5 stvari koje moraš znati ako si se odlučila za graviranje vjenčanog prstena

graviranje-vjencanog-prstenja

Odluka da se vjenčani prsten gravira romantični je način da ga zaista učinite jednom doživotnom uspomenom na vaš dan, ali i personalizirate već jedinstven komad nakita. Ipak, na neke stvari treba pripaziti i imati na umu. Graviranje može biti malo skuplje, ovisno o debljini prstena i tehnici kojom se radi. Isto tako treba pripaziti pri odabiru natpisa koji ćete oboje nositi, nadamo se, cijeli život.

U nastavku ti donosimo 5 stvari koje moraš znati o graviranju vjenčanih prstenova.

Cijena graviranja prstena

Cijenu određuje nekoliko faktora. Osnova je vrijeme potrebno za graviranje (ovisi o materijalu, potrebnoj dubini graviranja, broju znakova) i vrijeme za pripremu.

Prosječni se trošak kreće od nekih 70-ak kuna pa i do nekoliko stotinjak kuna, a većina prstenova može imati između 15 i 30 znakova.

Kada ugravirati prstenove?

Ako ste ti i tvoj dragi unaprijed odlučili što želite ugravirati u prstene, naglasite to odmah pri kupnji ili izradi vjenčanih prstena (kako bi veličina i debljina prstena bila odgovarajuća za natpis). Graviranje slijedi na samom kraju proizvodnog procesa tako da imate vremena razmisliti o tome što želite da piše. 

Ako se odlučite ugravirati prstenje nakon vjenčanja, možete i to učiniti.

Kako ugravirati svoje prstenove?

Važno je razlikovati vrste graviranja i metodu kojom želiš da tvoja poruka bude ugravirana kako bi mogla donijeti pravu odluku. Ovdje je kratko objašnjenje vrsta graviranja i metoda.

Postoje dvije glavne vrste graviranja prstenova

Graviranje natpisa

Riječ je o natpisima ugraviranim, najčešće, na unutarnjoj strani prstena. Parovi se obično odlučuju za ovu vrstu graviranja svog vjenčanog ili zaručničkog prstena kako bi ih dodatno personalizirali.

Izvor: Canva

Dekorativni dizajn gravura na vanjskoj strani prstena

Želiš stvarno posebni i drugačiji vjenčani prsten? Stvori vintage-dojam na površini prstena pomoću cvjetnih, širokih dizajna ili sitnih slika ručno graviranih – gravura s vanjske strane prstena učinit će ih jedinstvenim. 

Ako si se odlučila (i naravno dogovorila s dragim) da želite graviranje natpisa, moraš odabrati između nekoliko metoda graviranja.

Kod strojnog graviranja postoji ograničeni broj predložaka slova i fonta za natpis. Obično graviranje nije duboko, ali slova su urednija i ujednačenija od ručnog graviranja. S druge strane, ručno graviranje prstenova nesavršeno je, ali daje dozu šarma i posebnosti. Ipak, prednost ručnog graviranje jest ta da ti daje veću slobodu izbora simbola i različitih stilova slova u veličinama i fontovima jer ne postoji šablona kao što je to slučaj pri strojnom graviranju. Naposlijetku, lasersko graviranje je najskuplje, ali idealno ako želiš nešto posebno, poput otiska prsta ili više riječi. Računalna preciznost koju dobivate laserskim graviranjem omogućit će duže poruke. Možda će vam trebati povećalo za čitanje, ali bitno je da samo vi znate što piše.

Ideje za graviranje vjenčanog prstena

Jednom kada znaš da želiš nešto ugravirano u prstenu, moraš odlučiti o savršenom natpisu. Od tradicionalnih i religioznih do romantičnih i smiješnih, inspiriraj se idejama za graviranje prstena u nastavku.

Tradicionalno

Datum vašeg vjenčanja. Jednostavan i sladak natpis koji osigurava da nikada ne zaboravite svoju godišnjicu.

To je win-win situacija i poštedjet će vas trzavica. Evo još nekoliko ideja: datum kad ste se upoznali, volim te, zauvijek, A&M (vaši inicijali), simbol beskonačnosti.

Romantično

Koordinate vašeg posebnog mjesta. Navedite zemljopisnu širinu i dužinu mjesta gdje ste se upoznali, zaručili ili ćete razmijeniti zavjete. To je smislena poruka samo za vas dvoje, također će biti poput tajne šifre između tebe i tvojeg partnera! Evo još ideja: datum vašeg prvog spoja ili prvog poljupca, datum kada ste se zaručili, tekst pjesme koju oboje volite. Ako odlučiš promijeniti prezime, vjenčani prsten savršeno je mjesto za nošenje novog prezimena. Ugravirati možeš i nadimak koji imate jedan za drugog. Sigurno će izmamiti osmijeh tvojeg partnera i potaknuti ga da pomisli na tebe svaki put kada stavi svoj prsten.

Vjerski

Vaš omiljeni biblijski stih (Ljubav je strpljiva, ljubav je draga).

Interna šala

Imate li vas dvoje internu šalu koja savršeno prikazuje vašu ljubav? Možda omiljeni citat iz filma ili knjige, stih iz pjesme. Ako je kratak i sladak, mogao bi savršeno pristajati prstenu! 

Natpisi koji dolaze u paru

Odaberite svoj omiljeni stih iz pjesme za prvi ples (mogu to biti i note refrena) i ugravirajte ga na unutarnju stranu vaših vjenčanih prstenova. Ako je stih duži, prvu polovicu možeš staviti na svoj prsten, a drugu na prsten budućeg supruga. 

Savjet za kraj

Naš savjet za kraj je da imaš na umu sljedeće – jednom kada je poruka upisana, teško se može maknuti. Zato svakako ozbiljno razmisli o riječima koje odabereš. 

Izvor naslovne fotografije: Canva

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se