Ovo su kriteriji za odabir lokacije vjenčanja

Kad je odabir lokacije za vjenčanje u pitanju, mladenci nekoć nisu morali previše razmišljati: mogli su birati između restorana, sale za vjenčanje i vatrogasnog doma. No danas vaše vjenčanje može biti skoro pa bilo gdje.

Svoju proslavu vjenčanja bez problema možete organizirati u urbanim prostorima nekog ogromnog grada ili pak negdje u prirodi: u nekom zabačenom zaselku ili na otoku; kraj jezera ili mora, u planinama. Pravila više nema!

Pa kako onda odabrati lokaciju vjenčanja?

Taj ćete si posao olakšati tako da definirate svoje želje i mogućnosti. Donosimo vam popis svih pitanja na koja morate znati odgovoriti kako biste brzo i uspješno pronašli idealnu lokaciju za svoje vjenčanje.

Broj gostiju

Ako pri odabiru lokacije za vjenčanje ciljate na zatvoreni prostor (npr. restoran, hotel i sl.), broj gostiju ključna je informacija. Morat ćete provjeriti kapacitet prostora kojeg biste željeli iznajmiti. No ako svadbu planirate na otvorenom prostoru, primjerice na livadi, ovaj podatak neće utjecati na vaš izbor. Šatori su dostupni u raznim veličinama pa bez problema možete iznajmiti onaj u koji ćete moći smjestiti sve svoje goste.

Datum vjenčanja (tj. godišnje doba)

Iako se kaže da sezona vjenčanja traje od travnja do listopada, i zimska vjenčanja imaju svoju čar te nisu nipošto rijetka. Ako ste se odlučili vjenčati u zimskim mjesecima, vrlo ćete se vjerojatno morati odlučiti za zatvoreni tip lokacije – pretpostavka je da brojke na termometru neće često biti dvoznamenkaste.

Raspoloživ budžet, tj. koliko ste spremni potrošiti

Raspoloživ budžet ne znači nužno odrediti brojku do posljednjeg centa („Raspolažemo s 17.587,88 eura“) već barem okvirno utvrditi koliko ste spremni potrošiti. Nije isto imati budžet od 20.000 eura za vjenčanje s 20-ak gostiju i vjenčanje s njih 200-ak! Treba biti svjestan cijena te svojih želja, ali i mogućnosti.

Stil vjenčanja

Klasično ili moderno? Retro, rustikalno ili povijesno? Plesno, disco? Tematsko?

Kao i lokacija, opcija za stil vjenčanja je bezbroj. A stil birate po svom karakteru, svojim željama, a također – i mogućnostima. Važno je odabrati stil svog vjenčanja prije no što krenete razmišljati o lokaciji – tako ćete znati točno što tražite.

Uz prostore koji vam odmah padnu na pamet kad pomislite na proslave vjenčanja, poput hotela, restorana i sala, nemojte zaboraviti i na druge mogućnosti. Najam kuće ili dvorišta, ili korištenje vlastitog dvorišta za proslavu mogu biti sjajna opcija (ako se radi o manjem vjenčanju).

Za koju god se vrstu lokacije odlučili – obavezno ju prije rezervacije razgledajte. Odredite budžet i prioritete za dan vjenčanja i provjerite odgovara li lokacija svim vašim kriterijima. Tek je tada bukirajte!

Još par brzih savjeta za planiranje vjenčanja bez stresa

Kako biste sve stigli organizirati – krenite na vrijeme!

Da ne biste potrošili više od planiranog – puno istražujte, savjetujte se, ali se i držite svog plana!

A kako bi svi bili zadovoljni – eh, tu ne možete ništa, jer teško da ćete zadovoljiti baš sve svoje goste. Ne biste ni trebali! Taj će dan ipak biti vaš dan.

Zapamtite, nema te lokacije koja će vaše vjenčanje učiniti idealnim. To mogu samo sretni i zadovoljni mladenci!

Zato se pobrinite da odluke vezane uz vjenčanje donosite tako da vesele prvenstveno vas dvoje. Ako ste vi veseli, bit će i vaši gosti.