Savršena pjesma za prvi ples na vašem istospolnom vjenčanju

Savršena pjesma za prvi ples na vašem istospolnom vjenčanju

Mnogim je parovima glazba jako važan dio vjenčanja. Traže nešto što će odgovarati njihovom senzibilitetu, a ujedno biti zabavno i drugim gostima. Najteže je, naravno, odabrati glazbu za prvi ples.

Neki parovi imaju nešto što smatraju „svojom pjesmom“, pa im je utoliko lakše.

Drugi često provedu dugo vremena pokušavajući pronaći savršenu melodiju i tekst za tako svečan trenutak.

Ako ste LGBT+ par, utoliko će vam biti teže pronaći nešto prikladno, a znate i zašto.

Heteronormativnost u glazbi

Ne možete se poistovjetiti s popularnom glazbom u kojoj se on obraća njoj, odnosno ona njemu. Osim, možda, ako je jedno od vas trans*. U svakom slučaju, takva glazba teško da reprezentira vaša iskustva, vaše živote i vašu zajednicu.

Ukoliko marite za političku korektnost, težit ćete tome da izbjegnete izvođače koji su u prošlosti iskazivali homofobne i transfobne stavove.

Nasreću, u novije vrijeme stalno raste broj autanih LGBT+ izvođača, pa vam mnoge njihove pjesme mogu odlično poslužiti za prvi ples. Naravno, možete se odlučiti i za rodno neutralne pjesme, kojih je također sve više.

Ako birate s pjesama iz engleskoga govornoga područja, možete u obzir uzeti sve u kojima se izvođač direktno nekome obraća. Zbog ustroja engleskoga jezika, takve će pjesme uvijek biti napisane rodno neutralnim jezikom.

Donosimo vam naš izbor od 5 pjesama prikladnih za prvi LGBT+ ples.

Na vama je da izaberete između njih ili da vas inspiriraju za nove ideje.

same sex wedding chicago 10
Autor fotografije: Kristin La Voie Photography

Etta James – At last

Ovo je odličan primjer predivne rodno neutralne pjesme s kojom jednostavno ne možete pogriješiti. Snažna je, emotivna, a melodija joj je idealna za lagani prvi ples.

Elton John – Your song

Ova svevremena balada bit će u LGBT+ zajednici zasigurno zauvijek zapamćena kao jedna od najljepših ljubavnih pjesama velike glazbene legende i gej ikone Eltona Johna.

Bob Dylan – Make you feel my love (Adele)

Ovu predivnu, emocionalno nabijenu Dylanovu pjesmu proslavila je Adele sa svojim albumom 19, a nezaboravni stihovi I’ve known it from the moment that we met, / no doubt in my mind where you belong ostali su nam zauvijek utisnuti u pamćenje.

John Legend – All of me

Ako vam se više sviđa nešto modernije, All of me je postala hit među zaljubljenim parovima. Ova nježna melodija sa Johnovim predivnim falsetom svima će izmamiti suze na oči  .

Lady Gaga i Bradley Cooper – Shallow

Predivna pjesma iz filma A star is born u samo je nekoliko mjeseci postala legendarna. Tekst o međusobnoj potpori između dvoje ljubavnika koji zajedno prolaze kroz teška razdoblja uz male će prilagodbe biti savršen izbor za istospolni par. Gays love Gaga.

Ako ne volite sentiše i tražite nešto manje predvidljivo, tu je uvijek Madonna i Like a virgin, Abba i Waterloo ili Super trouper ili I want it that way od Backstreet Boysa.

Za rock izdanje, izaberite You’re the one that I want Olivije Newton-John i Johna Travolte.

Izvor naslovne fotografije: Canva