Sara Murk Photography: Najbolji mi je osjećaj biti iza objektiva i zabilježiti posebne trenutke koji ostaju trajna uspomena generacijama

sara-murk-photography

Iako je diplomirala na medijskoj komunikaciji, njezin posao nakon diplome postao je dotadašnji hobi – fotografiranje. Nakon što ga je okusila i profesionalno, zaljubila se u to zvanje skroz i naskroz, zbog čega je fotografiranje postalo stalan posao, mogli bismo čak reći i zvanje, kojim se bavi već 10 godina. Osim što strastveno voli fotografirati, zadovoljstvo pronalazi i u putovanjima s kojih nerijetko donosi nove ideje i inspiraciju.

Dame i gospodo, upoznajte Saru Murk iz Međimurja i njezin brend Sara Murk Photography.

Princeza.hr: U jednom intervjuu spomenula si da je tvoj prvi fotić bio Canon 400D i kupila si ga još u srednjoj školi, vlastitom ušteđevinom. Vjerujemo, to je bio velik korak za tebe. Odakle ti motivacija da se baviš fotografiranjem i kako je sve krenulo u tvom slučaju?

Sara: Sve je krenulo spontano. Prve fotografije napravila sam mobitelom u srednjoj školi, međutim s kvalitetom takvih fotografija nisam bila zadovoljna. Stjecanjem sve većeg znanja o fotografiji izuzetno mi je bilo bitno da svoje ideje pretočim u kvalitetan zapis.

fotografiranje

Prvo ispunjenje što se tiče fotografije pronašla sam u fotografiranju ženskih portreta koje sam voljela prikazati u idealnom prostoru pomaknutom od realnosti. Bio je to svojevrstan bijeg od stvarnog svijeta.
U samom početku inspiraciju sam pronalazila i u fotografiranju poznate Ellen von Unwerth.

Princeza.hr: Realno, koliko ti je godina trebalo da dođeš na kvalitetu fotografiranja o kojoj si sanjala? Gdje si i od koga učila?

Sara: Fotografiranjem se bavim 10 godina. U tom periodu sam postepeno nadopunjavala opremu i ujedno se kroz različitu literaturu educirala. Kako sam završila multimediju u samom programu fakulteta bili su kolegiji koji su uključivali i fotografiju. Rekla bih da sam uz kvalitetnu opremu puno vremena uložila u pronalaženje stila obrade, s ciljem da moje fotografije budu osobno prepoznatljive. Težim perfekcionizmu koji me ujedno motivira za kontinuiranim razvojem u obradi fotografije.

fotografiranje-vjencanja

Princeza.hr: Tvoje fotografije objavili su talijanski Vogue i Blur Magazine. Jednostavno pitanje – kako to? 🙂

Sara: Vogue Italija ima web stranicu na kojoj se može izraditi profil i na taj način svatko može svoje fotografije poslati na pregled njihovom žiriju. Moram priznati da su prilično kritični pa je objava mojih četiriju fotografija rezultirala velikom srećom.

Blur Magazine je imao sličan način odabira fotografija.

Princeza.hr: Sudjelovala si na raznim skupnim, ali i samostalnim izložbama fotografija. Jesu li one bile ključne za tvoju prepoznatljivost među klijentima?

Sara: 2012. godine imala sam svoju prvu samostalnu izložbu na temu ženskih portreta pod nazivom “Pladanj lica” i nekoliko grupnih izložbi koje su bile dobro prihvaćene, a meni ujedno bile i motivacija da nastavim s radom.

Za prepoznatljivost velike zasluge pripisujem društvenim mrežama i osobnim preporukama.

sara-murk-fotografiranje

Princeza.hr: Danas ipak najviše fotografiraš vjenčanja. Možeš li nam objasniti što te to toliko privlači u vjenčanjima?

Sara: Prve ljubavi bile su mi modna i portretna fotografija što je u uskoj vezi s fotografiranjem vjenčanja. Zanimljivo mi je utopiti energiju para u pripadajuće originalno okruženje. Svako vjenčanje je drugačije, novi ljudi, nova energija. Najbolji mi je osjećaj biti iza objektiva i zabilježiti posebne trenutke koji ostaju trajna uspomena generacijama.

fotografiranje-vjencanja-sara-murk

Princeza.hr: Na tržištu je ipak u posljednje vrijeme baš velika konkurencija kada je riječ o wedding fotografima. Zašto, po tvom mišljenju, klijenti odabiru baš tebe? Po čemu se razlikuješ od svojih konkurenata?

Sara: Smatram da je u redu što je trenutno veliki izbor fotografa koji različitim stilovima daju mogućnost odabira prema interesu klijenata. Povratne informacije koje sam dobila od mojih klijenata je stvaranje bajkovite atmosfere na fotografijama.

Uvijek tražim pomak od surove realnosti jer smatram da je u svakom segmentu života potrebno i malo čarolije. 🙂

vjencane-fotografije

Princeza.hr: Što je, po tvom mišljenju, ključno za stvaranje savršene fotografije? Možeš li možda dati nekoliko savjeta za što bolje wedding fotografije?

Sara: Za stvaranje dobre fotografije ključni su opuštenost i obostrano povjerenje. Da bih to postigla, prije službenog fotografiranja volim se naći s klijentima na neobaveznoj kavi s ciljem boljeg upoznavanja.

Samo fotografiranje iziskuje više vremena jer većini ljudi ipak nije prirodno biti ispred objektiva. Često najbolje fotografije nastanu na samom kraju našeg druženja.

sara-murk-vjencanje

Princeza.hr:  Za kraj te moramo pitati, kako se ti boriš s korona izazovom, kako su propisi o održavanju vjenčanja u vrijeme korone utjecali na tebe i jesi li osmislila kakve nove usluge/proizvode ili si odlučila napokon uzeti malo vremena za sebe?

Sara: Ovaj period je svakako jedan izazov koji sam željela iskoristiti na drugačiji način. Svo ovo vrijeme nisam mirovala nego sam pronalazila nove mogućnosti da nastavim raditi i fotografirati.

Iz tog promišljanja izašla sam iz vlastitih okvira te se orijentirala na portretnu fotografiju kao i obiteljska fotografiranja. Ujedno su se otvorile i nove mogućnosti na projektnom radu koji je u tijeku.

Više o Sara Murk Photography potražite na njezinim Facebooku i Instagram stranici, gdje možete zakazati i svoje termine za fotografiranje.

Share on facebook
Share on whatsapp

Posljednje objave

Kategorije

Tagovi

Oglasi

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se