JamIT: Varaždinsko-ivanečka rock cover atrakcija

JamIT je varaždinsko-ivanečki šesteročlani rock cover bend. Bend čine Dominik Sočković u ulozi pjevača, Saša Ivičević kao lead gitarista, Marko Drenovački kao drugi gitarista i back vokal, Igor Španić na bas gitari, Goran Šantalab – Gagz na bubnjevima i povremeno na back vokalima te najmlađi i najfriškiji član Željko Kušter – Žuga na klavijaturama i back vokalima.

Što su dečki ispričali o svom bendu, glazbenom repertoaru, svirkama na vjenčanjima te što sve savjetuju budućim mladencima, otkrivamo u nastavku!

Spremni zaploviti u svijet geekova koji sviraju obrade najvećih svjetskih klasika?

Krenimo redom!

Kako je nastao jamIT i što se to krije iza skrivenog značenja naziva benda?

Okupili smo se daleke 2011. godine jer se Marku (IT salesu) i Saši (programeru) sviralo. Zapravo, dečki su oduvijek htjeli imati bend i poklopilo se tako da smo u prvoj postavi imali članove koji su poslovno direktno vezani uz svijet informacijskih tehnologija. Organizirali smo „audiciju“ za pjevača na koju se javio Dominik na preporuku frenda. Kako se nitko drugi nije javio, izabrali smo Dominika za vokala.

Par godina kasnije svi smo skupa svirački i pjevački stasali. U prvoj su postavi bili još Tomica (sistemaš) na basu i njegov brat Saša na bubnjevima, kojeg je vrlo brzo zamijenio Rajko (programer).

Nismo mogli smisliti bolje ime pa smo spojili „jam“ i „IT“ i eto ti imena . Isprva smo dosta gurali tu povezanost uz IT/Geek filozofiju. Iako se postava u međuvremenu nešto mijenjala, ime se nekako uvuklo među ljude. Čak je postalo svojevrstan prepoznatljivi brend, barem na području sjeverozapadne Hrvatske, pa bi bila šteta mijenjati ime.

Bez obzira na promjene u postavi mi smo i dalje većinom vezani uz IT ili smo na neki način geekovi, neovisno o tome čime se profesionalno bavimo

Za naš promo video, klikni ovdje.

Kakva se glazba nalazi na vašem repertoaru?

Generacijski, svi su članovi benda između 38 i 45 godina. Praktički smo svi osim Žuge rođeni u 70-ima. Tako se poklopilo da smo, iako pojedinačno žanrovski šaroliko naslušani, no dovoljno međusobno kompatibilni u glazbenim ukusima da bismo spojili najbolje od najboljeg od izbora glazbe na kojoj smo svi mi odrastali.

Volimo reći da smo rock bend. Sviramo raznolike stilove koji idu od nekog pop-rocka 80ih, rocka, punk-rocka i grunge-a 90ih, klasičnog hard rocka pa do nekakvog lakšeg, popularnog metala. Sviramo svjetovnu glazbu. Zapravo, ovisno o karakteru svirke i publici, možemo biti skroz „mekani“, ili skroz „žestoki“.

Od omiljenih domaćih izvođača tu su definitivno Urban, Majke, EKV, Pipsi i takav domaći rock, dok se na popisu najčešće izvođenih stranih izvođača uglavnom nađu U2, INXS, David Bowie, REM, Nirvana, Pearl Jam, RATM i tome slične legende. Na listu obično stavljamo mjuzu koja bi nama i našim vršnjacima i „obožavateljima“ bila ugodna za slušati, a bez zadrške da se i malo zapleše i skače .

Na koju dosadašnju svirku ste posebno ponosni i zašto?

U pravilu smo ponosni na svaku našu svirku. Najponosniji smo kad sviramo na nekom novom mjestu, gdje nas ekipa još nije imala prilike čuti, te kad na kraju doživimo povike „hoćemo još“, pozive na bis i sl.

Svirka koja će nam posebno ostati u sjećanju je jedna prijepodnevna svirka u proljeće 2019. godine. Naime, u jednom varaždinskom kvartu, spontano smo organizirali i napravili svirku humanitarnog karaktera (skupljao se novac za malu Milu). Organizirali smo i mini online kampanju i vijest o toj svirci se toliko brzo proširila po Varaždinu da su ju čak i lokalni mediji podijelili. Cijelo se susjedstvo okupilo na prijepodnevnoj kavi na trgiću takozvanog POS naselja. Za vrijeme svirke, ukupno je sakupljeno preko 11.000,00 kuna koje smo onda mi uplatili na za to predviđen račun u humanitarnoj Zakladi.

Druga na popisu omiljenih je zasigurno ona koja se odvijala za vrijeme Špancirfesta 2018. godine. Tada smo u Fakustix kombinaciji svirali na uličnoj pozornici u sklopu Loop glazbene klinike, a na pozornici nam se pridružio Damir Urban. Tada smo s njim zasvirali par njegovih pjesama, on je bio odlično raspoložen i vjerujemo da se i publici svidjelo .

jamIT
Izvor: loop.hr

Moramo vas malo pitati i o Fakustix kolektivu. Zašto ste ga osnovali te po čemu se on razlikuje od jamIT-a?

Fakustix je zapravo derivat jamIT-a koji je zamišljen kao otvorena platforma i može se sastojati od 2 do 6 članova. Često dobivamo upite za kojekakve svirke gdje ili nema mjesta, ili nema budgeta za cijeli bend ili je pak zahtjev za totalno različitim repertoarom.

Akustične svirke u duo i trio kombinaciji su vrlo zahvalne za male klubove, za privatne zabave i raznorazne svečanosti, a nismo ograničeni kada npr. netko od jamIT članova ne može svirati zbog drugih obaveza.

U Fakustix kombinaciji možemo svirati od standardnog rock repertoara u akustičnim aranžmanima pa sve do nešto lakše probavljivog ili „feštarskog“ repertoara koji čak zalazi u domaću pop-rock i zabavnu sferu. Fakustix nije uvijek nužno sastavljen od jamIT članova, a i ne mora nužno biti akustika. Na primjer, imamo četveročlanu i peteročlanu električnu kombinaciju koja svira isključivo domaći pop-rock u malo rokerskijim aranžmanima.

Budući da je sezona vjenčanja u punom jeku, moramo vas pitati svirate li na vjenčanjima?

Iako to nije primarna „djelatnost“ benda, otkrili smo s vremenom da postoji jedan segment „tržišta“ koji ima potrebu za glazbom kakvu mi izvodimo upravo i za potrebe vjenčanja, odnosno svadbenih svečanosti.

Tako smo već odsvirali niz takvih fešti i u Fakustix i u jamIT kombinaciji. Jednostavno postoji ekipa koja na svadbi želi samo rock i koja želi skakati na Rage Against The Machine, Metallicu, Nirvanu. S obzirom na podugačak popis pjesama koje imamo u repertoaru, možemo ubaciti i neke pop i rock klasike, mekšu i zabavniju glazbu gdje se onda mogu pronaći i „konzervativniji“ gosti.

Naravno, ne idemo u krajnosti popust narodnog i totalno zabavnog mainstream repertoara jer ne znamo svirati Severinu, Olivera, Joleta i starogradske. Nismo taj tip benda. Što ne znači da ne možemo mladencima udovoljiti i pripremiti Mišu Kovača u punk ediciji. Ali samo par pjesama…

Iako nam je ovo hobi, zaista se može dosta novaca sakupiti od svirki. Kako svi imamo dobro plaćene redovne poslove u pravilu svu lovu od svirki investiramo u promociju benda, kupnju nove opreme i raznorazne upgrade aktivnosti da postanemo još bolji. Tako sad već posjedujemo poprilično pristojnu vlastitu opremu, od razglasa i light-a i možemo bez problema samostalno pokriti ozbiljne fešte od svega desetak gostiju pa do parsto ljudi na otvorenom ili u zatvorenim prostorima.

P.S.: Promo pop glazbu možeš pogledati na ovom linku.

Kako obično izgleda dogovor s mladencima? Predlažu li oni pjesme ili zajednički sastavljate kompletnu listu?

Kod dogovora s mladencima obično odmah na početku pokušavamo raščistiti par stvari. Prva je ta da je naš repertoar ograničen stilski u okvirima glazbe koju inače sviramo. Mladenci moraju biti svjesni da takva muzika neće baš svima odgovarati i ako na to pristaju onda možemo krenuti dalje s dogovorima.

Na uvid dobivaju kompletan popis pjesama koje sviramo. Iz toga mogu odabrati „favorite“, a onda mi u pravilu na samoj fešti slažemo sljedove prema raspoloženju ekipe.

Druga vrlo bitna stvar jest da mi nemamo praksu „voditi“ svadbu s običajima poput rezanja torte, skidanja podvezica i sličnih raznoraznih radnji. Ako im je to OK, onda isto nemamo problem. Mi to stvarno koncipiramo više kao rock veselicu .

Treće je da nema želja. Pravo na želje imaju isključivo mladenci, i to u ranijem dogovoru, gdje im dajemo mogućnost odabira nekoliko stvari koje su njima po bilo čemu posebne. Od pjesme za „prvi ples“ do pjesama koje su na bilo koji način obilježile početak njihove veze, prosidbu ili neke druge posebne trenutke.

Ako se u svemu navedenom nađemo s mladencima na istoj valnoj duljini, onda se za sve ostalo vrlo lako dogovorimo jer razumijemo želje i potrebe, a i dobri smo i strpljivi u pregovorima i dogovorima.

Kakve to pjesme mladenci najčešće naručuju za vjenčanja?

Jednom je mladenka poželjela Killing in the name od Rage Against The Machine. Isto tako su mladenci poželjeli Lutku od S.A.R.S. za prvi ples. Ta je pjesma do tada bila totalno van našeg ukusa, ali je sada u standardnom repertoaru za fešte, a i prilično dobro zvuči u našoj interpretaciji.

Autor fotografije Elena Avramenko

Što biste savjetovali neodlučnim mladencima, kako odabrati pjesmu za prvi ples?

Vjerujemo da to mora biti pjesma koja stvarno njima nešto predstavlja. Mi doduše ne sviramo baš klasične valcere, ali otvoriti prvi ples s Nothing Else Matters od Metallice je totalno cool. Ili pak otvoriti feštu s Nirvanom ili AC/DC…

Nemamo iskustva s neodlučnim mladencima. Do sada smo svirali stvarno sjajnim mladencima, s kojima nije bilo nikakvih problema u dogovorima. Ipak to nisu skroz klasične svadbe, a i mladenke koje pristaju na ovakvu vrstu glazbe na svadbi su puno, puno rasterećenije i opuštenije. Naravno, i daleko manje kompliciraju od onih kojima je na svadbi važan svaki detalj i kojima je važno apsolutno sve imati pod kontrolom, iako se zna da će svatko dobro odraditi svoj dio posla.

Najvažnija poruka od svih je ta da je to dan kada bi se mladenci trebali dobro zabaviti sa svojom ekipom. Zato dragi mladenci – opustite se, muziku prepustite nama, a vi se posvetite svojim najbližima i nezaboravna fešta može početi!

Prema vašem mišljenju, što je ključno za dobru atmosferu na vjenčanju?

Opušteni mladenci, dobro birana ekipa gostiju koji ne dolaze na svadbu zbog „vraćanja duga“ i „obiteljske obaveze“, dobra mjuza i kvalitetna cuga.

Koliko često imate svirke te koliko rano je potrebno rezervirati termin za sviranje na svadbama?

S obzirom na to da primarno sviramo po klubovima i birtijama, to su svirke koje se ne dogovaraju toliko unaprijed. Budući da svadbe na kojima mi obično sviramo nisu klasične svadbe koje se organiziraju godinu i više unaprijed te da mi možemo svirati svadbu i na nečijem dvorištu, omiljenom kafiću ili nekom cool, urbanom restoranu, ponekad nas se može nazvati i u petak za sljedeći petak.

Dva do tri mjeseca unaprijed bi bilo okej, ali smo navikli i na ad-hoc uskakanja i last minute dogovore . Tu smo fleksibilni i ne pretjerujemo sa sumanutim ciframa. Imamo neke okvire kojih se volimo držati, a i super je što nas možete angažirati za svirke u trajanju 45 minuta pa do cjelonoćnih zabava. Za fora priče koje stoje iza nečije odluke da se ožene, imamo i posebne uvjete i prostor za dogovore oko uvjeta.

Na kraju nam recite kako se predbilježiti za vašu svirku?

JamIT i Fakustix su dostupni na Facebboku. Najbolje bi bilo javiti nam se tamo u inbox ili nazvati „direktora“ našeg benda zaduženog za booking – Marka na 098267316 ili mailom na jamitrockband@outlook.com.

Dečkima zahvaljujemo na odvojenom vremenu, a tebe pozivamo da čim-čim prije škicneš na jamIT i Fakustix YouTube kanal .

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se