Tko plaća djevojačku večer, smještaj i outfit djeveruša?

tko-placa-djevojacku-vecer

Svi znamo da vjenčanja i svi svadbeni događaji iziskuju trud i planiranje, ali često i poprilične količine novca. Što se djeveruša i djevojačke večeri tiče, tu se lako stvori konfuzija oko toga tko što plaća i kako podijeliti troškove.

Kako bi izbjegle bespotrebne neugodnosti, poslušajte naše savjete i unaprijed se riješite svih potencijalnih nedoumica.

Djeveruše

Običaj je da djeveruše na vjenčanju, a često i na djevojačkoj večeri, nose iste odjevne kombinacije. To obično bira mlada ili njena kuma, odnosno svjedokinja, a svaka djeveruša trebala bi platiti svoj outfit. Ako mlada želi nešto specifično ili nešto što nije unutar svačijeg budžeta, može se odlučiti da to sama naruči i plati svojim djeverušama.

Djevojačka

Što se tiče djevojačke, sve ovisi o tome kakav je plan u pitanju. Ako je plan da proslavite u kafiću ili klubu, svatko plaća svoja pića, a mlada tu večer ne bi smjela potrošiti ni kune! Ako, pak, ona organizira djevojačku kod sebe doma ili iznajmljuje neki prostor, ti su troškovi njena odgovornost.

Dužnost djeveruša je da kupe mladenki poklon i za djevojačku i za vjenčanje! Ako nekima to budžet ne dopušta, možete se dogovoriti da sve zajedno izaberete jedan veliki, ekstra posebni poklon koji biste onda skupa darovale mladoj. Potrudite se oko poklona!

Neka bude nešto intimno i originalno, ipak je to vaša bliska prijateljica! Ne morate čak ni puno potrošiti, postoje brojni pokloni koje možete izraditi ili doraditi kod kuće. To će učiniti vaš doprinos djevojačkoj posebnim, a mladu će oduševiti vaša pažnja!

Smještaj

Što se smještaja tiče, običaji su različiti. Ukoliko ih ne mogu smjestiti u vlastite domove, mnogi mladenci vole platiti smještaj svojim gostima koji dolaze izdaleka, a gosti sami plaćaju troškove prijevoza. Međutim, mladenci nemaju obvezu platiti smještaj, pa je sasvim u redu da to prepuste svojim uzvanicima.

Ne zaboravite podsjetiti svoje goste da rezerviraju smještaj što ranije kako bi imali što širu mogućnost izbora. Od povoljnijih opcija preporučujemo hostele u kojima može boraviti i po desetak osoba u sobi. Što je sasvim prihvatljivo za obitelj ili bliske prijatelje. Tu će ionako vjerojatno samo prenoćiti.

Naravno, ako planirate vjenčanje na putovanju, morate misliti na to da neki gosti nisu u mogućnosti pokriti troškove koje takvo slavlje iziskuje. Tada je vaša odgovornost da se za to pobrinete. Pazite i da to bude na vrijeme! Planiranje vjenčanja na putovanju ipak zahtijeva nešto više pripreme, nemojte ostavljati stvari za zadnji trenutak! To se pogotovo odnosi na smještaj koji je često nezgodno organizirati za veći broj ljudi. Zato počni guglati!

Izvor naslovne fotografije: Canva