Ana Ude: Uspješna make-up artistica s dugogodišnjim iskustvom šminkanja

ana-ude-makeup-artist

Kako u posljednje vrijeme većina mladenki podliježe profesionalnom šminkanju na dan svog vjenčanja, ovog smo tjedna popričale s uspješnom make-up artisticom Anom Ude koja nam je iz prve ruke otkrila genijalne make-up savjete.

Također, ova nam je mlada poduzetnica, influencerica, majka malene Eve te supruga poznatog olimpijca Filipa Ude ispričala kako je sve počelo te koja je tajna njenog uspjeha, tako da ti savjetujemo ostati i dalje s nama!

Kada ste shvatili da je make-up ono čime se želite baviti u životu?

Na samom početku svog profesionalnog šminkanja, vozeći se s jedne lokacije na kojoj sam radila, shvatila sam da sam upravo zaradila za nešto što mi se istovremeno činilo kao igra i zabava, a nimalo kao posao. Zapravo, do tog sam trenutka uvijek slušala da treba pronaći posao koji voliš kako se ne bi osjećao kao da radiš i upravo tada se isti osjećaj javio kod mene i tako je sve počelo.

May be an image of 1 person and cosmetics
Izvor fotografije: Facebook profil MakeupByAna

U jednom ste članku naveli da je sve krenulo od šminkanja vaših prijateljica da bi se na kraju formirao širok krug zadovoljnih klijentica, no nas zanima koliko se dugo zapravo bavite profesionalnim šminkanjem?

Od mog prvog plaćenog posla do danas prošlo je oko sedam godina .

Budući da se nalazite u ulozi majke, supruge, make-up artistice, poduzetnice te influencerice, opišite nam kako izgleda jedan radni dan Ane Ude?

Dani su mi jako različiti i to je ono što najviše volim kod ovog posla. Naime, ponekad sam u studiju već od jutra, primjerice od 8:00 ili 9:00 sati pa do kasno popodne nakon čega dođem doma, odradim pokoju objavu za Instagram, nešto skuham i ostatak dana provedem u društvu svojih najdražih. Prije rođenja kćerkice Eve moj je radni dan znao započeti u 5:00 sati, a završiti u 20:00 ili 21:00 sati.  

May be an image of 2 people, child, people standing and indoor
Izvor fotografije: Facebook profil MakeupByAna

Ponekad pak sam slobodna ujutro pa tada sve što mogu obavljam iz stana u trenirci. Naravno, tada nađem vremena i za koju epizodu serije s mužem nakon čega zajedno pokupimo Evu iz vrtića i zaputimo se u šetnju s našim psom. Također, ima i tjedana, kao ovaj što mi prethodi, kada sam odsutna par dana za redom jer radim na terenu, a ponekad čak i izvan granica Lijepe Naše. No sve u svemu, podjednako se veselim svakom od tih dana.

Kada su u pitanju vjenčana šminkanja, smatrate li probno šminkanje nužnim prije vjenčanja? I u kojem bi se slučaju bilo dobro naručiti na probno šminkanje?

Sve ovisi o tome kakve ste osobe. Primjerice, imate li stopostotno povjerenje u osobu koja će vam raditi make-up ili primjerice frizuru, ne trebate probu. S druge pak strane, ako ni same niste sigurne što biste točno željele i što vam se zapravo sviđa, u tom je slučaju možda pametno isprobati prije. Ipak nije isto vidjeti make-up na fotografiji i na svom licu.

May be a closeup of 1 person and long hair
Izvor fotografije: Facebook profil MakeupByAna

Kakav make-up preferiraju vaše klijentice – jednostavan ili naglašen?

U prosjeku, najveći dio mojih klijentica voli prirodniji make-up, s neutralnim bojama te eventualno naglašenijim očima ili povremeno usnama.

Prema vašem mišljenju, koji bi bio bolji za vjenčanje?

Smatram da make-up nevezano za događaj za koji se šminkate treba pomoći tome da se dobro osjećate. Ipak vi najbolje znate što je vama lijepo, bilo da se radi o uporabi umjetnih trepavica ili samo maskare. Zapravo, ponajprije se trebate sviđati sebi, bez obzira na to radi li se o make-upu za vjenčanje ili nekom drugom događaju za koji se pripremate.

No photo description available.
Izvor fotografije: Facebook profil MakeupByAna

Što mislite, koje su najčešće make-up pogreške koje bi buduće mladenke trebale izbjegavati?

Ne samo mladenke, već općenito sve žene bi trebale voditi više brige o svojoj koži, počupati obrve redovitije i prilagoditi očekivanja realnosti. Dakle, ako imate jako izražene bore oko očiju, make-up ih može tek malo prikriti, ali zasigurno nema te šminke koja će ih popeglati, kako nekad znaju “zatražiti” neke od mojih klijentica.

Koji su trendovi za jesen/zimu kada je šminka u pitanju?

S jedne strane, smatram da su se uvelike stišali neki trendovi preuzeti s drag queen scene koji su zadnjih godina vladali make-up scenom, barem u medijima i na društvenim mrežama. Primjerice kao što su cut crease, jako izraženi eyelineri, Instagram obrve. No to opet ovisi koga se pita jer će vam neki reći da su se vratile šljokice, gliteri, sjajila i “frosted” efekti s početka tisućljeća, kao i jako naglašene guste i čupave obrve kakve često viđamo u editorijalima i na modnim pistama.

Mislim da je općenito ljepota u oku promatrača pa tako svatko trendove doživljava, a i upražnjava na svoj način. Zato i kažemo da je make-up vrsta umjetnosti, a u umjetnosti nema pravila.

Prošle ste godine održali dva make-up masterclassa, imate li u planu možda i treći?

Imam ih svakako u planu još puno, ali ne volim ništa forsirati. Ove su mi se godine zaredali neki drugi projekti koji su mi oduzeli puno vremena, kao i neke promjene na osobnom planu i jednostavno nisam imala ni vremena ni energije tome se posvetiti, što ne znači da neću u budućnosti.

Definitivno se uvijek povodim za time kakav interes osjetim od strane klijentica i ljudi koji me prate na društvenim mrežama pa tako postavljam prioritete.

No photo description available.
Izvor fotografije: Facebook profil MakeupByAna

Na prošlogodišnjem ste masterclassu najavili vlastiti brend umjetnih trepavica „Evita Lashes“, kada će ga naše čitateljice imati prilike isprobati?

Ovo je jedan od onih projekata kojem se nisam mogla u potpunosti posvetiti ove godine, a trebao je već odavno biti odrađen, barem u ovom početnom dijelu. Naime, dogodile su se neke tehničke poteškoće pa smo trepavice na par mjeseci stavili na čekanje, ali i one, nadam se, uskoro konačno stižu .

Kako glasite za jednu od najboljih make-up artistica, koliko je rano potrebno rezervirati termin za šminkanje u vašem salonu?

Od kad sam se vratila s porodiljnog, postavila sam pravilo da je termin moguće rezervirati maksimalno 3 mjeseca unaprijed, odnosno 6 mjeseci unaprijed radi li se o terenskom šminkanju koje uključuje 5 ili više osoba.

Prije sam rezervacije uzimala i godinu do dvije unaprijed što mi se često obilo o glavu jer na kraju nisam imala ni godišnji ni ikakve slobode u raspolaganju svojim vremenom. No otkako sam postala mama, obitelj mi je ipak na prvom mjestu, a i mislim da su 3 mjeseca sasvim dovoljna da se pronađe eventualna zamjena ako su kod mene sva mjesta popunjena.

Svakako moram napomenuti i to da sam izuzetno zahvalna na ogromnom interesu i dolasku klijentica iz poprilično udaljenih mjesta pa i drugih država.

May be an image of 1 person
Izvor fotografije: Facebook profil MakeupByAna

Gdje naše čitateljice mogu vidjeti vaše radove i kako se mogu naručiti za termin za šminkanje?

Radove možete popratiti na mojim društvenim mrežama. Dakle, na Facebook stranici MakeupbyAna te Instagram profilima ana_ude i makeupbyanaude. Putem istih se možete i naručiti ili me posjetiti na lokaciji Zrinsko Frankopanska 8 u Čakovcu gdje se nalazi moj salon.

Dragoj Ani Ude se zahvaljujemo na odvojenom vremenu i korisnim make-up savjetima i jedva čekamo isprobati novi brend trepavica kojeg uskoro sprema.

Izvor naslovne fotografije: Facebook profil MakeupByAna