Zašto izabrati lokalno uzgojeno cvijeće za svoje vjenčanje?

Zašto izabrati lokalno uzgojeno cvijeće za svoje vjenčanje?

Vjerujemo da većina vas kod izbora restorana za vjenčanje pregovara i o kvaliteti namirnica koje će se posluživati gostima. Znamo mnoge prednosti kupnje sezonskih domaćih namirnica. Velika je razlika imati domaću rajčicu u salati ili uvoznu bez mirisa i okusa.

Da li ste ikada razmišljali slično i o cvijeću prilikom kupovine istog?

U ovom članku podijelit ćemo s vama sve što znamo o cvjetnoj industriji, odakle dolazi cvijeće i zašto mislimo da je važno nabavljati od domaćih poljoprivrednika.

Hrvatska je prošle godine uvezla 1.797 tona rezanog cvijeća od toga 789 tona ruža

Svi smo čuli za slogan „od farme do stola“. Što kažete na “od farme do vaše vaze”?

Prvi i najočitiji razlog kod kupovine domaćeg sezonskog cvijeća je da kupujete najsvježije cvijeće (koje će biti i najdugovječnije). Ako vam je stalo do održive poljoprivrede; kvalitete zemljišta, zraka i vode, prava poljoprivrednika i našeg domaćeg gospodarstva – onda mislim da ćete se lako povezati s važnošću potpore domaćim OPG-ovima.

Jeste li znali da većina cvijeća koje vidite u lokalnoj samoposluzi ili cvjećarnici dolazi izdaleka? Trenutno oko 90% cvijeća koje se prodaje u Hrvatskoj čini uvoz. Cvijeće se uglavnom uvozi iz Italije, Nizozemske, uvijek toplog Ekvadora i Kolumbije. Uvozi se s Bliskog istoka, posebice Izraela, a i Pakistana.

Jasno tropske biljke ne možemo uzgajati u Hrvatskoj, ali, na primjer, ruže se uzgajaju bez problema u Dalmaciji, dok je uvezeno 789 tona ruža prošle godine.

opg-frezija-sezonsko-cvijece
Izvor fotografije: frezija.com

Priča o malim uzgajivačima cvijeća ista je kao i priča o malim uzgajivačima hrane. Nekada je uzgajanje cvijeća u Hrvatskoj donosilo zaradu za život cijelim obiteljima. Karanfili iz Dalmacije prodavali su se po svim zemljama bivše države.

Pojavom globalne trgovine, jeftinog međunarodnog prijevoza, jeftinijih plaća u inozemstvu i porasta cijena zemljišta u Hrvatskoj (posebno na obali), proizvođači cvijeća u našoj zemlji nisu se mogli nadmetati s jeftinim uvozom. Cvjećarska industrija premjestila se u inozemstvo.

Učinite vjenčanje posebnim, pošaljite poruku cvijećem!

Pošaljite poruku koja kaže: podržavam male lokalne poljoprivrednike u svojoj državi. Znam da se ponašaju kao pravi upravitelji svoje zemlje, vodeći brigu o održavanju okoliša, ograničavanju upotrebe pesticida, praćenju oticanja gnojiva i izgradnji zdravijeg tla.

Iako je naša vlada daleko od osviještenosti što se tiče zakona o pesticidima, ovdje su zakoni stroži nego u Južnoj i Srednjoj Americi ili Africi odakle potječe najviše uvoznog cvijeća. Imamo bolja radnička prava nego u većini drugih zemalja odakle uvozimo.

Posljednjih godina mnoge mlade obitelji koje su naslijedile poljoprivredna zemljišta odlučile su se iseliti u inozemstvo jer im se poljoprivreda nije isplatila. Ulažući u lokalno uzgojeno cvijeće, čuvate poljoprivredno zemljište i podržavate zdravlje lokalnog gospodarstva i lokalnog okoliša.

Zar nije ljepše otići do lokalne farme nego do tržnog centra u nabavku cvijeća?

cvijece-vjencanje
Izvor fotografije: frezija.com

Kupnja lokalnog znači svježinu i kvalitetu

Nabavkom cvijeća uzgojenog u Hrvatskoj možete dobiti najsvježije moguće cvijeće, a također sorte i kvalitete koje ne možete pronaći na uvoznom tržištu. Gipsofila, na primjer, ne podnosi dobro transport. Male sitne latice brzo pocrne i uvenu na putu u kamionima hladnjačama.

Razmotrimo što je uzgoj za transkontinentalni promet učinio cvijeću. Sjetite se klasične rajčice – nježne, blijede, mekane koja bi ispunila prostoriju mirisom u usporedbi s novom sortom rajčice koja je napravljena da izdrži dug put i izgleda lijepo na polici. Isto se odnosi i na ružu; sorte koje se uzgajaju za izvoz ogledalo su ove nove sorte rajčice – bez mirisa, potpuno ravne, krute stabljike.

Kod cvijeća postoji genetska veza između mirisa i dugovječnosti; što je mirisniji cvijet, to mu je životni vijek kraći. Uzgajajući nove vrste koje duže traju da bi preživjele dugotrajni transport, uzgajivači su se morali oprostiti od mirisa.

Ako uzgajivač otprema ružu iz Splita u Zagreb, malo je vjerojatno da će svoje cvijeće tretirati otrovnim anti-transpirantima ili fumigantima. Suprotno tome, kada se uvozno cvijeće suoči s 3 do 7 dana prijevoza, strpano u kutije, kamione i avione te vruće piste – to cvijeće mora biti tretirano.

Manje kilometara  također znači da je cvijeće kraće vremena bez vode – ili je možda čak i prevezeno u vodi, što znači da je cvijeće na vašem stolu svježije i hidratizirano ako je uzgojeno lokalno.

Autor: OPG Frezija

Izvor naslovne fotografije: Canva

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se