Simbolika vjenčanog prstenja

Simbolika vjenčanog prstenja

Vjenčano prstenje neizostavan je dio svakog vjenčanja, a još od davna ono simbolizira vječnu ljubav.

Tko je prvi koristio vjenčano prstenje, kakva su pravila kod nošenja te koja je simbolika istog, otkrivamo u nastavku .

Povijest vjenčanog prstenja

Oblik kruga u egipatskim je hijeroglifima simbolizirao vječnost, a prva civilizacija u kojoj se vjenčano prstenje koristilo prilikom sklapanja braka bili su upravo Egipćani. Naime, oni su vjerovali da će žena pripadati onom muškarcu od trenutka stavljanja prstena na ruku.

Svadbenom prstenju se još uvijek u svim religijama pridaje velika važnost, pa tako za kršćane vjenčano prstenje štiti brak supružnika.

Zapravo, ono simbolizira vjernost, odanost te ljubav, odnosno znak da su mladenci pronašli jedno drugo.

Karakteristike vjenčanog prstenja

Ono što je karakteristično za svadbeno prstenje jest to da se ono nosi na prstenjaku ruke. No, zašto se ono nosi baš na prstenjaku?

Jedna kineska legenda dala je objašnjenje. Zapravo, prema istoj se smatra da palci predstavljaju roditelje, kažiprsti braću i sestre, srednji prst tebe, prstenjak tvog partnera, a mali prsti djecu.

Ovisno o kulturi, vjenčani prsten se nosi na različitoj ruci. U zapadnoj se kulturi prstenje nosi na lijevoj ruci, dok muslimani prsten nose na desnoj ruci zbog toga što lijevu smatraju nečistom.

Kako vjenčano prstenje supružnici nose do kraja života, sigurno se pitaš kakvo odabrati.

man holding gold ring on woman's finger
Izvor fotografije: Unsplash.com

Vrste vjenčanog prstenja i njihova simbolika

Zlato se najčešće koristi za izradu prstenja za vjenčanje. Iako je nekad bilo zastupljeno prstenje u žutoj boji, danas se većina mladenaca odlučuje na bijelo zlato. Kako zlato simbolizira dragocjenost, nije ni čudo što se ono najviše odabire baš za ovu priliku .

Obično supružnici nose jednako vjenčano prstenje, bez previše detalja, najčešće s ugraviranom porukom. No to ne mora uvijek biti tako. Možeš se odlučiti i za dijamantni vjenčani prsten, prsten od rubina, safira ili zelenog kamenja.

Zapravo, dijamantni prsten je posebno čvrst i izdržljiv, a ako ćeš pravilno brinuti o njemu može trajati vječno. Safir simbolizira čistoću, rubin strast, zeleno kamenje vjernost, a platina nešto što ne može tako lako imati, nešto rijetko te jedinstveno.

Bilo kakav oblik prstena odabrala, on će zauvijek simbolizirati vašu bračnu ljubav.

Izvor naslovne fotografije: Canva

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se