Zašto neki mladenci na svadbi zarade, a drugi ostaju u dugovima?

Koliko košta jedna svadba?
Previše. Barem tako smatra većina mladenaca.

Tvrtke specijalizirane za svadbene usluge znaju da su mladenci prije svoje svadbe popustljivi kada su u pitanju financije. Iako imaju okvirni budžet, ne gleda se baš svaka kuna.

I tako ostave nekoliko kuna više na jednom, pa drugom i trećem mjestu.

Osim što su mladenci popustljivi, često žele ostvariti ideje kakve sve više viđaju po Instagramu i Pinterestu. To su uglavnom ideje koje puno koštaju.

No, kako se kaže, samo jednom se (prvi put) udaješ .

Kako ne zapasti u dugove?

Ako sami plaćate svadbu, prvo i osnovno je da odredite budžet.
Nemojte ići s najvišom cifrom koju možete podnijeti jer ćete željeni iznos gotovo sigurno premašiti čak i za 20%.

Ne možete li nikako smanjiti iznos, a trebate, razmislite tko vam od rodbine i/ili prijatelja može pomoći u pojedinim stavkama. Naravno, ne novcem, već fizičkim radom.

Primjerice, želite li na svadbi imati mnogo žaruljica, umjesto da plaćate nekoj tvrtki više od 1.000 kuna za iste, radije zamolite rodbinu da vam posude svoje božićne žaruljice, a tetka da ih postavi jutro prije vjenčanja.

Ili, ako vam je potrebna svadbena torta, a upravo cijene torti često premašuju par tisuća kuna, zamolite majku i prijateljicu koje su odlične u izradi kolača da svaka izradi po jednu tortu. Problem ste lukavo riješili.

Free photo groom holds bride's hands, where are two wedding rings
Izvor fotografije: Freepik.com

Hoće li gosti platiti svadbu ili ćemo ostati u dugovima?

I konačno, evo odgovora na najvažnije pitanje. Jasno nam je da na svadbu ne gledaš kao na zaradu (barem se iskreno tome nadamo), no normalno je i prirodno postaviti si pitanje hoće li gosti uspjeti isplatiti svoja mjesta ili ne.

Na to utječu dvije stvari: prvo, broj gostiju i drugo, vaše želje.

Računica je obično ovakva. Broj svatova ispod 40 bit će vam trošak ako osim hrane želite imati tortu, bend ili DJ-a, vjenčano odijelo i vjenčanicu, ukrašene stolove i slično.

Ako ste se odlučili samo za večeru, uz tihu pozadinsku glazbu s radio stanice ili YouTube kanala, to je OK. No sa svime ostalim premašit ćete budžet.

Zato ti toplo savjetujemo da ti i dragi prilikom organizacije vjenčanja najprije popišete sve vaše želje i iznose koje trebate platiti. Dodajte tome onih famoznih 20% koje smo spomenule na početku članka. Zatim izbrojite goste, po odraslima se obično računa „zarada“ od 100 eura, po djeci ništa. I za kraj, usporedite prihode i rashode.

Jeste li na pozitivnoj nuli? Ili u minusu?

Računica će odgovoriti sama za sebe na to vječno pitanje koje vas toliko muči.

P.S: Sretno budući mladenci!

Izvor naslovne fotografije: Canva