Matija Vuri: „Pronaći sebe“ na fotografijama prvi je korak u odabiru savršenog fotografa vjenčanja

Matija Vuri ime je iza objektiva predivnih fotografija Ladies and Gentlemen Weddings. Mladi fotograf svoju je karijeru započeo 2008. godine.

Iako se bavio raznim zanimanjima, danas se ne može zamisliti ni u čemu drugom osim u fotografiranju. Dovoljan je bio jedan pogled na njegov album fotografija vjenčanja da se i mi u potpunosti složimo s njime.

Stoga smo s Matijom porazgovarale o njegovom radu i najnovijim trendovima u fotografiranju vjenčanja, a otkrio nam je i kako pronaći savršenog fotografa za svoje vjenčanje.

Što ti predstavljaju vjenčane fotografije?

Mislim da svi umjetnici svoj rad shvaćaju vrlo osobno, zato i daju sve od sebe te nisu nikad sasvim zadovoljni. Kad fotografiram, pokušavam zabilježiti trenutke i ljude onakvima kakvi jesu te hvatam trenutke koji će ostati kao uspomena na vjenčanje.

Ivana&Zvonimir-Ladies&Gentlemen-by-Vuri-Matija-2772

Ivana&Zvonimir-Ladies&Gentlemen-by-Vuri-Matija-1077

Mladenci na dan vjenčanja često imaju toliko obaveza da ni ne primijete što se sve događa oko njih. Stoga je izuzetno važno napraviti fotografije koje će ih podsjetiti na taj dan. Meni te fotografije predstavljaju trenutak koji je vječno zabilježen za buduće generacije.

Što misliš, kakva bi trebala biti savršena fotografija vjenčanja?

Savršena fotografija mora pobuditi u tebi neku emociju bilo da je to tuga ili sreća. Svaki put kad ju pogledaš, imat ćeš osjećaj kao da je vrijeme stalo i vratilo te u taj trenutak.

Klara&Dominik-Ladies&Gentlemen-by-Vuri-Matija-4587

Vlatka&Boris-wedding-0214

Kao profesionalni fotograf puno si putovao, reci nam koga si sve fotografirao i što te se posebno dojmilo?

To bi bio stvarno dug popis, a one zanimljive stvari ionako nisu za javnost

S obzirom na to da sam kao fotograf proputovao i radio u više od 25 zemalja svijeta, nekako od svega toga istakla su se posebno dva vjenčanja. Vjenčanje na otočju Fidži kao primjer modernizma i ekstravagancije te vjenčanje u Indiji kao potpuno druga krajnost, tradicionalizam i siromaštvo.

Također, fotografirao sam mnoga vjenčanja na Bliskom istoku uključujući i nekoliko kraljevskih, koja su slika i prilika raskoši i luksuza.

Thailand-01

Violetta&Davor-LadiesAndGentlemenByVuriMatija-3422

Kakvi trendovi su po pitanju fotografija vjenčanja trenutno aktualni u svijetu?

Danas živimo u doba kad svijet napreduje munjevitom brzinom i svaki dan smo svjedoci nečeg novog, a ni fotografija tu ne zaostaje. Već neko vrijeme u trendu su svima dobro poznati dronovi i fotografije iz zraka. No to su samo dodaci.

Dobra fotografija ne nastaje zbog komada opreme, nego zbog osobe koja ju koristi.

Tania&Mario-0880

Krunoslava&Ivan-ByLadiesAndGentlemenWeddings-2608

Moramo te malo pitati o cijenama. Koliko košta jedno fotografiranje za vjenčanje? Koja je razlika između skupih i jeftinih fotografa?

To je stvarno složeno pitanje, no vrijedi isto pravilo kao u svakoj niši – cijena ne garantira finalnu kvalitetu!

Generalno pokušavam educirati svoje klijente da rezerviraju fotografa prema stilu koji vole. Isto kao s jelom. Ako vam se jede riba, nećete ići u pizzeriju

Što savjetuješ našim čitateljicama, kako pronaći savršenog fotografa za svoje vjenčanje?

Ako zanemarimo budžet kojim smo svi ograničeni kad nešto kupujemo, moj savjet je da na fotografijama moraš pronaći sebe.

Ako ste otkačeni, preskočite fotografe koji imaju romantičan stil jer vjerojatno nećete biti zadovoljni rezultatom, što nije krivica fotografa nego vašeg odabira.

Preporuke prijatelja su uvijek dobre, no jedan mali trik koji ja koristim za mnoge stvari je Pinterest. Napravite si album u koji ćete staviti sve slike koje se vama ugrubo sviđaju (gdje sebe prepoznajete) i onda se odmaknite od monitora te odredite stil koji ste najviše pinali (romantičan, otkačeni, fine art, moodie, …) te prema tome tražite fotografa.

Klara&Dominik-Ladies&Gentlemen-by-Vuri-Matija-1543

Vlatka&Boris-wedding-0087

Na kraju nam još samo reci gdje čitateljice mogu vidjeti tvoje radove i naručiti se za fotografiranje.

Klasično putem mrežne stranice te gotovo preko svih društvenih medija.

Od toga nekako mi je trenutno najdraži Instagram, tako da tamo možete vidjeti najviše aktualnog sadržaja. Ako vam se to svidjelo i prepoznali ste sebe na mojim fotografijama, pošaljite mi e-mail ili nazovite. Vrlo rado ću vam uz šalicu kave pokazati svoje albume te sastaviti paket koji će biti savršen za vaše vjenčanje.

Matiji zahvaljujemo na razgovoru uz želju da i dalje svojim objektivom hvata trenutke za vječnost .

 

Napomena: Sve fotografije korištene u ovom tekstu autorsko su djelo fotografa Matije Vurija.