Prvi istospolni brakovi u Aziji

Prvi istospolni brakovi u Aziji

Tajvanski je parlament na Svjetski dan protiv homofobije, transfobije i bifobije usvojio zakon koji odobrava istospolne brakove. Time je Tajvan donio povijesnu odluku te postao prva azijska država koja je poduzela takav korak.

Inače, zakon je prihvaćen nakon odluke ustavnog suda iz 2017. godine koji je naredio vladi da u dvije godine izglasa zakone koji će omogućiti jednaka prava za istospolne brakove.

Istospolna bračna zajednica legalizirana od 24. svibnja

Ovim je zakonom, od 24. svibnja, omogućeno istospolnim parovima legalno stupanje u brak kao i pravo na posvajanje djeteta. No važno je istaknuti da je pravo na posvajanje djeteta ograničeno. Naime, posvajanje djeteta je moguće u slučaju ako je jedan od partnera njihov biološki roditelj, dok zajedničko posvajanje ne dolazi u obzir.

Izvor fotografije: Freepik.com

Da su istospolni parovi ovu odluku jedva dočekali potvrđuje njihovo slavlje ispred parlamenta u centru Taipeija, nakon usvajanja zakona. Naime, na desetke tisuća istospolnih parova izvjesilo je zastave duginih boja i ponosno pozdravljalo donesenu odluku, dok pak se 24. svibnja vjenčalo čak više od 160 parova.

Izvor naslovne fotografije: Canva