Saznajte kako rasporediti novac u braku

Saznajte kako rasporediti novac u braku

Pronašli ste osobu iz svojih snova i odlučili ste s njom provesti ostatak svog života. Uzbuđeni ste zbog zajedničkih buđenja, ispijanja kave, gledanja filmova, šetnji.

Da, sve su to lijepi trenuci u kojima ćete uživati u braku. No život najčešće donosi i brojne izazove u kojima testira jačinu vašeg odnosa. Jedan od izazova s kojim ćete se svakako susresti, a koji je, kako kažu, uzrok mnogih svađa u braku pa čak i razvoda braka je – novac.   

Kako bi se vi i dalje s uzbuđenjem budili i uživali u svom zajedničkom životu, odlučile smo vam priskočiti uz nekoliko savjeta kako rasporediti novac u braku.

Otvorena komunikacija o novcu u braku

Otvorena komunikacija ključ je svakog sretnog braka. Nije novac uzrok svađa i razvoda, već nepovjerenje i neiskrenost među partnerima.

Ako nemate povjerenja u svog partnera glede trošenja novca ili skrivate trošenje novaca, zasigurno će doći do svađe jer će se partner osjećati izdano i povrijeđeno.

Jednako tako važno je i razumjeti osjećaje, navike i stavove prema novcu i o njima otvoreno razgovarati. Svaka osoba odgajana je na drukčiji način, u drukčijim okolnostima i jasno je kako će možda imati i drukčije poglede na novac.

Važno je da prihvatite jedno drugog takvi kakvi jeste te uskladite svoje financijske ciljeve za budućnost. Razgovarajte i odlučite želite li odvojeno trošiti novac ili zajednički.

otvorena-komunikacija-novac-brak
Izvor fotografije: freepik.com

Odvojeno trošenje novca u braku

Ako se odlučite za odvojeno trošenje novca u braku, podijelite zajedničke troškove napola. Troškove režije, hrane i stanarine dijelite zajednički, a ono što vam ostane trošite kako i koliko želite.

To je dobra opcija ako želite imati neke svoje novce koje ćete trošiti neovisno o svom partneru.

Možete otvoriti poseban račun u banci na kojeg ćete stavljati novac za zajedničke stvari, a ostatak imajte na svom posebnom računu.

Zajedničko trošenje novca u braku

Postoji i drugi slučaj, a to je spajanje plaća u jednu svotu te zajedničko korištenje cjelokupnog iznosa. To će vam omogućiti da još više osjećate povezanost u braku.

Dvije plaće imaju više opcija, posebno kada kupujete nešto skuplje. Možete dogovoriti i iznos koji će svaki partner trošiti na sebe. Zapišite na što ćete i koliko trošiti svatko za sebe, a koliko u zajedničke svrhe.

Primjerice, možete se dogovoriti da 10% ukupnog budžeta međusobno podijelite napola i koristite ga kako vi želite. To će vam omogućiti slobodu da potrošite novac na što želite bez obzira sviđa li se to partneru ili ne.

Donesite izbor u kojem ćete oboje uživati i biti sretni. Želimo vam puno sreće!

Izvor naslovne fotografije: Canva

Share on facebook
Share on whatsapp

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se