Kod susjeda zabranjena vjenčanja. Hoćemo li i mi doživjeti isti scenarij?

Jučer je u Sloveniji zabilježeno ukupno 1503 osoba zaraženih koronavirusom. To je ujedno i najveća brojka novooboljelih u jednom danu od početka pandemije.

Kako se u narednim danima, ali i mjesecima očekuje još veći broj, ne čudi što je slovenska vlast odlučila privremeno stopirati sve aktivnosti koje nisu od životne važnosti. Među njima su, naravno, i vjenčanja.

Zabranjena vjenčanja na cijelom području države

Kako bi spriječila širenje zaraze koronavirusom, slovenska je vlada proglasila izvanredno stanje i uvela stroge mjere koje će biti na snazi idućih 30 dana. Drugim riječima, zabranjene su sve aktivnosti koje nisu nužne, među kojima su javne priredbe, vjerski obredi i vjenčanja.

zabrana-vjencanja

Da situacija u Sloveniji nije baš idealna dokazuje i činjenica da je vlast smanjila broj okupljanja ljudi s deset na najviše šest, a od utorka navečer uvela i policijski sat – zabranu kretanja od 21 sat sve do 6 sati ujutro.  

U slučaju da situacija još više izmakne kontroli, postoji mogućnost i zaoštravanja postojećih kao i uvođenje dodatnih mjera.

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

No ni u Hrvatskoj situacija nije bajna. U posljednja 24 sata zabilježeno je čak 1424 novooboljelih. Umjesto zabrane vjenčanja, Civilni stožer RH nedavno je donio nove mjere, dopuštajući mladencima da u kakvim-takvim okolnostima proslave svoje vjenčanje.

Ipak, brojni mladenci ostaju razočarani. Nakon što su svoja planirana proljetna i ljetna vjenčanja odgodili i veselili se proslavama najesen i zimu, njihovo je veselje ubrzo splasnulo. Nove mjere koje uključuju proslavu vjenčanja bez plesanja kao i ograničenje zabave do 24 sata gotovo nikome nisu po volji.

No za razliku od susjeda, kod nas zasad nema zabrani vjenčanja. Ne razmišlja se ni o policijskom satu, kao ni o karanteni. Iz Civilnog stožera javljaju kako postoji čitav niz mogućnosti koje će se provoditi u slučaju da se situacija zakomplicira.  

Nagađanja da će najesen situacija oko virusa biti još gora, očigledno se ostvaruju. Ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji, već i u cijelom svijetu.

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se