Martina Rakić iz Weddings in Croatia: Organizator vjenčanja uvijek mora razmišljati korak unaprijed i predvidjeti potencijalni problem

weddings-in-croatia-organizacija-vjencanja

U organizaciji vjenčanja, kao i bilo kojem drugom poslu, nužan je spoj edukacije i prakse. Tijekom deset godina organizacija raznih vjenčanja tim Weddings in Croatia susretao se s raznim izazovima i iz svakoga su izvukli pouku.

Upravo organizacija vjenčanja bez stresa za mladence, ali i najčešći izazovi organizatora vjenčanja bila su povod za naš razgovor s Martinom Rakić, usudile bismo se napisati, najiskusnijom organizatoricom vjenčanja na domaćem terenu.

PRINCEZA: Draga Martina, neprestano sudjelujete u stvaranju priča drugih, no koja je vaša priča? Kako je nastao Weddings in Croatia, koliko godina već brojite i tko je taj famozni THE TEAM koji se krije iza ovog brenda? 

MARTINA: Osobno sam u svijet vjenčanja krenula s brandom San snova koji je nudio kreativne i personalizirane pozivnice, kao i ostalu papirnu galanteriju za vjenčanja. Prateći potrebe tržišta, usluge smo proširili na koordinaciju vjenčanja, a 2013. godine odlučili smo se potpuno orijentirati ka mladencima iz inozemstva. Weddings in Croatia organizira destinacijska vjenčanja, a naši mladenci dolaze iz čitavog svijeta. U mirnijem dijelu godine, mi smo tim od tri organizatorice, a tijekom sezone vjenčanja imamo stalne suradnike koji nam pomažu u izvedbi vjenčanja na sam dan.

martina-rakic

Autor fotografije: Mihoci Studios

PRINCEZA: Kako izgleda tipična domaća (hrvatska) svadba? Razlikuju li se svadbe u Hrvatskoj s obzirom na regiju ili su vjenčanja, jer ipak živimo u nekim modernim vremenima, postala više-manje slična?

MARTINA: Posljednjih godina primjećujemo sve veći utjecaj modernih tehnologija, odnosno društvenih mreža, na svijet vjenčanja. Mladenci, pod dojmom Pinteresta i Instragrama, sve više biraju drugačije, netradicionalne lokacije za svoje proslave. Uglavnom su to prostori modernog, industrijskog dizajna, poput prenamijenjenih starih tvornica. U skladu s time, i broj gostiju se smanjuje na stotinjak uzvanika u takvim prostorima, a često se izbjegavaju i klasični elementi poput dolaska po mladenku, barjaktara i sl.

PRINCEZA: A kako izgleda jedno strano vjenčanje u Hrvatskoj? Jesu li to uvijek isključivo intimna vjenčanja u kojima sudjeluje samo dvoje mladenaca i svjedoci ili pak mladenci u Hrvatsku zapravo sve češće dolaze i sa svojim gostima?

MARTINA: Inozemna vjenčanja su po svojoj strukturi prilično različita od domaćih… Mladenci i njihovi gosti dolaze na svojevrstan turistički aranžman u Hrvatsku, što znači da su uglavnom smješteni u hotelima i bez vlastitog prijevoza. Zbog toga se najčešće bira lokacija koja može objediniti sve elemente vjenčanja na jednom mjestu. Najpopularnije su opcije koje nude dovoljno mjesta za čin vjenčanja i svečanu večeru, kako bi se izbjeglo premještanje gostiju. Najtraženije su naravno lokacije uz samo more, s prekrasnim pogledom i mogućnosti slavlja na otvorenom.

Česte su i vikend proslave, što znači da osim samog dana vjenčanja, sastavni dio vikenda bude i zabava dobrodošlice dan ranije i brunch idući dan. Što se tiče samog broja gostiju, iskustvo je zbilja šaroliko. Jako su popularna tzv. elopement vjenčanja kada dolaze samo mladenci, a mi osim cjelokupne organizacije budemo i kumovi, ali i vjenčanja od stotinjak uzvanika. Veća vjenčanja obično znače da su mladenka i/ili mladoženja porijeklom iz Hrvatske, odnosno da imaju ovdje obitelj, pa je broj gostiju zbog toga nešto veći.

martina-rakic-organizacija-vjencanja

Autor fotografije: Mihoci Studios

PRINCEZA: Možete li nam otkriti koja su to mjesta u Hrvatskoj u koja su zaljubljeni stranci? Traže li se poznate lokacije poput Dubrovačkih zidina i Plitvičkih jezera ili mladenci biraju skrivene lokacije koje im vi otkrivate, nakon što čujete njihove želje?

MARTINA: Geografski gledano, za destinacijska vjenčanja su najpopularniji Dubrovnik i Hvar, a nakon toga Rovinj. Ono što je vrlo važno kod odabira lokacije jest prometna povezanost. Najveći dio mladenaca već tradicionalno dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva, a osim popularnosti Dubrovnika zbog Game of Thronesa, na njihovu odluku utječu i dobre avio-linije.

S druge strane, Istra je popularnija za mladence koji dolaze s njemačkog govornog područja, jer je inače auto-destinacija za ljetni odmor. Mladenci uglavnom odaberu željenu regiju ili grad, a ovisno o njihovom stilu i budžetu mi predlažemo i prezentiramo konkretne lokacije.

Ono što je u 90% slučajeva prioritet, jest da lokacija bude direktno uz more. S obzirom da naša zemlja nudi i prekrasne opcije u unutrašnjosti, svake godine u portfolio dodajemo i takav tip lokacija, poput starih dvoraca i obiteljskih agroturizama.

destinacijska-vjencanja

Autor fotografije: Teresa Marenzi & Iconoclash Photography

PRINCEZA: Naš nemirni novinarski duh uvijek je u potrazi za onim THE pričama :). Zato bismo voljeli da nam ispričate o jednom vjenčanju koje ste organizirali, a nekako vas se najviše dojmilo u posljednjih nekoliko godina. S kojim izazovima ste se susreli i kako ste ih uspjeli riješiti?

MARTINA: Na ovakvo pitanje, odmah se sjetim našeg para iz Nigerije koji se u Rovinju vjenčao 2016. godine. Osim raskošne i glamurozne dekoracije, bilo je jedinstveno iskustvo doživjeti njihove tradicionalne elemente ceremonije, svečane odjeće, ali i plesnog dijela večeri. Na trenutke smo imali osjećaj da smo u MTV spotu. To su mladenci s kojima smo i dan danas u kontaktu, a ove godine planiraju ponovno posjetiti Rovinj tijekom godišnjeg odmora.

PRINCEZA: Organizacija bilo koje svadbene svečanosti je velik izazov, a organizacija neobičnih svadbi je izazov do neba i natrag.  Koji je bio vaš najveći izazov koji ste imali, a koji najsimpatičniji i možda najotkačeniji?

MARTINA: O izazovima planiramo napisati knjigu (smijeh). Najveći je svakako bio kada je mladenka slomila nogu po dolasku u Hrvatsku, samo tri dana prije planiranog vjenčanja. Nakon teške operacije, vjenčanje se ipak održalo, ali u nešto izmijenjenom obliku. Vjenčanja su općenito vesela događanja, slavlje s obitelji i prijateljima, pa na gotovo svakom svjedočimo dirljivim govorima i iznenađenjima za mladence. Uvijek je simpatično vidjeti kako se mladenci iznenade na neki personalizirani „skeč“ u izvedbi svojih gostiju.

weddings-in-croatia-vjencanje

Izvor: cropix

PRINCEZA: Konačno, koja su to tri razloga zašto bi mladenci odabrali upravo vas?

MARTINA: Iskustvo, iskustvo, iskustvo! Organizator vjenčanja mora uvijek razmišljati korak unaprijed i predvidjeti potencijalni problem, odnosno pokušati da do njega uopće ne dođe – u tome leži ključ dobre organizacije i vjenčanja bez stresa. A nakon 10 godina, stvarno smo doživjeli SVE! Nema toga što nas može iznenaditi i na što nismo spremni. Tijekom godina smo probrali pouzdane partnere, istražili veliki broj lokacija duž Jadrana i detaljno razvili svoje poslovne procese. I uvijek, baš uvijek, nam je zadovoljstvo mladenaca na prvom mjestu.

PRINCEZA: Draga Martina, hvala VAM!

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se