Kako sastaviti sjajan govor za vjenčanje

Kako sastaviti sjajan govor za vjenčanje

Približava se ono vjenčanje na kojem ćeš biti u ulozi glavnog govornika?

Znamo da se u takvoj situaciji od tebe očekuje da kažeš nešto lijepo i pametno, odnosno da pripremiš skladan svadbeni govor.

Ako te lagano hvata panika i već danima razbijaš glavu kako sastaviti vjenčani govor, dopusti nam da ti pomognemo.

Donosimo ti smjernice kako brzo i bezbolno pripremiti vjenčani govor .

Kreni sa zapisivanjem!

Smjernice za lakše kreiranje govora

Kao i svako štivo, tako se i vjenčani govor mora sastojati od glavnih dijelova. Dakle, od uvodnog dijela, glavnog dijela te zaključka.

Govor započni nekom zanimljivom ili duhovitom pričom kojom ćeš kupiti pažnju svih uzvanika. Nakon toga, u glavnom dijelu možeš ispričati kako su se mladenci upoznali, odakle i kako dugo poznaješ mladence ili vjenčanu kumu ili kuma. Možeš spomenuti neke zajedno proživljene trenutke ili pojedine događaje vezane uz mladenkin ili mladoženjin život. Cjelokupni govor zaključi nekom inspirativnom porukom i lijepim željama upućenima prema mladencima. Na kraju vjenčanog govora možeš zamoliti i za zdravicu.

No, pripazi da sve napisano, a kasnije i izrečeno bude u granicama dobrog ukusa. Zato izbaci vulgarne i proste riječi, već kreiraj govor primjeren tematici vjenčanja! Pripazi na iskazivanje pretjerane sentimentalnosti jer ona veselu salu može preplaviti suzama, a to ne želiš! Vjenčanje je sretan trenutak, neka tako i ostane!

Isto tako, pripazi i na stil pisanja. Savjetujemo ti da pišeš stilom kojim inače komuniciraš, bez pretjeranih „stručnih“ figura i izmišljavanja tople vode koja stvarno nije potrebna.

Ponekad se govornici zanesu i znaju puno pričati o sebi, a ne o mladencima na kojima je i fokus. Zato, prilikom pisanja redaka, imaj na umu i ovu stavku.

Također, ono na što trebaš pripaziti jest dužina govora. Ne želiš da ostali uzvanici počnu zijevati, zar ne? Zato pripremi govor dužine do polovice stranice u Word dokumentu, a koji će trajati otprilike 2 – 4 minute.

Počni s pisanjem govora na vrijeme, a ne noć prije. Sigurni smo da to baš neće ispasti dobro i na kraju ćeš se samo spetljati. Mi preporučujemo pripremiti govor nekoliko tjedana prije vjenčanja. Tako ćeš mirno i s veselje čekati taj veličanstveni dan!

To bi bilo to. Možeš započeti s kreiranjem vjenčanog govora!

Izvor naslovne fotografije: Canva

Share on facebook
Share on whatsapp
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se