Astroturizam – najromantičniji izleti za dvoje

astroturizam

Obožavaš putovati, a uz to si i romantičarka u duši?

Na pravom si mjestu jer danas pišemo o astroturizmu! Posebnoj vrsti turizma, odnosno putovanja koja uključuju gledanje zvijezda i planeta, pomrčine Sunca ili kiše meteora te polarnu svjetlost, koja nažalost nije vidljiva kod nas. Zapravo, postaje sve popularniji i atraktivniji za parove, a mi ćemo se ovog puta usredotočiti na astroturizam u Hrvatskoj.

Zašto postaje sve popularniji?

Kada je riječ o astroturizmu, moraš se odmaknuti od gradova i pronaći prikladno mjesto gdje možeš gledati vedro nebo. Tako posebni objekti koji su smješteni izvan gradova ili pak zvjezdarnice posjeduju teleskop kojim se vrlo dobro mogu vidjeti najljepši dijelovi našeg svemira.

Promatranje zvjezdanog neba u ljetnoj noći budi romantiku među parovima pa se sve više njih odlučuje upravo na ovakva putovanja. Hoteli koji su uključeni u astroturizam, osim najboljih teleskopa, imaju i kupolu tako da gosti ne trebaju izlaziti izvan sobe. Također, sobe su opremljene vrhunskim šampanjcem te najčešće kavijarom.

astroturizam
Izvor: weheartit.com

Astroturizam u Hrvatskoj

Iako je u ostatku svijeta prilično razvijen, astroturizam u Hrvatskoj nešto je manje poznat. Osim toga, nemamo hotele u kojima bi mogla odsjesti i kroz kupolu uz šampanjac gledati prekrasno zvjezdano nebo. No imaj na umu da postoje zvjezdarnice gdje možeš gledati milijune zvijezda ili kišu meteora.

Najposjećenije zvjezdarnice su u Zagrebu i Rijeci, a ova vrsta turizma se polako počela razvijati u Višnjanu i na Petrovoj gori. U ljetnim se danima tamo održavaju različita predavanja i razmjene znanja, a noću se promatraju nebeski oblici.

Ako si zainteresirana za romantiku, ali izvan granica Lijepe Naše, svakako za gledanje aurore borealis preporučujemo Island ili Norvešku. Želiš li vidjeti auroru australis, tada posjeti Novi Zeland. Također, upamti da Meksiko i SAD prilično ulažu u ovu vrstu turizma.

Želiš pak li sebi i dragom priuštiti romantičnu večer uz gledanje zvijezda, dovoljno je da se odmakneš od svjetla grada i nađeš neko udobno mjesto gdje možete leći. Ponesi deku, bocu odličnog vina, dobru volju i uživajte u traženju svoje zvijezde!