Savršen govor za mladenkinu majku

vjencani-govor

Vaša kći vas je zamolila da održite govor na njenoj svadbi, a vi niste sigurni što sve trebate reći ni kako šarmirati goste. Možda nikad niste držali govore ili vam javni nastupi ne idu od ruke. Što god bilo, mi smo tu da vam pomognemo i učinimo tako svečan i lijep trenutak između majke i kćeri još posebnijim za sve 😊.

Ne bojte se!

Znamo da je to lako reći, ali nije uvijek jednostavno govoriti ispred tolike publike. Neki ljudi se osjećaju više, a neki manje ugodno kad su u centru pozornosti. Ukoliko ste vi među ovom drugom skupinom, najbolje je da si uzmete malo vremena prije govora da se saberete i koncentrirate.

Nemojte to shvaćati previše ozbiljno, vaša kći će sigurno biti presretna što god se dogodi. Zapamtite, najvažnije je da ste se potrudili i da u govoru izrazite koliko ste sretni i ponosni što ste majka jednoj takvoj ženi poput nje! 🙂

Pripremite se

pripremi-se

Priprema je ključna kod svakog javnog nastupa. Ne želite se u svoj toj gužvi izgubiti i ne reći ono što vam je na pameti. Krivo se izraziti ili previše zalutati u digresije. Kako se ništa od toga ne bi dogodilo, preporučamo da pripremite svoj govor nekoliko dana prije vjenčanja i provedete neko vrijeme  učeći ga napamet. Tako ćete se postupno opustiti, govor će zvučati prirodnije i nećete morati u WC-u paničariti oko savršenog uvoda!

Odajte počast vašoj kćeri

Vaša kćer se udaje i to je sigurno velik trenutak za nju, ali i za vas. Kao njena majka, vaš je posao da odate počast ženi koja ona jest. Možete se prisjetiti neke slatke anegdote iz djetinjstva. Nečega smiješnog ili dirljivog i prepričati to ukratko svima koji slušaju.

Neka anegdota bude nešto što se da povezati sa ženom koja je ona postala. Nešto što je opisuje i što će se lijepo uklopiti u nastavak vašeg govora. U onome što slijedi možete ukratko opisati njen put kroz odrastanje u ženu koja je postala. Kako je postala takva kakva je danas, o čemu je sanjala, a što je ostvarila 😄.

Osvrnite se nakratko na mladoženju, prisjetite se trenutka kad ste znali da bi on mogao biti dobar izbor za vašu kćer. Recite par riječi o njihovom odnosu i poželite im sretan brak i život.

Ne trebate se brinuti oko zahvala gostima i sličnih obveza. Neka se o tome brinu mladenci.

Kratko i zabavno

govor-na-vjencanju

Koja anegdota, koja uspomena, koja šala – to je to. Nemojte dužiti, ne želite da gosti izgube pažnju i počnu međusobno razgovarati. Planirajte pet minuta, sigurno će se odužiti za 7 do 10. To je idealna dužina svakog svadbenog govora. Sve duže od toga je predugo 😊.

Uživajte

Nemojte se zaplesti u smišljanje i vježbanje govora pa da vam postane nevažno ono što govorite. Opustite se i stanite pred vašu kći – radite ovo za nju! Zato uživajte u tome, veselite se njenoj sreći i nemojte se sramiti pustiti koju suzu u dirljivim trenucima.

Nitko vam to ne bi zamjerio 😊.