Simbolika vjenčanog cvijeća: orhideja

simbolika-cvijeca-orhideja

Još od davnina u grčkoj je kulturi orhideja označavala plodnost, dok ju danas mnogi smatraju “kraljicom cvijeća”. Ovo predivno egzotično cvijeće predstavlja ljubav, ljepotu, šarm i luksuz, a dostupno je u različitim bojama i veličinama. Tako ga za svoje vjenčanje možeš nabaviti u bijeloj, žutoj, crvenoj, ružičastoj i plavoj nijansi, a s obzirom na boju, ono ima posebno značenje i simboliku, no o tome više u nastavku!

Žuta orhideja

Kada nekome želimo dati do znanja da ga smatramo pravim prijateljem, poklanjamo mu neku posebnu stvar žute boje. Stoga želiš li svima dati do znanja da je tvoj dragi također tvoj najbolji prijatelj, tada odaberi žute orhideje. Ukrasiš pak li i interijer orhidejama žute boje, stvorit ćeš prijateljsko ozračje.

zuta-orhideja
Photo by Chris F from Pexels

Bijela orhideja

Kako bijela boja predstavlja nevinost, mladost, eleganciju i mir, iz tih su razloga bijele orhideje često viđene na vjenčanjima. Možeš ih koristiti za ukrašavanje interijera, ali i u svadbenom buketu. U svakom slučaju bijele su orhideje nepogrešiv odabir, kako bojom, tako i simbolikom.

bijela-orhideja
Photo by Jessica Knowlden on Unsplash

Crvena orhideja

Crvenom orhidejom ćeš izraziti ljubav, strast i privlačnost, što su upravo i karakteristike crvene boje. Također, njome možeš pokazati svoju snagu i hrabrost jer je crvena jaka i snažna boja .

crvena-orhideja
Photo by John Wiesenfeld on Unsplash

Ljubičasta orhideja

Orhideja ljubičaste boje simbolizira poštovanje, odanost i dostojanstvo, a navedene vrijednosti su zapravo jedne od važnih vrijednosti koje trebaš njegovati i u braku. Na poštovanje i odanost prema svom dragom nemoj zaboraviti, kao ni na dostojanstvo koje ne smiješ izgubiti. Iz tog se razloga ljubičaste orhideje često mogu vidjeti u vjenčanom dekoru.

ljubicasta-orhideja
Photo by Tiểu Bảo Trương from Pexels

Ružičasta orhideja

Želiš pak li na svom vjenčanju istaknuti gracioznost, radost i ženstvenost odaberi orhideje ružičaste boje. Orhideje ružičaste boje posebno su lijepe te daju dodatnu notu elegancije, bilo buketu, bilo interijeru.

roza-orhideja
Photo by Corina Rainer on Unsplash

Plava orhideja

I na posljetku, želiš li pokazati svoju jedinstvenost i unikatnost, u tom su slučaju orhideje plave boje pravi izbor za tebe. One zbog svoje plave boje umiruju prostor u kojem jesu i stvaraju mirno ozračje.

plava-orhideja
Photo by Kseniia Ilinykh on Unsplash

Odabrati najljepšu od ovih prekrasnih orhideja je teško. No njihova simbolika ti zasigurno može pomoći u odabiru, s obzirom na to što želiš izraziti. Sve su predivne, tako da koju god boju odabrala, znamo da će izgledati čarobno.

Ipak, nadamo se da smo ti simbolikom ovih ljepotica barem malo olakšale odabir!

Izvor naslovne fotografije: Canva