Slaven Janđel: Wedding fotografija je jedan od najzahtjevnijih žanrova fotografije

Wedding fotografija je jedan od najzahtjevnijih žanrova fotografije

Slaven Janđel bavi se fotografijom više od 10-ak godina, a svoju profesionalnu karijeru započeo je 2012. godine.
Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, a posljednja za koju smo saznali je s natječaja “Bajka na dlanu”, čiju je glavnu nagradu osvojio drugu godinu zaredom.
Osim ljubavi prema fotografiji, voli i putovati.

Naravno, Slavena smo pitali što to najčešće mladenci traže za svoje fotografiranje. Također, otkrio nam je i par savjeta kako se pripremiti za fotografiranje, odnosno kakve poze zauzeti da bi fotografija ispala super.

Imaš uistinu bogat portflio i vidimo da si se bavio prilično različitim projektima. Kako to da si u svoj rad odlučio uvrstiti i wedding fotografiranje?

No photo description available.
Izvor fotografije: Facebook profil Slaven Janđel – freelance fotograf

Wedding fotografija, iz osobnog iskustva, jedan je od najzahtjevnijih žanrova fotografije. Fotograf mora poznavati kako portretnu, tako fotoreportersku pa čak i produkt fotografiju da bi mogao kvalitetno snimiti vjenčanje.

Prilično je puno vremena bilo potrebno da se upustim u vjenčane vode zbog toga što sam dugo smatrao da nemam dovoljno znanja i iskustva.

Također, bilo je potrebno (s)kupiti određenu opremu koja je neophodna za takav angažman. Uvijek volim imati rezervni plan pa tako uvijek uz sebe imam i rezervni fotoaparat, objektive i ostalu opremu u slučaju da se dogodi nešto nepredviđeno.

Kako sam spomenuo na početku, sama zahtjevnost takvih snimanja predstavlja profesionalan izazov. Većinom se radi na novim lokacijama pa i to svakako pridonosi zanimljivosti i razvijanju novih vještina na terenu.

Naravno, neću biti licemjeran. Honorari su također određena motivacija, pogotovo meni kao obrtniku, ali ova vrsta posla ne može se kvalitetno raditi ako je fotografu cilj isključivo zarada.

Što mladenci najčešće traže za svoje fotografiranje, kakve fotke preferiraju, je li to nešto moderno, klasično?

No photo description available.
Izvor fotografije: Facebook profil Slaven Janđel – freelance fotograf

Angažmane većinom dobivam po preporuci, a mladenci obično traže „nešto drugačije“. Danas je iznimno teško izdvojiti se iz mase i biti po nečemu poseban.

Osobno se trudim da balansiram između „moderne“ i „klasične“ fotografije, a opet da izbjegnem tip fotografija koji se može vidjeti u skoro svakom portfoliju drugih fotografa. Moji mladenci najčešće izbjegavaju klasično poziranje, a iskreno, ni sam nisam fan poziranja.

Najviše volim snimati spontane trenutke, a upravo takvi trenuci su ono što mladenci kasnije najviše cijene.
Na primjer, kada na isporučenoj fotografiji ugledaju određeni trenutak u kojem nisu bili ni svjesni da sam ih snimio i iznova prožive situaciju. To redovito izmami osmijeh, ali i poneku suzu (radosnicu, naravno) .

Uvijek težim da moje fotografije sadrže autentične trenutke i emocije. Često kod drugih fotografa vidim tehnički odlično snimljene fotografije, ali mi fali emocija i povezanost između mladenaca. Imam dojam kao da gledam dvoje stranaca.

Možeš li našim čitateljicama dati nekoliko savjeta o tome kako se pripremiti za fotografiranje i kakve poze zauzeti da bolje ispadnu na fotografijama?

No photo description available.
Izvor fotografije: Facebook profil Slaven Janđel – freelance fotograf

Najbolji savjet svakako je upoznati se sa svojim budućim fotografom, ostvariti kontakt uživo, sjesti, popiti kavu i popričati o svemu što ih zanima prije samoga snimanja.

Naravno, nismo svi karakterno isti. Tako će netko ponekad već na prvom susretu biti opušten i spreman za snimanje, a nekome će biti potrebno više vremena da se opusti i stekne povjerenje fotografa. To je sasvim normalno.

Obično se „led probija“ upravo tim prvim sastankom pa je kasnije na snimanju atmosfera opuštenija. Ako se osoba ugodno osjeća u svojoj koži, to će se vidjeti odnosno osjetiti i na fotografijama.

Kako sam u principu introvertna osoba, lako mogu prepoznati kada je nekome neugodno pa onda nastojim okrenuti situaciju na šalu.
Na taj se način osobe opuste i samo snimanje im postane zabavnije odnosno manje stresno. Što se samoga poziranja tiče, osobno volim reći curama da zauzmu pozu u kojoj se najprirodnije osjećaju i onda po potrebi radimo sitne korekcije.

To je najčešće podizanje brade kako bi se izbjegao eventualni podbradak, micanje ruke od tijela kako bi se više istaknula figura i sl. Ono što nekoj curi odgovara, ne mora odgovarati drugoj, tako da je uvijek potrebna individualna prilagodba.

Gdje ti se čitateljice mogu obratiti za dogovore oko fotografiranja i gdje mogu vidjeti tvoj rad?

U procesu sam pripreme posebnog portfolija s wedding fotografijom, a u međuvremenu objavljujem radove na svojoj Facebook stranici i privatnom profilu.
Moj generalni način i stil snimanja može se pogledati na www.slavenjandjel.com.

Hvala ti, Slavene, na razgovoru. Uvjerene smo da tvoji savjeti zlata vrijede našim čitateljicama .

Izvor naslovne fotografije: Canva

Povezani članci

Postani dio V.I.P Princeza kluba

Prijavi se na naš newsletter i jednom tjedno u tvoj će inbox dolaziti koristan sadržaj za organizaciju vjenčanja, koji smo kreirali samo za pretplatnike.

Prijavi se