolična ceremonija ima mnogo prednosti koje vjenčanje čine zaista posebnim.

 

Izvor fotografije: Freepik.com

1. Simbolična ceremonija je potpuno personalizirana

Simbolični matičar omogućava organizaciju potpuno personaliziranog vjenčanja – s ceremonijom koja je u skladu s karakterom i stilom mladenaca. Oni su ti koji odlučuju žele li da ceremonija izgleda formalno ili opušteno, a simbolični matičar prilagođava ju njihovim željama.

Mladenci se tako mogu odlučiti u svoju ceremoniju uključiti i nekonvencionalne običaje, poput starog keltskog vezivanja čvora ili pak havajske ceremonije pijeska. Sve to daje dodatnu vrijednost jednom od najposebnijih dana života mladenaca.

2. Simbolični matičari su praktični i financijski isplativi

Parovi koji su odlučili da se neće na dan vjenčanja vjenčati u crkvi, već kod matičara, biraju simboličnu ceremoniju jer je financijski isplativija. Cijena izlaska simboličnog matičara uvelike je jeftinija od cijene izlaska pravog!

Uz to, simbolični matičar pokriva čitavo područje Hrvatske i regije i dolazi gdje god da mladenci požele. Hoće li službeni matičar s mladencima u prirodu? Neće. Ali simbolični hoće – u dvorac, salu za vjenčanje, šumu ili planinu. Predivnih lokacija za vjenčanje je bezbroj, a uz pomoć simboličnog matičara, mladenci se mogu bez prepreka prepustiti inspiraciji.

3. Simbolični matičari donose intimne govore i zavjete

Suradnja sa simboličnim matičarom znači da će mladenci biti u potpunosti upućeni u tok ceremonije i govor matičara. Može se stoga reći da simbolični matičari pružaju veoma personaliziranu uslugu.

Dio simbolične ceremonije često su i zavjeti koje su osmislili sami mladenci. Mladenci se rado odlučuju tijekom ceremonije obratiti svom partneru, no ponekad se bore s riječima. Neki simbolični matičari tako nude i pomoć sa zavjetima! Oni vode mladence u procesu zapisivanja osjećaja, kako bi ih, kad dođe dan vjenčanja, na najljepši mogući način podijelili sa svojim najbližima.

 

Izvor fotografije: Freepik.com

Kad sve zbrojimo, vidimo da je srž vjenčanja sa simboličnom ceremonijom to što simbolični matičar briše sve granice i prepreke – mladenci su slobodni organizirati vjenčanje gdje god i kako god odluče.

Najvažnije od svega je to da dan vjenčanja bude nezaboravan i u skladu s onim što su mladenci zamislili. A uz mogućnosti koje nudi simbolična ceremonija, bez sumnje će takav i biti.

 

Jasenka Čerin vlasnica je Jessie’s Event Experience obrta za organizaciju događaja i vjenčanja, koji brine da vaš važan dan bude savršen. Ne baš točno onako kako ste to zamislili, već bolje, na načine na koje ni zamisliti niste mogli. Kod Jessie ćete pronaći usluge simbolične ceremonije te radionice pisanja zavjeta. Naći ćete i mogućnost dogovora konzultacija za pomoć oko svih pitanja koja imate u vezi organizacije vjenčanja ili simbolične ceremonije. Saznajte više o Jessie’s Event Experience, a onda škicnite Jessie u akciji na Instagramu ili Facebooku.

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se