Memory Lane studio: Kada birate fotografa za vjenčanje, vodite se ovim savjetima

Princeza.hr najveći je portal specijaliziran za vjenčanja u Hrvatskoj i Regiji. Kako bismo podržali poduzeća koja se bave pružanjem usluga i proizvodnjom/prodajom proizvoda za vjenčanja, u razdoblju od 23.3.2020. do 15.4.2020. nudimo besplatnu reklamu svim poduzećima iz branše koja su pogođena koronavirusom. Saznaj više

Osim što ih je zbližila međusobna ljubav, Martinu i Zlatka iz Kutine zbližila je i ljubav prema fotografiji. Upoznali su se prije 10-ak godina na jednoj web stranici za ljubitelje fotografije i jednostavno „kliknuli“. Ova dva kreativca nedavno su zajedno pokrenula brend MEMORY LANE d.o.o., čiji se naziv nametnuo sam po sebi. Naime, Martina je (inače i velika zaljubljenica u glazbu) prilikom pisanja poslovnog plana na svojoj playlisti „naletjela“ na istoimenu pjesmu njujorškog punk/hardcore benda H2O. Bio je to početak još jedne njihove priče, ovaj put poslovne.

Martinu smo zamolile za kratki intervju i konkretne savjete kojima će našim budućim mladencima pomoći u biranju fotografa za vjenčanje, ali i savjete kako pozirati ispred oka objektiva.

Zato, savjetujemo ti da si složiš finu kavu i nastaviš s čitanjem jer – savjeta nikad dosta! 😉

PRINCEZA: Draga Martina, prije svega ti hvala što si pristala na intervju za portal Princeza.hr. Naše prvo pitanje tebi nekako nam se nametnulo samo od sebe. Zanima nas, što danas predstavlja vjenčana fotografija, ovoj selfie generaciji u kojoj živimo, i kako se zapravo pogled na vjenčane fotografije promijenio u posljednjih 50-ak godina?

MARTINA: Vjenčanje kao vjenčanje je jedan ogromni korak u životu mladenaca, kada postaju jedno. Neke mladenke razmišljaju odmalena o tom danu, tako važnom u njihovom životu. Naravno da žele da sve bude savršeno, taj dan zablistaju i naravno tu su fotografi da to zabilježe kako bi jednog dana pogledali fotografije i sjetili se tog dana punog veselja i ljubavi. Upravo te emocije, bile one vesele ili tužne su dragocjene. Uhvatiti oca koji se suzdržava da ne plače vodeći kćer do oltara, kumu koja uveseljava goste, pogled mladenca kada ugleda mladenku prvi put u vjenčanici…

No, istina, kada su u pitanju vjenčane fotografije, stvaraju se novi trendovi. Više nisu zanimljive standardne lokacije (gradski park, trg…), niti standardne poze i fotografije. Svakoj osobi pristupa se posebno, osluškujući želje mladenaca koje su uvijek jedinstvene.

memory-lane-mladenci

PRINCEZA: Nastavno na prvo pitanje, koji su to onda trenutno aktualni trendovi po pitanju vjenčanih fotografija?

MARTINA: Aktualni trendovi u samom pogledu vjenčanja svakako su rustikalna vjenčanja i vjenčanja na otvorenom. U tom smjeru ide i fotografija. Drugačije neistražene lokacije, intimnije fotografije, same pripreme, uhvaćene emocije roditelja, reakcije gostiju… Također sve popularniji su i tzv. couple sessioni, ili prewedding session, kao i engagement sessioni. U trendu je i fotografiranje dronom. Dronovi inače služe za snimanje iz zraka, ali ako nađete savršenu lokaciju, neki mostić uz jezero, polje žitarica, fotke dronom izgledat će spektakularno.

Sama isporuka materijala više nije samo kutija DVD-a i vjenčani album. Svakim mladencima pristupa se posebno, pa u ponudi imate personalizirane USB stickove, kao i wedding bookove koji više nisu bijeli/kožni i robusni. Moderni materijali za wedding bookove su eko brušena koža, s modernim bojama poput petroleja ili pastelnih boja.

memory-lane-prewedding-session

PRINCEZA: Martina, primjećujemo kako zaista pratite sve aktualne trendove i jako ste informirani te zato molimo, da našim čitateljima, budućim mladencima, date 10-ak savjeta o tome kako se pripremiti za vjenčano fotografiranje.

MARTINA: Da, kada je u pitanju fotografiranje, vrijedi isto pravilo kao i za druge branše – želite li biti majstor svog zanata, trebate jako dobro poznavati svoje područje i imati puno prakse. Savjeti koje ću čitateljima nabrojiti u nastavku zato se temelje na mom dosadašnjem iskustvu i predanom radu.

(1) Upoznajte se s nekoliko fotografa

Prvi i osnovni savjet je da se upoznate sa svojim fotografima. Dogovorite neformalnu kavu/piće, popričajte. Bitan je taj klik koji se dogodi između fotografa i mladenaca.

(2) Pažljivo birajte fotografa

To je vaš poseban dan, pažljivo odaberite fotografa. U moru fotografa i studija, zatražite od njih da vam pošalju par fotografija, sa sessiona, s obreda, sa slavlja kako bi imali cjelokupnu sliku. Nemojte se bojati pitati za cijenu, a ako vam ista zvuči previsoko, shvatite da osim fotkanja, fotografi moraju s vama biti cijeli dan, paziti da uhvate svaki dio, te fotke kasnije moraju pregledati i obraditi, što nekad može potrajati i po par dana.

(3) Poziranje pred kamerama

Nismo svi spremni na poziranje pred nepoznatim ljudima. Ukoliko vas trema pere, tu je fotograf da vas opusti i usmjeri. Introvert sam po prirodi pa razumijem ljude i pokušam razgovorom razbiti tremu.

memory-lane-studio

(4) Lokacija

Ako želite posebne fotografije, svakako razmislite o fotkanju nakon vjenčanja, na nekoj posebnoj lokaciji, možda u drugom gradu, na moru. Angažirate li fotografa koji nije iz vašeg grada, preporučite lokacije. Fotografije u gradskom parku ili trgu su već ispucane i osobno nisam pobornik takvih mjesta. Jedan savjet – ukoliko imate mjesto gdje ste se prvi put poljubili ili gdje ste imali prvi dejt, zamolite fotografe da odete tamo i tamo se fotografirate. Time ćete dati svojim vjenčanim fotografijama jedan poseban touch.

(5) Fotkanje prije/poslije vjenčanja

Znamo da je mladencima dan vjenčanja, osim najsretnijeg dana u životu, također i stresan dan. Hoće li kiša padati, hoće li sve ići po planu, hoćete li imati dovoljno vremena za ovo, ono? Zato je važno da fotografima pripremite „plan“ za taj dan, da se i fotografi mogu pripremiti, da vide hoće li imati dovoljno vremena za sve, jer vjerujte da 15 minuta nije dovoljno za session, pa samim time i vi ćete kao i fotografi na kraju biti nezadovoljni. Nakon dogovorenog vremena, svakako se držite dogovora i ne mijenjajte plan u zadnji čas.

(6) Mobiteli i tableti

Zamolite goste da se suzdrže od fotografiranja mobitelom/tabletom, barem na obredu. Ovo je jedna bitna stavka koju vjerujem nas fotografe dosta namuči, kada se svi uhvate mobitela i guraju se ispred fotografa.

(7) Izrazite svoje želje

Složite svoje želje, ideje i mogućnosti i ono što ne biste htjeli.

(8) Cijena

Cijena je ponekad ključ kod izbora, ali dobro se raspitajte što dobivate za tu cijenu. Jeftinije ne mora biti bolje, bez obzira što ta cijena sve uključuje. Dobro razmislite ako ste već uložili puno novaca u npr. bend koji će napraviti dobru atmosferu, u restoran i kvalitetnu hranu i piće, onda izaberite nekoga tko će to kvalitetno i zabilježiti jer upravo to su uspomene koje ostaju vječno.

memory-lane-paket-mladenci

(9) Budite strpljivi

Negativna energija jako loše utječe na ostale, ako niste fan fotografiranja, pokušajte istrpiti, jer to se kasnije sve odrazi na fotografijama.

PRINCEZA: Martina, od srca vam hvala na svim savjetima. Sigurne smo da će pomoći našim budućim mladencima da odaberu najboljeg fotografa za sebe i tako stvore predivne uspomene koje će moći prelistavati još godinama.

A za kraj, sve zainteresirane buduće mladence pozivamo da se jave Martini i Zlatku porukom u Facebook inbox jer ih tamo očekuje i prigodni popust za dogovorene photo sessione u 2020.

Share on facebook
Share on whatsapp

Posljednje objave

Kategorije

Tagovi

Oglasi

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se