Sve što trebaš znati o potrebnoj dokumentaciji i troškovima tijekom sklapanja braka

Sve što trebaš znati o potrebnoj dokumentaciji i troškovima tijekom sklapanja braka

Od svih briga koje nosi organizacija vjenčanja, tu je još i dosadna, ali neizbježna dokumentacija kao i troškovi na koje ne bi trebala zaboraviti razmišljaš li o braku.

Znamo da je zaista mnogo stvari na koje trebaš misliti, stoga da bi ti olakšale barem malo, otkrivamo na što sve trebaš misliti prilikom sklapanja braka.

Prema Središnjem državnom portalu, u Republici Hrvatskoj, moguće je sklopiti građanski brak ispred matičara te brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka pred službenikom vjerske zajednice.

Građanski brak

Ako ste ti i dragi odlučili sklopiti građanski brak prije odlaska matičaru trebate odlučiti o danu i mjestu sklapanja braka te o prezimenu. Također, obavezno izaberite dva svjedoka koji će prisustvovati sklapanju vašeg braka, prijavite namjeru sklapanja braka i pripremite potrebne isprave.

Kada ste podnijeli prijavu namjere sklapanja braka, u dogovoru s matičarom, određujete dan samog čina sklapanja braka. On se može odrediti u periodu od 30 do 45 dana od dana prijave. U slučaju opravdanih razloga brak je moguće sklopiti i prije 30 dana te najkasnije do 90 dana od dana prijave namjere sklapanja braka.

Potrebna dokumentacija

Znaš i sama da bez dokumentacije jednostavno ne može, pa ćete tako za sklapanje građanskog braka ti i dragi morati priložiti izvadak iz matice rođenih. Pri tome samo pripazite da on ne bude stariji od tri mjeseca. Ako je izvadak iz matice stariji od tri mjeseca, potrebno je dostaviti potvrdu o slobodnom bračnom stanju koju s izvatkom iz matice rođenih možete pribaviti u matičnom uredu u kojem ste upisani.

Također, potrebne su i isprave o identitetu te dokaz o državljanstvu koje predajete matičaru na uvid. Odluka suda o dopuštenju sklapanja braka potrebna je samo u slučaju sklapanja braka osoba starijih od 16 godina.

Troškovi građanskog braka

Što se tiče troškova sklapanja građanskog braka oni iznose 210 kuna, a obuhvaćaju upravne pristojbe za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka kao i samo sklapanje braka ispred matičara.

Odlučite li ti i dragi sklopiti brak na nekom mjestu koje vam je posebno drago, a da se ono nalazi izvan službenih prostorija, pripremite se na posebnu naknadu.

Brak u vjerskom obliku

Izvor fotografije: Canva.com

Kako bi se sklapanje braka u vjerskom obliku moglo uspješno realizirati trebate pribaviti potvrdu o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje braka. Potvrdu je moguće nabaviti kod matičara nadležnog za mjesto u kojem sklapate brak. Za izdavanje same potvrde prilažete iste dokumente kao i za sklapanje braka u građanskom obliku.

P.S.: Da kasnije ne bi bilo nismo znali, imaj na umu da sklapanje braka u vjerskom obliku podrazumijeva i pohađanje zaručničkog tečaja.

Troškovi braka u vjerskom obliku

U slučaju vjerskog braka potrebno je izdvojiti 70 kn upravne pristojbe za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka te 20 kn za izdavanje potvrde o ispunjenu pretpostavki za sklapanje braka.

Izvor naslovne fotografije: Canva