Ako imamo lažnu mladu, zašto ne bismo imali i lažnog matičara?

vjencanje kod laznog maticara

Lažni matičar je izraz koji se nekako uvukao u govor, ali pravilan naziv ovog čina je simbolična ceremonija vjenčanja.


Osoba koja vodi simboličnu ceremoniju je “lažni matičar”, tj. voditelj koji na simboličan način sklapa brak te taj čin nema zakonsku osnovu.

Možda na prvu djeluje malo neobično. I vjerojatno se pitate – zašto bi se netko odlučio za simboličnu ceremoniju?

Nekoliko je razloga za simboličnu ceremoniju

Razloga za simboličnu ceremoniju je nekoliko:

  • takva ceremonija može biti formalna, ali i opuštena
  • lokacija može biti (doslovno) bilo koja (za razliku od lokacije religioznog čina vjenčanja)
  • iznos troška je višestruko manji od troška izlaska matičara na teren
  • za ovakvu vrstu ceremonije nije potrebna službena dokumentacija.

Također, mladenci mogu sami napisati svoje zavjete, uveličati ceremoniju pjesmama, zamoliti drage ljude da održe govor i  u potpunosti personalizirati obred. Samim time,  gosti mogu znati da je ceremonija simbolična. Isto tako, sve se može dogovoriti i odviti tako, da o (ne)zakonitosti ovog čina budu upoznati samo mladenci, a gosti o detaljima ne trebaju znati ništa. 😉

lazni-maticar
Izvor: CanvaPRO

Tijek i detalji ceremonije se u dogovaraju s voditeljem ceremonije

Svakoj simboličnoj ceremoniji se pristupa potpuno individualno te se prilagođava željama mladenaca. Ovisno o željama i zamislima samih mladenaca, simboličan čin sklapanja braka najčešće traje između 15 i 30 minuta.

Naravno, to ne znači da se mladenci zapravo neće vjenčati. Pravi čin vjenčanja se sklapa u matičnom uredu, nekoliko dana prije ili nakon vjenčanja i proslave s uzvanicima.

Sklapanje braka u matičnom uredu se mora najaviti 30-45 dana ranije, potrebno je pribaviti određene dokumente i podnijeti trošak sklapanja braka u iznosu od oko dvjestotinjak kuna. Ukoliko se odlučite za izlazak matičara na teren, odnosno na sklapanje braka na otvorenom, tada se cijena računa ovisno o tri kriterija:

  • udaljenost mjesta sklapanja braka od službene prostorije
  • danu u tjednu i
  • vremenu u kojem želite sklopiti brak.

Cijena izlaska matičara na teren se određuje temeljem pravilnika, a u praksi to najčešće znači da morate izdvojiti iznos između 5.000,00 i 8.500,00 kn.

Prije odluke o načinu, mjestu i vremenu sklapanja braka, svakako sve navedene informacije treba provjeriti u matičnom uredu te nakon toga donijeti odluku koja je u skladu s vašim željama, mogućnostima i potrebama.

Upit i sve dodatne informacije vezane za uslugu simbolične ceremonije vjenčanja možete poslati na mail: info@feshtaona.com.

Izor naslovne fotografije: Privatna arhiva Anamarije i Freepik.com

Anamarija Kovačić je magistra ekonomije i certificirana organizatorica vjenčanja, a njena najveća strast je – organizacija. Osoba je koja cijeni obitelj, prijateljstvo, ljubav, iskrenost i optimizam. Organizacija vjenčanja za nju predstavlja idealan spoj temeljnih vrijednosti s organizacijskim sposobnostima kojima želi pomoći drugima u stvaranju lijepih uspomena. Njezina Feshtaona je osmišljena s ciljem da pomogne onima koji imaju manjak vremena, nedovoljno ideja ili jednostavno ne znaju od kuda početi s organizacijom vlastitog vjenčanja. 

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se